Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Спря да духа вятър в София

Мисля че отново спря да духа вятър в София, а вероятно не е само в София защото гледах как дима от един комин се издига право нагоре. Това малко неприятно защото като не духа вятър липсват и малко мегавати в енергийния микс и то точно когато ни налегна студен въздух.

Три седмици с ниски температури

Мисля че много дълго време се задържа този студен въздух и ако не допускам грешка май минаха поне три седмици в които температурите на околния въздух не са преминавали над нулата. Вероятно там където няма добри нива на енергийна ефективност вече и бетона е студен, т.е. досега той е компенсирал дефицита донякъде ама сега вече си трябва сериозно отопление.

Отгоре на всичкото на някой места се разчита на евтини климатици за отопление, които по принцип са предвидени само за охлаждане още когато са били проектирани никой не е мислил че те ще работят при ниски температури на външния въздух.

Гледах снощи един такъв климатик как се пъне горкия, ама за отопление е необходим хубав климатик. Е поне този климатик не беше замръзнал, което е характерно за климатик който или не е предвиден за отопление или пък неговата мощност изобщо не е достатъчна за отопление на даденото помещение.

По принцип понякога се допуска грешка да се купи климатик на ниски цени, а един малък климатик изглежда евтин, въпреки че стаята се нуждае от голям климатик. Когато се използва за охлаждане един такъв климатик това не е голям проблем понеже първото нещо след като започне да работи този климатик е да премахне влагата от помещението.

При липса на влажност дори и заобикалящия въздух е да много топъл човек може да го усети като комфортен и да остане с впечатлението че климатика си работи много добре. На друго място видях силно замърсен климатик, т.е. неговото външно тяло беше покрито с толкова много градски прах че все едно е завит с одеяло.

Явно много отдавна не е било правено почистване на този климатик, въпреки че не всички климатици се нуждаят често от едно такова действие. Един такъв климатик много трудно ще топли дори и да е проектиран за отопление понеже е затруднен топлообмена с външния въздух.

Друг човек пък ми сподели че като правило изключва климатика когато не е в къщи и така между Коледа и Нова година в жилището не е имало никакво отопление. Вероятно човека си е мислил че така ще спести от отопление, ама бетона отново вече е студен.

Сега климатика трябва да работи много време само за да топли бетона на сградата, а след него ще дойде ред и вътрешния въздух. Всичко това в дни в които външния въздух е много студен и загубите на топлина от жилището изобщо не са малки.

Така се стига до там че климатика не топли, я заради малка мощност, я заради натрупан лед по външното тяло, я заради одеяло от прах или просто само защото вътрешния въздух е студен. Ако климатика няма достатъчно мощност е ясно защо не топли, ако има лед или одеяло от прах също е много ясно.

Наличието на лед е перфектна топлоизолация и в един момент вътрешния въздух става относително студен. Казвам относително, защото все пак не е чак толкова топъл след като премине през вътрешното тяло неговата температура да надвишава температурата на човешкото тяло което би довело до усещането че климатика духа хладен въздух.

Реално последния проблем може да се дължи и на силно замърсени филтри във вътрешното тяло в резултат на тютюнопушене или наличие на домашен прах. Това също пречи да преминава въздух с достатъчно обем и дори климатика да си топли реално няма какво да топли.

По принцип е лесно да се направи почистване на тези филтри и реално това е най-малкия проблем, но като цяло има голяма вероятност много климатици да не осигуряват достатъчно отопление.

Предполагам че това не са единствените климатици с малки проблеми при използването им за отопление при ниски температури на външния въздух, а всички те вероятно временно ще бъдат заменени или вече са заменени с обикновени печки от типа духалки.

От там нараства и потреблението на електрическа енергия и даже гледам че сме достигнали до върхове в използването и. Реално точно в този момент в който външните температури са много ниски е важно да се проверят всички филтри и дали те не се нуждаят от почистване. Възможно е да е изпуснат най-добрия момент за такива действия щом се е стигнало до там не само вътрешния въздух да е относително студен, но и бетона вече да е студен.

Както и да е, след ден два според прогнозата за времето ще нахлуе относително топъл въздух за този сезон от годината. Възможно е това да създаде добри възможности нещата да се поуправят стига да не се изключва климатика в тези топли дни.

Не на последно място тази сутрин облаците избягаха и грейна слънце. Слънцето е добър и евтин начин за отопление стига жилището или офиса да имат добри нива на енергийна ефективност и е достатъчно само да се вдигнат завесите.

моя малък блог