Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Добър източник на енергия

Гледах че някой хора мрънкат че в метрото на София няма климатици, пък то се оказва че само четири стари влака са без климатици. Лично аз не съм попадал на влак без климатик, ама явно всичко е въпрос на късмет.

Охлаждане в метрото

От друга страна се чудех защо изобщо са необходими климатици в метрото на София при положение че то си има естествено охлаждане.

Разбира се влака топли, хората също отделят малки количества топлина, пък има и осветление, а метро станция Мусагеница направо е като оранжерия. Вероятно заради това системата за вентилация не смогва да работи за да изнесе всичкия топъл въздух.

От друга страна от известно време си мисля че метрото може да бъде един много добър възобновяем източник на енергия. Това което си мислех е че може да се преработи негодната за употреба пластмаса в София и от нея да се направят тръби.

По тези тръби може да тече вода от Младост до Централна гара София и докато тече ще се осигурява добро охлаждане. Възможно е това да не е добра идея понеже ако тази тръба вземе да се спука и лисне голям обем вода нещата изобщо няма да са много добри. Заради това може би най-добрия начин е да се вградят термопомпи въздух вода в системата за вентилация.

Мисля че на този етап през системата за вентилация на метрото преминава голям обем от топъл въздух, а тази енергия може да се използва за топла вода. Реално нямам представа какви количества топла вода се потребява в София, нито пък какви количества могат да се осигурят по този начин.

Не само това, но и за съжаление стандартните термопомпи загряват вода на относително ниски температури спрямо тази от Топлофикация София. Този проблем може да се реши като използват термопомпи използващи въглероден двуокис като хладилен агент.

При тях може да се постигне загряване на топлата вода до 90 градуса с недостатъка че коефициентът на производителност не е много добър спрямо масово разпространените термопомпи. Иначе Дайкин, PANASONIC и други производители отдавна разработват и произвеждат такъв вид термопомпи.

Ако липсата на добър коефициент на трансформация на енергията представлява проблем може да се използват стандартни термопомпи при които над две трети от енергията идва от топлия въздух. Така мисля че за да се получи достатъчно топла вода от гледна точка на температури може да се използва малък електрически генератор използващ природен газ.

Обикновено на такива генератори се прави охлаждане с вода и така тя може да се използва за да се дозатопли топлата вода от термопомпата, а електрическия ток може да се използва от самата термопомпа. Като краен резултат в топлата вода ще се добави енергия, която е два пъти повече от наличната енергия в природния газ и едновременно с това ще се прави охлаждане на пътя на метрото. Така вероятно няма да има и голяма нужда да работи климатик във влака.

моя малък блог