Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

След топъл въздух и валежи

Голяма жега ни налегна и даже следващите две денонощия се очаква рекордно топъл въздух. Дори има мнения че в река Дунав има малко вода и предполагам че заради този топъл въздух и голяма площ всичката вода се е изпарила. Предполагам че е временно защото идват нови валежи и нищо чудно реката отново да се напълни с вода.

Добър избор за охлаждане

Може би някой хора направиха най-добрия избор като решиха вместо да седят под климатик за охлаждане да използват морската вода. Лошото е климатика на колата ми спря да работи точно в най-голямата жега, пък сега едва ли някой много бързо ще успее да направи ремонт на този климатик.

Иначе от два три дена си мисля дали да не модифицирам моята пералня да използва топла вода от външния въздух. Че то температурите на външния въздух в София стигнаха 40 градуса по Целзий и направо ще мога да модифицирам и душа в банята за да използвам възобновяема топла вода.

При такива температури според мен топлофикация София изобщо няма нужда да работи, защото отвсякъде ще започне да тече топла вода. В тия топли дни си трябва топла вода, защото човек дори и да седи на едно място пак трябва да се изкъпе поне два пъти в денонощието.

Уж пия повече вода за да поддържам добър баланс, ама явно не е достатъчно за охлаждане на организма така че трябва да измисля някакъв добър и евтин начин за оползотворяване на енергията в този топъл въздух. За съжаление засега няма да стане защото ще трябва да се направи монтаж на един малък топлообменник, през който да тече вода и да взима енергия от околния въздух, но ако продължат така нещата за друго лято може и да не използвам топла вода от топлофикация София.

Засега ми се струва че нещата ще продължат да са така заради прекомерната концентрация на въглероден двуокис в атмосферния въздух, който топли планетата. Знам че има голям скептицизъм по този въпрос и даже нищо чудно да има хора, които си мислят какви парникови газове ме притесняват след през зимата цял месец температурите бяха изключително ниски.

Реално това се дължи на ускорен кръговрат на водата, т.е. когато има повече енергия повече вода се изпарява от водните басейни. Тази вода търпи охлаждане във високите части на атмосферата и в рамките на два три дни става течна вода или преминава в твърдо състояние и пада на земята повърхност осигурявайки охлаждане.

Колкото повече вода, толкова повече охлаждане, но за целта топъл и влажен въздух трябва да взаимодейства със сух и студен въздух и понеже през лятото по нашите географски ширини това е по-рядко срещано липсва този ефект на охлаждане.

През зимата това е възможно, защото на север в големи области целия въздух става студен и се образува високо атмосферно налягане понеже студения въздух е по-плътен, пък на юг все още има топъл въздух с възможност да съдържа вода. Колкото по-топъл е даден обем от въздух толкова повече вода в газообразно състояние може да съдържа.

По важното е че редовно се наблюдават две крайности - или много студен въздух или много топъл, но втората крайност предполага възможност за оползотворяване на възобновяема и невъзбновяема енергия. Споменавам и невъзобновяема понеже общо взето всеки двигател с вътрешно горене топли околния въздух при неговото охлаждане.

И така си мислех че мога да се възползвам от тази енергия, ама защото да се възползвам само аз при положение че топлофикация София, а и не само топлофикация София би могла да намери добър начин за създаване на топла вода в тези топли дни.

Навремето някой хора бяха намерили относително добър, въпреки че е примитивни начин и бяха направили поставяне на един боядисан в черно варел пълен с вода. И така в топли дни разполагаха с топла вода за да се изкъпят в горещия ден с много ниски финансови разходи.

Реално топлофикация София не може да работи с топлоносител който има температури 40 градуса, но могат да се използват евтини френелови лещи за постигане на добри работни температури. По този начин едва ли ще се изкарат кой знае какви големи количества енергия, ама според мен дори и две хиляди кубически метра вода да се стоплят пак е нещо.

моя малък блог