Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Ниски температури с мъгла

В София отново се настани особено студен въздух, но това май е само в София. Мисля че това е само в София защото в нея се стеле гъста мъгла. Вчера излязох за малко от София и на определена надморска височина се появи хубав зимен ден с едно хубаво слънце и синьо небе.

Пак не духа вятър

Така температурите с София бяха минус девет градуса, а извън нея около нула. По принцип това е една от причините много климатици да замръзнат - ниски температури и гъста мъгла, като самата мъгла създава ниски температури. Отделно така се използват повече дърва за отопление, които при своето горене отделят малки количества влага.

Реално истинския проблем е че не духа вятър, който да отнесе нанякъде натрупаната влага създадена при отопление или транспорт. Мисля че в такива условия разходите за отопление са по високи с поне 30 процента, но като цяло София е студен град.

Иначе заради многото дни с ниски температури се появиха мнения че свършили дървата за отопление. Изглежда е забравена старата традиция дърва за отопление да се берат за следващата година, т.е. хем дървата ще са добре изсъхнали и ще осигуряват повече отопление хем ще има и добър запас.

Предполагам че и част от тези хора са останали и без топла вода, защото на много места се въведоха камини, които хем осигуряват отопление хем и топла вода. Напоследък си мисля че ще се решат някакви проблеми, ако всички дърва за отопление преди да излязат на пазара преминат през една сушилня използваща топла вода от компостера на София.

Неприятното е че и много евтини климатици при тези ниски температури са натрупали лед по външното си тяло и трудно осигуряват отопление в дни в които тези нужди не бих казал че са ниски. Отделно заради рекордното потребление някой хора останаха без отопление и топла вода.

И така остана да се използва електрически ток чрез обикновени печки духалки, бойлери или радиатори, ама така нищо чудно да изчерпим и наличната вода, част от която отдавна започна да замръзва. Отгоре на всичкото нищо чудно поне още две седмици температурите да са твърде ниски и мисля че пак добре че тук там се направи поставяне на нова дограма и топлоизолация.

Вероятно ако това не беше направено отдавна да са свършили дървата за отопление, както и наличната вода за производство на евтин и екологичен ток. Не знам точно какъв би изглеждал следващия зимен сезон, ама би било добре да се полагат грижи за повишаване на нивата на енергийна ефективност, така че да няма никакво значение какви са температурите на външния въздух. Вярно че дървата за отопление са евтини, ама при положение че липсват какво от това че са евтини.

Може би всичко това са малки проблеми, защото гледам че при тези ниски температури и обилен снеговалеж някой коли в София не са помръднали от своето място поне от две седмици. Това ме навежда на мисълта че ще има ръст в продажбите на акумулатори.

Вече станаха три седмици откакто температурите на околния въздух са неприлично ниски, пък ако двигателя не работи за известно време няма откъде да дойде енергия за зареждане на акумулатора. Лично аз успях да съсипя един такъв акумулатор само след като не карах колата почти месец и половина. Изглежда наличната аларма черпи малък ток и като няма периодично зареждане останах без акумулатор.

В сегашните условия даже нищо чудно да се е стигнало до там че електролита в него да замръзва в дните със студен въздух, а един такъв акумулатор вече не е много годен за употреба. Има мнения че ако на акумулатора му се добави малко електрически ток и след се покара известно време това зареждане ще е достатъчно той отново да бъде годен за употреба, ама за съжаление неговия капацитет вече не е така добър, както когато е бил нов.

И така точно в момент в който разходите за отопление не са ниски един извънреден разход за нов акумулатор предполага отлагането на този разход. Предполагам че заради това градския транспорт на София ще се натовари допълнително.

Нямам представа точно на какви цени човек може да се сдобие с нов акумулатор, ама според мен със същите пари ще могат да се купят поне две карти за градски транспорт. Отделно напоследък и горивата не са много евтини, така че има голяма вероятност някой хора да направят избор на обществен транспорт. Вероятно всичко това ще временно ще доведе до ниски замърсявания на околния въздух.

моя малък блог