Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Нови зарядни станции в Европа

Много шум се вдига около електрическите коли и даже хиляди нови зарядни станции ще се строят в Европа, ама според мен все още има хляб в двигателя с вътрешно горене, а да не говорим че има много инвестиции в заводи за части и компоненти.

Недостатъци

Сегашните двигатели с вътрешно горене страдат от малък недостатък - нямат много добър коефициент на полезно действие. Те използват обикновен радиатор за охлаждане през който тече вода или някакъв воден разтвор против замръзване при много ниски температури.

През зимата част от тази енергия се използва за отопление на купето, но през повечето време тя няма полезно приложение. Реално така само се топли околния въздух, а част от това охлаждане може да стане още вътре в самия цилиндър като се добави водород. Естествено дали е необходимо охлаждане и какви количества водород трябва да се добавят има нужда от добро микропроцесорно управление, но това вече са подробности.

Известна част от добавения водород ще изгори до изчерпване на наличния кислород, но след това ще може да се вкара малък излишък. Водорода е химичен елемент, който има свойството да поема огромно количество топлинна енергия и в същото време както наскоро се разбра продукта на реакцията между водород и въглероден двуокис е метан.

За всичко това трябва енергия, ама изгорелите газове са достатъчно топли и съдържат достатъчно въглероден двуокис за да се поддържа реакцията. Реално това ще направи наляганията на изгорелите газове ниски, както и нивата на шум.

Съвсем друг е въпроса дали тази реакция може да стане само в рамките на няколко микро секунди. След това получената горивна смес може да се използва в друг цилиндър или в турбина, която да работи за нагнетяване на въздух в основните цилиндри или за производство на електрически ток.

Дори мисля че така може да се премахне катализатора, който общо взето пречи двигателя да работи по най-добрия начин, защото въглеродния окис би реагирал с водорода до метанол. Целия проблем е откъде да се намери водород, който общо взето се произвежда лесно само с електролиза на вода.

Реално в изгорелите газове има достатъчно вода за да протича процеса и именно заради това смятам, че е много по-вероятно да се появят нови добри двигатели с вътрешно горене. Всичко това е само малък теоретичен пример и в реалността нищо чудно да си има нови технологии водещи до икономичност.

Според мен един такъв двигател би могъл да работи с добър коефициент на полезно действие и в същото време ще работи когато има нужда от него, а не само когато духа вятър или грее слънце. Не на последно място всичко това не означава че няма бъдеще пред електрическите коли.

Реално те ще навлязат в масова употреба, но конкуренцията ще направи старите коли икономични и евтини. Така вероятно ще има и електрически коли, ще си има и бензинови, дизелови и такива които се движат на метан и пропан бутан- общо взето разнообразие.

моя малък блог