Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

София ще се уреди с нов парк

22 Юни 2017

Така като гледам София ще се уреди с нов парк с площ от 17 декара с което при добри грижи ще се абсорбират поне 30 тона замърсявания от околния въздух чрез фотосинтеза. Хубаво е да има зелена площ, защото когато има много вода зелените площи поемат тази вода след което я използват за фотосинтеза вместя тя да рукне да тече по улици, булеварди реки. Реално ако е много тя пак ще рукне да тече, но една зелена площ има известно регулиращо действие.

Две денонощия вали

18 Юни 2017

От два дни вали, което мисля че е добре защото екосистемите добре се запасиха с вода, пък нещо се говори че пак ще дойде топъл африкански въздух и ще има много топли дни. Все пак докато има вода е добре защото фотосинтезата ще отнеме част от енергията на околния въздух. Две денонощия вали

Малък ръст на цени

14 Юни 2017

Попаднах на информация че от следващия месец електрическия ток може да получи нови цени. Растежа е малък но според мен е един стимул за използване на икономични електрически уреди. Сега пак ни връхлетя топъл въздух и някой хора започнаха да търсят евтини климатици, но за съжаление евтините климатици не са така икономични, както тези с по-високи цени.

Някакви проблеми в Бургас

19 Май 2017

Брей гледам че има някакви проблеми в Бургас и някакво предприятие ще спре да работи само защото от неговата площадка вятъра духа остатъци от преработена дървесина и замърсява околния въздух. В интерес на истината БДЖ замърсява околния въздух на Бургас, защото използва стари дизелови локомотиви от времето в което в Бургас са се разхождали динозаври.

Метан

10 Май 2017

Срещнах статия какви проблеми създава отделения метан в атмосферата на планетата причинявайки глобално затопляне. Наистина метана е сериозен парников газ и даже на времето и аз си мислех че метана в атмосферния въздух е голям проблем, ама сега си мисля че докато летят самолети това не е проблем.

Мерки срещу замърсения въздух на София

25 Април 2017

Гледам че някакви мерки ще се предприемат за мръсния въздух на София и въпреки че не разбрах какви са тези мерки мисля че в тях трябва да се включва и усилия за постигане на добри нива на енергийна ефективност.

Отново рекордно отопление

21 Април 2017 / 11:51

Брей в средата на април ни връхлетя много студен въздух и добре че не избързах с поставяне на летни гуми. Както казваха старите хора щом има буквата Р в името на месеца има голяма вероятност той да е студен и заради това нищо чудно да сме имали нужда от рекордно отопление.

Мнения и предложения

12 Февруари 2017

Изглежда започна да духа вятър в София, защото гледах че онзи малък ветрогенератор на Музейко се върти. Предполагам че това е решило възникналите проблеми със замърсения въздух на София, каквито имаше през последните две седмици в резултат на които се появиха различни мнения и препоръки.

Малък обем вода

23 Януари 2017

рей гледам мнения че електрическата мрежа може и да не издържи защото язовирите няма много вода. Сега не знам какъв свободен обем има в язовирите ама гледах че в планините има един метър сняг, а на някое място може да има и два метра сняг. Така мисля че е много добре да няма много вода и да се преработва само притока дори и той да е малък, защото вероятно ще има и нови валежи.

Студен резерв

14 Януари 2017

Брей уж се плаща за студен резерв пък след като ни сполетяха много ниски температури се оказа че няма студен резерв или поне някой генератор е бил възпрепятстван да работи. Вярно че температурите бяха много ниски и е вероятно горивото на някой централи да започне да замръзва, ама за да не замръзва според мен е необходимо в склада да се направи поставяне на определен брой климатици, които да се използват за отопление и в същото време ще направят нивата на влажност ниски.

Изключително студен въздух

9 Януари 2017

След като премина един голям циклон и ни затрупа със сняг и лед над страната се настани много студен въздух. Още от събота температурите в София бяха много ниски и даже започна да духа студен вятър. Доста неприятна ситуация защото само за да премина десетина метра за да вляза в един магазин и носа ми започна да замръзва.

Добър подарък

8 Декември 2016

Чудех се какъв подарък да направя на мои близки за коледните празници и реших че една или две лед лампи са един добър избор. Този си го мислех защото последния път като им бях на гости гледах че лампата в кухнята непрекъснато се включва и изключва вероятно с цел пестене на електрическа енергия.

Малък проблем

6 Декември 2016

Наскоро си мислех че има голям проблем на околовръстното на София по пътя за Перник, ама този проблем май не е много голям. Гледах че някой се е хванал да направи снимки от дрон и да събере статистика какви и колко превозни средства преминават и така изгледа че в час пик преминават малко под две хиляди превозни средства всеки час. Малък проблем

Петрола получи ниски цени

02 Ноември 2016

Не знам какъв избор направиха хората в Америка, ама гледам че изведнъж петрола стана на много ниски цени. Вероятно след този избор следва малък период на несигурност и заради това инвеститорите са предпазливи в нови инвестиции. Предполагам че ще отнеме месец два много хора да се ориентират в тези нови условия, но за нас тези ниски цени са добре дошли.

Добри практики във Виена

12 Октовмри 2016

Четох за нови добри идеи как отпадъчната топлина на един завод във Виена ще топли известна част от жилищни сгради. Вероятно отпадъчната топлинна енергия ще се добави към системата за централно отопление. Не знам на какви цени ще бъде това отопление или просто всичко се прави в интерес на обществото понеже е неразумно да се изхвърля енергия в атмосферния въздух и в същото време да се чудим какви източници на енергия да използваме.

Ех този въздух на София

7 Октовмри 2016

Напоследък не валеше, ама днес най-накрая заваля малък дъжд. Вероятно този малък дъжд е събрал малко прах от околния въздух на София, ама след като дълго време не вали и не духа вятър нещата не са добри.

Малък износ

13 Септември 2016

Попаднах на информация че износа на електрически ток силно е спаднал за последните две или три тримесечия. Това донякъде е съвсем нормално, защото поне до средата на годината на континента се изливаше вода като из ведро. Както е добре известно произведения електрически ток от тази вода е много евтин, защото единственото което е необходимо за да работи една централа е просто да тече вода.

Нови малки биореактори

9 Септември 2016

Тия малки биореактори май имат добри възможности за развитие, след като снощи разбрах че от въглероден двуокис, водород и малки количества топлинна енергия може да се произвежда метан. Във всеки малък биореактор реално се произвеждат малки количества метан, ама вече си мисля че тези количества могат да се увеличат.

Загуби

17 Август 2016 / 14:38

Гледам че Националната електрическа компания отново е на загуба заради малки продажби, ниски продажни цени, високи изкупни цени от възобновяеми източници и плащане на студен резерв. Предполагам че част от тези загуби ще са се компенсирали през последните два три месеца заради засилена употреба на климатици и хладилници по черноморското крайбрежие и не само там.

Много струва един ремонт

9 Август 2016

Попаднах на информация какви пари са необходими за ремонт на пътища и направо останах изумен за какви суми става въпрос. Трябват не един или два, а цели четири милиарда лева, което ми се струва като непостижима цел.

Добър коефициент

4 Август 2016 / 17:33

Спомних си че през зимата в Бургас се направи монтаж на интересни дървета, от които хората могат да зареждат своите мобилни телефони докато се разхождат из Бургас. Мисля че това са добри практики, понеже човек като се разхожда из Бургас прави снимки със своя мобилен телефон и като прекали със снимките и току виж му паднала батерията. Добър коефициент

Квартал Младост в София

15 Юли 2016

През последните две три години квартал Младост в София получи подобрения, които според мен хич не са малки. Първо едно кръстовище на две нива, нови метро станции, a миналата година се направи добър ремонт пътните платна от две станаха три. Малки подобрения

Само четири влака нямат климатици

8 Юли 2016 / 16:33

Гледах че някой хора мрънкат че в метрото на София няма климатици, пък то се оказва че само четири стари влака са без климатици. Лично аз не съм попадал на влак без климатик, ама явно всичко е въпрос на късмет.

Нов парк в София

2 Юли 2016

Днес имах път покрай мястото на което от време на време имаше цирк и гледам нов хубав парк е поникнал в тази част на София. Стотици дървета, хубави алеи, модерно осветление и даже малък атракцион с вода за малки деца.

Преместване

14 Юни 2016

Хванах се да направя преместване на някой мои страници от други блогове, защото не са добри за четене от мобилни телефони. Това едва ли ще стане за два три дни понеже трябва много да се работи за да се намери кой е най-добрия начин една страница да се чете от екрана на мобилен телефон, ама ми се струва че е важно да се направи.

Топъл въздух

11 Юни 2016

След два три месеца непрекъснати и обилни валежи изглежда идва лято защото слушах вчера мнения че скоро отново ще ни навести много топъл въздух. Не знам ама според мен ще е много трудно ще настане голяма жега, защото напоследък имаше големи валежи не само у нас, ами и в целия континент.

От София до Видин

3 Юни 2016

Спомних си че наскоро имаше малки протести в Димиво за да се направи ремонт на главната улица защото тя е изпълнена с малки и големи дупки от засиления трафик между София и Видин. Няма лошо да се направи този ремонт, ама се чудех защо хората правят избор точно на този път при положение, че най-краткия път от Монтана до Видин май минава през Брусарци.

Газов кондезат

29 Май 2016

Гледах че в България се добиват петролни продукти по един незаконен начин. Вероятно начина е незаконен защото няма закони за добив на малки количества петролни продукти. И след като няма закони някой е решил да работи за да се сдобие с няколко кубически метра газов кондензат.

Oблаци

26 Май 2016

Вчера отново започна да духа силен вятър в София, а с него нахлу и много студен въздух за този период на годината. Освен това този вятър донесе и нови валежи та си мислех какви ли щяха да бъдат усилията за почистване, ако сега беше зима и вода тече като из ведро.

Нов кран във Варна

18 Май 2016

Гледах че на пристанище Варна е направен монтаж на нов кран, който вероятно ще създаде добри възможности пристанище Варна да работи по един съвременен начин. Вероятно това е един много добър кран, защото използва съвременен дизелов генератор с голяма мощност.

Стари гуми

13 Май 2016

Най-накрая се настани топъл въздух и намирам че условията за за фотосинтеза повече от добри. Напоследък общо взето всеки ден има хубави валежи и даже смятам че разполагаме с прекалено много вода. Като има и топъл въздух в комбинация с рекордни нива на концентрацията на въглероден двуокис мисля че ще има малък растеж на биомаса. Стари гуми

Пътя е в ремонт

05 Май 2016

И тази година започна с добър баланс на общата касичка и може би заради това малка част от финансовите средства ще отидат за ремонт на пътна инфраструктура. В това няма лошо защото напоследък забелязах че един хубав път пести както време така и пари.

Тъмни облаци

3 Май 2016

Дойдоха тъмни облаци и над София отново заваля. Вероятно не вали само в София и даже смятам че целия регион е добре снабден с вода. През почивните дни валежите бяха относително малки амa от снощи толкова много вода се изля че направо че в парка отново са се образували локви с вода.

Топъл Април

17 Април 2016

Миналата седмица започна да духа южен вятър и може би последваните два дни бяха много топли. Не знам какви са нормалните температури за Април ама май толкова топъл ден отдавна не е имало, защото температурите на околния въздух в София приближиха 30 ° по Целзий. Топъл Април

Запрашен градски въздух

15 Април 2016

Доста запрашен е бил градския въздух в някой части на страната през последните два три дни, но този път едва ли битовото отопление или трафика са създали тези проблеми. Температурите на околния въздух са такива, че едва ли някой използва отопление пък замърсявания от трафика едва ли има, защото нещо много вятър духа напоследък.

Хубав топъл пролетен ден

6 Април 2016

Ех какъв хубав топъл пролетен ден се беше настанил днес над София, направо човек да се чуди как да работи. Явно е дошла истинска пролет, даже и централното отопление вече не работи, защото според някой хора техния радиатор от два дни е студен.

Малък разтеж

26 Март 2016

Май яко е подскочила концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на земята, защото изглежда че само за една година има ръст от 5 ppm. Ръста в тази концентрация не е от година две, ама през последните десетилетия поне беше в границите на около два ppm. Малък растеж

Тече вода

12 Февруари 2016

Валят мнения че метрото в София е подложено на ремонт защото под него или около него тече вода. Това общо взето е нещо нормално защото вода тече под цяла София, но все пак факта че тече вода някъде около Цариградско шосе блазни много.

Добър баланс

2 Февруари 2016

Според някой мнения годината започва отново с добри приходи в общата касичка и мисля че ако тази тенденция се запази поне две три години нещата ще изглеждат добри. Това което си мисля е че ако поне две три години приходите не надвишават разходите ще могат да се плащат само дългове без да се взимат нови кредити. Добър баланс

Топъл зимен ден

11 Януари 2016

Много топъл ден беше днес в София в средата на зимата като термометъра на колата показваше че околния въздух е 16 ° C. Не знам какви са били температурите в други градове, но времето напоследък е доста динамично. В края на миналата година някой части на страната бяха обхванати от изключително топъл въздух за сезона, а в началото на годината ни споходи много студен въздух, а сега отново отидохме в другата крайност.

Северна тангента

16 Декември 2015

Разглеждах снимки в един форум как усилено се работи за построяване на северното околовръстно на София и така като гледам май нещата са почти готови. На някой места вече е направен монтаж на пътни знаци, мантинели и даже осветление. Честно да си призная не очаквах че нещата ще станат толкова скоро, защото там имаше много проблеми и даже през лятото гледах че археолози откриват древни предмети от околностите на София.

Електронен подпис

8 Декември 2015

Електронния подпис стана евтин преди време, което е един добър начин човек да си свърши някаква работа без да е необходимо да напуска своя офис или дом. Няма нужда да се виси по задръствания, нито пък да чака на гишета за подаване на документи.

Ах какви цени

8 Декември 2015

Онзи ден ме посъветваха в един форум да гледам табелите в паркингите на метрото, ама аз от време на време хвърлям един поглед върху табелите с цени на бензиностанциите. Честно да си призная не съм виждал толкова ниски цени от както карам кола.

Пак иде топъл сезон

23 Октомври 2015

Пак се очаква зимния сезон да бъде относително топъл. Е едва ли ще е достатъчно топъл за да може да се ходи на плаж, ама все пак май ще е топъл. Колко топъл тепърва ще видим, но като цяло това с средни температури. От друга страна сметките за отопление са правопропорционални на средните температури, така че относително топъл зимен сезон означава и ниски сметки за отопление.

Май зациклих

1 Октомври 2015

Нещо май зациклих на тема хубави пътища и се хванах да видя какви километри ще спести новия път около София, който води до Видин през прохода Петрохан. Според мое изчисление този път ще спести около осем километра, което общо взето е един малък процент от целия път или около 4%.

Сериозна програма за ремонт на пътища

29 Септември 2015

Доста амбициозна програма сме си поставили за близките няколко години за ремонт на пътища и ново строителство. Разбира се едва ли сме открили топлата вода, защото още по Римско време е било осъзнато че за да има развитие трябват хубави пътища.

Нови булеварди

8 Август 2015 / 11:46

В началото на седмицата си мислех че онзи нов път дето се прави на Хладилника ще реши някой проблеми с трафика на София, ама вчера гледах че нов хубав булевард е поникнал. Е той все още не е поникнал изцяло, защото над метрото още тече ремонт, ама в участъка до Цариградско шосе лентите от две са станали три. Нови булеварди

Малки подобрения

27 Юли 2015 / 13:57

В края на миналата седмица си мислех че трябват малки подобрения на пътя от София за Видин край Монтана, ама гледах че на пътя вече са струпани машини за ремонт. Няма лошо защото ми се струва че откакто се направи ремонт на северната част пътя стана доста натоварен.

Нов Зоопарк

19 Юли 2015 / 14:27

Гледах че в Пловдив се борят за нов зоопарк, та си мислех че и София има нужда от нов зоопарк. Не че сегашния зоопарк не е хубав, ама ми се струва че достъпа до него не е много добър. На първо място е трудно да се стигне до него с метро, като дори и да се построи метро станция на Хладилника не виждам какъв е начин майки с колички да се доберат до зоопарка.

Добри приходи

3 Май 2015 / 17:03

Гледам че добри приходи са се заформили в общата касичка в което няма лошо щото ако няма приходи се плащат лихви. В плащането на лихви също няма лошо стига тези лихви да покриват инвестиции в добри неща, които носят ползи.

Нова версия на метро

28 Април 2015 / 13:35

Наближава време метрото да стигне до околовръстното шосе на София и гледам че временно ще се променят маршрутите на някой автобуси за да се оцени какъв ефект ще има от това. Като цяло мисля че ефектът ще е добър, защото се очаква още няколко десетки хиляди нови пътници на железния кон и няколко хиляди по-малко лични превозни средства. Нова версия на метро

Празни автобуси

16 Април 2015 / 18:12

Тръгна метрото до летище София и ми се струва че през деня автобус 88 е доста празен. Не знам какъв е трафика в час пик, но през деня като че ли е доста малък. И преди съм си мислел че тръгне ли метрото доста коли и автобуси ще отчетат малък трафик и реалните ползи от тях ще бъдат малки. Най-вероятно ще е необходимо известно време за да се преустроят нещата, защото не всичко може да стане наведнъж. Празни автобуси

Брей каква зима

15 Март 2015 / 20:25

Най-накрая като че ли зимата започва да отстъпва след като днес вятъра вече духа топъл въздух. Мисля че това беше една дълга зима, но за сметка на това продължителна, а след нея подгизнахме след като дори и вчера валеше мартенски сняг. Струва ми се че разполагаме с толкова много вода, че поне две три седмици дори и на пълна мощност да работят централите пак ще остане вода. Брей каква зима

Миризма на зима

27 Ноември 2014 / 09:14

Уф че студен въздух се настани през последните два три дни, пък щом има студен въздух следователно се носи миризма на зима. Ако се носи миризма на зима то най-вероятно скоро ще вали сняг и може би заради това рано рано започна да се говори за зимно почистване.

Още едно кръстовище на две нива

29 Октомври 2014 / 19:31

Вече е готово поредното кръстовище на две нива в София, което най-вероятно ще допринесе за подобрения в уличния трафик и градския въздух, които според мен хич не са малки. Очаква се другата година да протече още един малък ремонт, след който ще има още едно кръстовище на две нива с което нещата може да станат наистина добри, въпреки че винаги има възможност за различни малки подобрения.

Страници за навигация в блога

Н