Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Американски избор

Не знам какъв избор направиха хората в Америка, ама гледам че изведнъж петрола стана на много ниски цени. Вероятно след този избор следва малък период на несигурност и заради това инвеститорите са предпазливи в нови инвестиции. Предполагам че ще отнеме месец два много хора да се ориентират в тези нови условия, но за нас тези ниски цени са добре дошли.

Ниски цени

Искам да кажа че дойде време за отопление, пък по един или друг начин всички цени са свързани в някакво изчисление, а разходите за отопление не са малки. Иначе наскоро срещнах мнение че в София ще започне да работи нова голяма бензиностанция, която ще предлага горива на ниски цени. Аз още през пролетта гледах че в градове извън София горивата се предлагат на ниски цени, ама в София те си стоят на високи нива.

Вероятно след като започне да работи тази нова бензиностанция и в София навсякъде ще бъдат обявени ниски цени. Може и да не е навсякъде защото тези цени може и да са ниски, ама за да стигна до там ще се наложи да изразходвам поне два литра гориво в резултат на което ползите ще бъдат малки, ако изобщо ги има.

Така може би ще мога да се възползвам от ниските цени, само ако случайно имам път през това място, но все пак голяма група хора от западните части на София ще могат да се радват на ниски цени на горивата.

Това което се чудех е дали градския транспорт на София се възползва от ниски цени на горивата. Мисля че за градския транспорт не е проблем да търси най-изгодните оферти, защото ежедневно потребява големи количества горива. Дори си мислех че в случая не е чак толкова важно да се търсят евтини горива, а по-скоро за същите пари могат да се купят качествени горива с които замърсяванията в София да са малки.

Аз понякога използвам качествени горива и съм забелязал че разхода на гориво става малък, което естествено означава че и количествата отделени газове са малки. Отгоре на всичкото дори има и малък финансов ефект, който се изразява в един два процента.

От друга страна като си помисля какви количества горива използва градския транспорт на София смятам че два процента изобщо не са за пренебрегване. Както и да е, това което е по-важно е факта че от годините се недоволства срещу високите цени на горивата и се търсят какви ли не начини те да станат ниски.

Реалния проблем според мен е че на много места се хаби гориво напълно безсмислено. Един добър пример е пътя между Бургас и Слънчев бряг, ама наскоро попаднах на информация че за да се излезе от София трябва да се чака много. Ако се налага често да се спира и да се седи в задръстване мисля че много тонове горива отиват само за този дето духа и колкото и ниски цени да се постигнат пак няма да се компенсира безсмисления разход.

На второ място много коли са втора употреба и техните агрегати едва ли вече работят, както тези на една нова кола. Вероятно заради това разхода на гориво не е малък.

моя малък блог