Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Нахлу топъл въздух

Зимата започна да отстъпва и май нуждите от отопление намаляха чувствително. Не знам как е в други населени места в страната, но от два дни температурите в София достигат до седем градуса по Целзий, а днес и малък дъжд преваля.

Различни цени

Предполагам че щом температурите в София са такива то в южните части на страната може и да са по високи, което допълнително намалява нуждите от отопление.

При такива температури вероятно към река Дунав вече тече вода, чиято енергия може да се окаже достатъчна за размразяване на натрупания лед между Русе и Силистра. Би било добре в река Дунав да има течна вода, защото ако вземе отново да нахлуе студен въздух от север тя ще отдаде енергия на този въздух и температурите няма толкова ниски каквито бяха преди две седмици.

Иначе гледам че старите проблеми на София в дни в които не духа вятър, а нуждите от отопление не са малки продължават да си стоят, т.е. София е обгърната от силно замърсен въздух. Гледам че се предлагат различни мерки и всяка кола без катализатор може да се спира от движение.

Възможно е това да де добър резултат, защото гледах че и сняг и лед в по улиците на София имат черен цвят. Нямам представа точно какви са причините за този черен цвят, но съм склонен да предположа че това са сажди.

Възможно е и тези сажди да се от масовата употреба на твърди горива за отопление, ама понеже снега е черен само до улиците, а в зелените площи е бял съм склонен да мисля че транспорта създава проблеми.

Не че използването на твърди горива не създава проблеми, но започвам да мисля че неговия принос е малък, въпреки че засилва проблема и в момента само то ни липсва. С времето част от тези проблеми ще се решат като започне да работи метрото в цяла София, ама засега ще трябва да се търсят други добри мерки.

Така може и да е добре да се спира всяко превозно средство което замърсява прекалено много, ама не вярвам това да реши кой знае какви големи проблеми. Каквото и да си говорим на София и трябва вентилация в дни когато не духа вятър, пък вероятно ще е трудно да се направи преместване на стотици милиони кубически метра замърсен въздух.

Реално това е възможно само когато духа вятър пък засега никой не е измислил изкуствен вятър. Напоследък си мисля че ако онзи малък пътен пробив в северните части на София по пътя за Видин стане голям това може да създаде добри възможности да навлиза повече чист въздух от южните склонове на Стара Планина.

Възможно е това да не доведе до сериозно решение и ще трябва да се търсят други мерки. Една от тези мерки може би е монтаж на обикновени огледала върху този малък хълм, които отразяват слънчевите лъчи към мъглата, но не е много сигурно дали и това ще даде добър ефект, особено като се има в предвид че през лятото добавяне на енергия в градския въздух ще доведе до други проблеми.

Иначе преди две седмици гледах че над София се стеле мъгла, която прави температурите ниски, пък там грее слънце. Все пак като няма мъгла над София няма нито големи нужди от отопление, нито пък разход на гориво за да стане двигателя достатъчно топъл за да работи в най-добрия си режим.

Така се чудех дали системата за канализация на София не би могла да изиграе и роля на система за вентилация. Предполагам че ако в системата за канализация навлезе замърсен въздух известна част от саждите ще се смеси с канализационната вода, която тече някъде извън София.

Това може и да е много сложно, но ако канализационната вода тече към една точка то на края и може да се направи поставяне на хоризонтална тръба с отвор от който да изтича вода. След този отвор, ако тръбата има същите размери ефективно ще се увеличи наличния обем, но според мен тя трябва да има други размери и друг обем.

След този отвор ще се движи само въздух, който както всеки би могъл да предположи едва ли е особено чист. Като за начало би било добре да стане топъл с цел денатурация на белтъка на намиращите се в него различни организми.

Предполагам че много трудно се топли целия замърсен въздух на София, ама предполагам че с малък брой слънчеви колектори за топла вода това едва ли е чак толкова невъзможно. Предполагам че да да стане лесно може би преди това трябва да се направи охлаждане на този въздух с цел да се кондензира наличната в него вода, а енергията от това действие може да отиде след това това да стане топъл.

Хиляда кубически метра въздух се нуждаят от един киловат за да повишат своята температура с един градус. Тази мощност може да дойде от слънчеви колектори за топла вода с площ 50 квадратни метра. Разбира се трябва да се отчете и че през зимата няма много слънце и основната мощност е само два три часа.

За да се гарантира че постоянно ще има мощност дори и при ниски външни температури, мъгла или слабо слънце могат да се използват използват и геотермални термопомпи. Реално на това място може да се направи и нов малък биореактор.

Този малък биореактор може да оползотвори отпадъците от кафе, чай и други и да произвежда екологичен електрически ток, а топлата вода може да се използва за унищожаване на вредните организми. След като приключи целия процес голяма част от енергията може да се използва отново със специални устройства, които извършват топлообмен между студен и топъл въздух.

Отдавна има такива устройства и въпреки едно такова устройство работи при ниски температури не виждам голям проблем да се намери подобно устройство за случая.

моя малък блог