Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място

Страници за навигация в блога

Прасчовци

Публикувано на 14 Февруари 2012 / 17:31

Почти един милион прасчовци ще се уредят с по-добро отношение от страна на хората, като се спази Европейската директива да им се подсигури душове за къпане, климатици за да им е хладно лятото и играчки за забавление. Досега си мислех че трябва да увеличим популацията от прасчовци, тъй-като те папкат много и следователно може да се построи завод за биогаз откъдето да се намалят парниковите газове от природни изкопаеми, ама сега като гледам с тия климатици нищо чудно даже още повече парникови газове да създадем.

Въглеродно изтичане

Публикувано на 12 Февруари 2012 / 14:56

Появиха се някакви мнения за въглердно изтичане, т.е. избягване инвестиции в Европа заради високите изисквания към създаването на парникови газове. Може и да е по-добре да има въглердно изтичане и към България, но смятам че има много начини за подобряване на енергийната ефективност, а спестеното да отиде в икономиката.

Снежен човек

Публикувано на 11 Февруари 2012 / 17:33

Голям снежен човек направихме до най-старата коледна елха, въпреки че засега той все още е твърде безформен, но с повече въображение би могло да се каже че това е снежен човек. Имах идея че много по-добре ще може да се отглежда коледна елха като се събере малко сняг при почистване на входа и по този начин да я обезпеча с вода, но тази зима изглежда си има достатъчно вода, а не както беше през изминалите две.

Зелено такси

Публикувано на 10 Февруари 2012 / 10:08

София изглежда бавно и полека отива да става все по чист град след като тази сутрин видях едно зелено такси. То нe само че беше боядисано зелено, но си беше електрическа Toyota Pirus. Искаше ми се да снимам, ама то не спря на пешеходната пътека за да имам възможност за това.

Дайкин Европа стартира проект с нулев разход на енергия

5 Август 2010 / 17:16

Определено големите компании, каквато е Дайкин вече започват да сглобяват пъзела с технологии за нулево използване на енергия от сгради. Това ще помогне на компаниите да продължат да съществуват на пазара в съответствие с новите условия и изисквания, с които се цели взимане на ефективни мерки за намаляване на парниковите газове. Дайкин Европа стартира проект с нулев разход на енергия

Рекордно отопление

Публикувано на 9 Февруари 2012 / 19:56

Нуждите от отопление май рязко са нараснали щом пак стигнахме до там да спрем износа на електрически ток. Не мисля че това е добре, но предполагам че много печки духалки и климатици работят усилено за осигуряване на отопление. За съжаление това отопление в много случай е неикономично заради слаба топло изолация, което предполага че и много въглероден двуокис заминава в атмосферата след като е необходимо да се изгарят въглища за създаване на електрически ток.

Люта зима

Публикувано на 8 Февруари 2012 / 11:07

Както вървят нещата тази зима ще се окаже много тежка, но за сметка на това продължителна. Заредиха се циклон след антициклон, а след антициклона нов циклон. В резултата на това нуждите от отопление се повишиха рязко и вече ми се струва, че много въглероден двуокис ще изпратим в атмосферата заради тази люта зима комбинирана с не много добра топло изолация и калпава дограма.

Цял ден бутам коли

Публикувано на 7 Февруари 2012 / 20:38

Най-голяма помощ оказах в изваждането на една кола паркирала на спирката на метрото. Голямо бутане беше и даже имаше поне десет мъже за да извадят от преспите колата на някаква млада шофьорка. Мисля че беше по-добре тя просто да си използва метрото вместо да паркира на паркинг за почистване на който и дума не може да става, след като се бяха наредили като сардели една камара коли. Цял ден бутам коли

Зима зима колкото да е зима

Публикувано на 5 Февруари 2012 / 22:48

Сутринта си мислех че е дошла голяма зима, след като валеше сняг на парцали, ама това май ще се окаже само прелюдия към по-истинска зима. Честно да си призная не помня откога не е имало такава снежна зима с тази разлика че по онова време малко хора разполагаха с коли. Може би заради това по онова време една голяма зима не беше новина, а по-скоро радост за децата и си спомням че изкарвахме голямата шейна, която побираше по десетина деца.

Богати ли сме?

Публикувано на 3 Февруари 2012 / 23:33

Предполагам че този въпрос има около седем милиона отговора и всичко зависи от гледната точка, но все пак предполагам че в период на икономически сътресения и размествания някой стават по-бедни, други по-богати, за трети няма никаква разлика. Всичко зависи от това по какъв начин се измерва богатството, защото доколкото знам в Германия май взимат сравнително големи заплати спрямо тези в България, но като цяло населението не разполага със собственост върху имоти. Богати ли сме?

Пак вали

Публикувано на 2 Февруари 2012 / 09:56

Няма лошо нека да вали, защото като вали поне е малко по-топло, ще могат да се карат ски, ще има вода за фотосинтеза и производство на ток от водноелектрически централи. Като гледам тази година май ще си има истинска зима, каквато не е имало от години. Пак вали

Много студен въздух

Публикувано на 31 Януари 2012 / 23:28

Ужасен студ настана тези два дни след като настъпи истинска зима и като гледам май ще продължи след като данните на автоматичната станция дето предава в интернет показват че навън е минус 18 градуса. Предполагам че ужасно много въглероден двуокис ще замине в атмосферата, защото разликата между нула и минус 18 спрямо температурата на вътрешния въздух е двойна. Много студен въздух

Авторски права

Публикувано на 31 Януари 2012 / 11:06

Гледам че сме подписали споразумение за по засилено спазване на авторските права, като засега май това е текста на самото споразумение. Не съм никакъв юрист за да мога да тълкувам дефинициите в текста, пък и най-вероятно на база него ще трябва да се изработи и закон в България след време, но ми се струва че света се опитва да спре възможността да ползваш нещо без да платиш справедлива цена за него.

Истинска зима

Публикувано на 26 Януари 2012 / 14:39

Тази сутрин като станах и като видях колко много сняг има навън реших, че сушата наистина е останала в миналата година. Най-новата коледна елха на терасата, която все още не съм засадил, защото изглежда тази година е по-студена спрямо предишните две, се превиваше от натрупания сняг. Валежите ако може да се вярва на кофичката която съм поставил на терасата досега май са над 60 литра вода на квадратен метър от началото на месеца. Истинска зима

Пак ще вали

Публикувано на 24 Януари 2012 / 14:21

Прогнозата за времето показва, че утре пак ще вали което нищо чудно да създаде отново малко новини. Напоследък ми се струва, че като падне малко сняг и сякаш национално бедствие е настанало, а реално става ясно кой кара с летни гуми посред зима или пък пропуска да се оборудва смятайки че пести време и пари.

Енергийна ефективност втора част

Публикувано на 5 Януари 2012 / 14:06

Темата енергийна ефективност отново се завърта и бих казал че това е добре, ако се ускори нейното повишаване особено след сушата, която се вихри напоследък. Напоследък започна да вали от време на време, но мисля че това все още не означава че проблемите са останали в миналата година. Сушата през изминалата година си каза тежката дума и заради дефицит на вода водноелектрическите централи в България са произвели едва 25% от това, което са произвели през 2010.

Почистване на сняг

Публикувано на 23 Декември 2011 / 17:42

Като падне малко сняг и веднага се завърта темата почистване на сняг от пътища все едно е много трудно да се живее няколко часа без коли. Разбира се идва Коледа и много хора може би ще се нуждаят от транспорт тъй че е добре да са почистени всички пътища, но понякога се прекалява и всички искат първо да се почисти тяхната улица. Мислях си че е много по-добре да се изчака или пък изобщо да не се кара кола, ама изглежда вече свикнахме да използваме за щяло и нещяло коли.

Май няма много вода

Публикувано на 21 Декември 2011 / 14:54

Факта че през изтичащата година не достигаше вода за попълване на запасите донякъде е добре известен и донякъде ниските нива на река Дунав, който трайно се задържаха бяха доста показателни за това. Дори гледам че миналогодишната коледна елха показва явни признаци за недостиг на вода, но не обърнах достатъчно внимание преди две седмици, когато тя беше покрита цялата със сняг.

Понякога вали

Публикувано на 20 Декември 2011 / 20:19

И днес валя и вчера поваля, което може да понамали дефицита от вода за който си мислех вчера. Самите валежи не бяха много, но все пак бяха достатъчни да се създадат достатъчно предпоставки за възникване на пътнотранспортни произшествия. Прогнозите за наближаващите валежи явно е изкарало доста машини за почистване на сняг на пътя или поне аз видях две с Българското знаме на дъската. Понякога вали

Продължава да няма вода

Публикувано на 19 Декември 2011 / 09:48

Изглежда заради тежката суша, която настана през изтичащата година има реална опасност да останем без достатъчно вода. Почти нищо не валя цяла година, а температурите на околния въздух през лятото бяха сравнително високи и тези две неща, явно да станали причина за изчерпване на наличните количества вода в язовирите. Продължава да няма вода

Изведнъж сняг заваля

Публикувано на 8 Декември 2011 / 13:35

Истински сняг заваля и направо ме изненада доста приятно. Чудо на чудесата. Вали и трупа на парцали сякаш чудна зима е дошла. Всичко стана бяло изведнъж и даже гледам миналогодишната коледна елха вече леко е позатрупана със сняг, което се надявам да повиши наличностите от вода около нея и другите дървета. Би било добре ако се възстановят поизчерпаните запаси от вода в екосистемите след топлото и сухо лято за да може през пролетта да има достатъчно ефективна фотосинтеза.

Купих си светодиодна лампа

Публикувано на 7 Декември 2011 / 23:16

Наложи се да подменя една от енергоспестяващите луминесцентни лампи, които си купих миналата година та реших направо да изпробвам светодиодните лампи. Тия светодиодни лампи са станали много евтини и изглежда техните цени вече конкурират луминесцентните, но се надявам да ги конкурират и по качество.

Две коледни елхи

Публикувано на 5 Декември 2011 / 15:36

Идва Коледа и на Коледа е добре да има елха. Добре е тази коледна елха да е жива, а не бутафорна, а след това е добре известно време да се полагат грижи, които общо взето се заключават до поливане с вода от време на време докато започне самостоятелен живот. Две коледни елхи

Протести

Публикувано на 5 Декември 2011 / 13:51

Напоследък се заформиха големи протести, но те май се различават от другите видове протести, които преминаха през тази година. Това е демокрацията и всеки има право да изрази своето доволство или недоволство по различни проблеми възникнали в обществения живот. През годината имаше протести срещу високите цени на горивата протести срещу добива на шистов газ и други, но сегашните протести като че ли коренно се различават от останалите.

Евтина вода

Публикувано на 29 Ноември 2011 / 17:03

Нещо се въртят идеи, че който потребява до три кубически метра вода месечно ще я потребява на по-ниски цени. Все още не е ясно дали тези три кубически метра вода се отнасят за цялото домакинство или за един човек от него, но предполагам че е за цялото домакинство, тъй-като то и в момента май повечето хора като мен използват толкова вода средно на месец. Евтина вода

Евтина вода

Публикувано на 29 Ноември 2011 / 17:03

Нещо се въртят идеи, че който потребява до три кубически метра вода месечно ще я потребява на по-ниски цени. Все още не е ясно дали тези три кубически метра вода се отнасят за цялото домакинство или за един човек от него, но предполагам че е за цялото домакинство, тъй-като то и в момента май повечето хора като мен използват толкова вода средно на месец. Евтина вода

Няма добри новини

Публикувано на 24 Ноември 2011 / 15:48

Изглежда следващата година ще е сравнително по-трудна с предишните заради страничните ефекти от взимането на не много добри решения по света и у нас преди време. И досега нямаше много пари, ама започвам да подозирам че през следващата година ще намалеят още. Няма добри новини

В река Дунав пак няма вода

Публикувано на 14 Ноември 2011 / 14:29

Изглежда следващата година ще е сравнително по-трудна с предишните заради страничните ефекти от взимането на не много добри решения по света и у нас преди време. И досега нямаше много пари, ама започвам да подозирам че през следващата година ще намалеят още. Няма добри новини

От жега директно в отопление

Публикувано на 10 Октомври 2011 / 15:39

Условията в началото на седмицата предполагаха посещение на плаж, но в края и се налага направо да включа своя климатик на отопление. От горещо лято директно влязохме в лека зима и даже нямаше достатъчно време за смяна на гуми. Чета даже че на Витоша са паднали 15 сантиметра сняг, което дори се очаква да се увеличи в близките дни. От жега директно в отопление

Малка катастрофа

Публикувано на 9 Октомври 2011 / 22:05

Останах без кола тази вечер, след като попаднах в катастрофа. Мисля че самата катастрофа не беше голяма щом не се отвориха въздушните възглавници, но все пак си беше малко приключение. Температурите на външния въздух рязко спаднаха от вчера и доста дъжд поваля, заради което пътя е повече от хлъзгав, а летните гуми май вече не са гуми. Не съм много сигурен, но мисля че съм чувал че летните гуми стават за гуми, когато температурите на външния въздух надвишават 12 градуса. Малка катастрофа

Найлонови торбички

Публикувано на 2 Октомври 2011 / 22:13

Този Октомври освен по-високи цени на централното отопление донесе и по-високи цени на найлоновите торбички масово използвани при покупки на хранителни и други стоки в магазини. Четох други блогове, които смятат че това няма да доведе до желания ефект, а по-скоро високите цени ще създадат пазарно търсене, а от там и търсене на начини за задоволяване на търсенето по начина по който високите цени на цигарите доведоха до подобно нещо.

Найлонови торбички

Публикувано на 2 Октомври 2011 / 22:13

Този Октомври освен по-високи цени на централното отопление донесе и по-високи цени на найлоновите торбички масово използвани при покупки на хранителни и други стоки в магазини. Четох други блогове, които смятат че това няма да доведе до желания ефект, а по-скоро високите цени ще създадат пазарно търсене, а от там и търсене на начини за задоволяване на търсенето по начина по който високите цени на цигарите доведоха до подобно нещо.

Топло време

Публикувано на 2 Октомври 2011 / 22:13

Времето се задържа доста топло, след като все още се мотам с лятна тениска, нищо че дойде Октомври. Октомври донесе нови цени на централното отопление, така че ако продължава да има топло време, хората които използват централно отопление без необходимата топло изолация може да се каже че печелят засега. Топло време

Просто цени

Публикувано на 29 Септември 2011 / 11:01

Бях написал как се очаква природния газ да получи малко по-високи цени, което да се отрази на разходите за отопление, но май ще трябва да оставя тези мой мисли за допълнителна редакция след като се очаква електрическия ток също да получи още по-хубави цени. Това не за друго, а защото тези които много искат да цапат е добре да си плащат за удоволствието. Просто цени

Задръстване

Публикувано на 26 Септември 2011 / 20:09

В ужасно задръстване се нахаках тази вечер и ако бях само аз това щеше да е най-малкия проблем. Не бях минавал с кола отдавна по Г.М. Димитров, но днес ми се наложи и се оказах в глупаво и напълно безсмислено задръстване включително и много други хора. Причината за това задръстване, което най-вероятно се случва всяка вечер, се дължи на факта, че Мусагеница остана само с два входа за влизане в квартала.

Скални манастири

26 Септември 2011 / 10:50

В Русе освен река Дунав има много други интересни неща, които човек може да види и научи. През почивните дни освен най-ниските нива на Дунав разгледах скални манастири в с самия град Русе и при близкото село Иваново. При Иваново има цял комплекс, но за съжаление само една църква е отворена за посещения. При това комплекса се намира на пътя от София за Русе и преди това е по-удобно да се разгледа крепостта при Червен.

Най-ниските нива на Дунав

25 Септември 2011 / 22:57

Тази седмица нивото на река Дунав достигна най-ниските си нива откакто го следя и станцията при Русе вчера дори отчете нула сантиметра. Изглежда това не означава, че в река Дунав изобщо няма вода, защото по това време бях там и имаше малко вода, но опре делно си личеше, че преди това е имало много повече вода.

Аман от този шистов газ

20 Септември 2011 / 20:07

Темата шистов газ се дъвче вече няколко поредни месеци и даже мисля, че тя ще продължи да е на дневен ред още години, ама засега освен празни приказки нищо полезно не излиза. Казват че било вредно за околната среда да се добива шистов газ и както всяко нещо, което е ново и различно то най-вероятно си има своите предимства и недостатъци, но си мислех че тази тема изобщо нямаше да я има, ако тези които са толкова загрижени за околната среда не направят така че нуждата от природен газ да е минимална.

Снимки от пътни камери

20 Септември 2011 / 10:32

Нещо май се е ускорил процеса по изпращане на снимки от пътни камери, като доказателство за извършено нарушение. Преди минаваше много време докато пристигнат тези снимки, пък днес установих че само за 20 дена снимката пристига, което предполага и бързо плащане на глобата.

Как да намалим сметката за ток

12 Септември 2011 / 23:52

Съществува един много ефикасен начин с който разходите за енергия могат да се намалят съществено, особено сметките за електрически ток. Този начин е законен, прост и не включва никакви хитрини, защото е достатъчно да изключите вашите уреди от контакта докато не ги използвате.

Нова дограма

12 Септември 2011 / 13:23

Явно кмета е решил да вземе крути мерки срещу високите цени на горивата, защото гледам детската градина има нова дограма. Това е много добре, защото два декара застроена площ, в които според изискванията на РИОКОЗ температурите не могат да се изменят с много денонощно, имат нужда от сериозно отопление, респективно и много парникови газове се създават безсмислено.

От ниските цени не винаги печели клиента

11 Септември 2011 / 14:25

Казват че добре развитата конкуренция води до намаляване на цени и повишаване на качеството от което в крайна сметка печели клиента. Това явно не винаги е така, защото от конкуренцията може да дойдат ниски цени, но вместо да спечели клиента това намалява качеството на стоката или услугата.

Коледна елха през Септември

8 Септември 2011 / 15:17

Състоянието на новата коледна елха изобщо не ми харесва напоследък. Някой клонки са започнали да изсъхват въпреки грижите от моя страна и нещата хич не изглеждат добре. Струва ми се че не достига адски много вода, защото количествата паднали от небето са повече от недостатъчни. Още през юни като че ли не достигаха 100 литра вода, после в края на Юли паднаха горе долу не достигащите количества, но в крайна сметка резултата е отрицателен след като както през Юли така и през Август жегата си беше доста голяма.

Малко вода

30 Август 2011 / 20:39

Напоследък температурите се задържаха трайно доста високи и като цяло това лято май беше доста топло и без много вода. Може би ще трябва да добавя малко вода на всяка коледна елха, защото май и тази седмица не се очаква да завали малко дъжд, който да измие малко прах от околния въздух. Мисля че още десетина дни ще продължи да си е топло и това е добре за тези, които са на море или планина. Това че лятото е топло не мисля че се дължи на глобалното затопляне и климатичните промени - просто си е лято.

Разни хора

23 Август 2011 / 14:20

Някой хора понякога могат да бъдат много хитри , ако трябва да избегнат да понесат отговорност. Забелязвам че умишлено или неумишлено избягват да предприемат определени действия, а когато нещата се объркат веднага имат оправдание, че нямат нищо общо със създалата се ситуация. Разни хора

Топло лято

23 Август 2011 / 12:15

Това лято се оказа доста топло и то не само в буквалния смисъл на думите. Температурите на външния въздух се задържаха трайно високи и това донякъде е добре за тези, които са на море, но може би страстите обхванали света правят самото лято още по-горещо. След горещо лято винаги идва и студена зима, която нищо чудно да охлади малко страсти.

Преминете на Linux

22 Август 2011 / 09:45

Linux е безплатен, т.е. по-скоро евтин тъй-като пак си им малки разходи, но така биха могли да се спестят много разходи. Тази операционна система работи много добре, а от години си има и добър графичен интерфейс. Всъщност има изветен избор на графичен интерфейс, но това не е най-голямото предимство. В много случай използването му не изменя с много начина на работа стига да не се използва някакъв специализиран софтуер написан специално да работи под Windows. Не само това, но и някой преносими компютри идват с фабрично инсталиран Linux.

Пак нови цени

15 Август 2011 / 14:41

Изглежда ниските цени свършиха по-миналата година, защото отново започва да се говори за по-високи цени на природния газ. Май скоро ще станат почти две години откакто мине се не мине се време и природния газ вземе че стане с по-високи цени. Това от една страна е добре защото по-високите цени обикновено стимулират мозъчни импулси, тъй-като колкото и да е богат човек едва ли се чувства много комфортно след като за едно нещо вчера е плащал едно пък днес ще трябва да плаща повече за абсолютното нещо. Няма ниски цени

Срив на цени

9 Август 2011 / 11:43

Човек явно трябва да внимава какво си пожелава, защото може да се случи. Това е стара народна мъдрост и не съм я измислил аз, но гледам че само за няколко дни се заформи тотален срив на някой цени. На първо място гледам че петрола гони цени от 100 долара за барел, а само преди време беше поне с 20% повече. Това най-вероятно ще доведе до по-ниски цени на горивата за което много хора се бореха дълго време, но това което те не успяха или поне техните успехи не бяха много големи в крайна сметка май ще се случи по един естествен начин.

Навици

8 Август 2011 / 22:41

Изглежда всички навици, добри или лоши определят поведението и понякога човек по навик може да предприеме определени действия или бездействия несъзнателно. За днес уж бях планирал да използвам кола, но понеже напоследък избягвам да използвам кола в крайна сметка се оказа че съм забравил самата кола рано сутринта пред блока, т.е. използвах си транспорт по придобития напоследък начин.

Падащи цени

5 Август 2011 / 14:47

Измина само една седмица и всички цени се устремиха с бясна скорост надолу включително и борсовите цени на горивата. Миналата седмица смятах че всички цени ще спадат заради свитото потребление, но се оказа че има и много други фактори, които оказват сериозен натиск върху борсите по света. Въпреки всичко продължавам да мисля, че постановката е силно сгрешена, защото много хора смятат че ще се съживи световната икономика чрез вкарване на повече енергия в нея.

Добре е като има вода

2 Август 2011 / 22:42

Друго си е като има вода и даже гледам, че по новата коледна елха са започнали да растат нови иглички. Снощи голям порой се изля и мисля че донесе поне десет литра вода на всяка коледна елха, както и на много други дървета на които разчитаме да абсорбират излишното количество въглероден двуокис. На снимката самата коледна елха изглежда малко странно, но това се дължи на факта, че само малко слънчеви лъчи огряват нейния връх.

Сървъри за отопление

28 Юли 2011 / 12:02

Microsoft планира да намалява създадените парникови газове при отопление, чрез използване на топлината която отделят много сървъри. Проектите предлагат мазето на сградата да се използва за сървърно, а отпадъчната енергия получена при охлаждането на самото сървърно да се използва за отопление на сградата. Идеята е доста добра и като се има предвид, колко много сървъри работят по света това е една добра оптимизация на използването на енергия. Сървъри за отопление

Вълшебната думичка цени

27 Юли 2011 / 15:44

Не мога да схвана след големия шум какво става, защото едни смятат че всичко това ще доведе до по-високи цени на горивата, а други точно на обратно. Реално като гледам и в Гърция и в Румъния петрол се продава на същите цени FOB, както и в България. Марджина в България изглежда е сравнително нисък, но това може да се дължи на ниските данъци и в крайна сметка използването на вълшебната думичка цени май има друго предназначение.

Магистрала Банкя - Вършец

26 Юли 2011 / 20:26

Гледам в новините че Бойко Борисов има мечти да прави магистрала между Банкя и Вършец, но мечите са си мечти и всяко нещо е добро когато то е полезно за много хора. Всъщност този път се използва от доста хора и известни подобрения биха довели до големи ползи. Магистрала между Банкя и Вършец засега ми се струва повече от ненужна, защото едва ли има голям смисъл от нея на този етап, но все пак малко подобрения на този път може да доведе до сериозна редукция на парникови газове.

Най накрая дъжд заваля

25 Юли 2011 / 13:44

Снощи най-накрая дъжд заваля и даже мисля че много вода се изля, което засега ще ме отмени да поливам коледна елха и ще компенсира недостига на няколко десетки литра вода. Мисля че този дъжд добре напои не само моята коледна елха, ами и възстанови недостига на вода на много други места и това със сигурност ще доведе до малко повече фотосинтеза.

Отопление

24 Юли 2011 / 16:40

От гледна точка на създаване на въглероден двуокис, който според много хора е една от основните причини за промените в климата, използването на отопление е един от трите най-съществени фактори, които имат най-голям принос в създадените количества въглероден двуокис от човека. В повечето случай първичния източник на енергия за да се създава отопление е някакъв вид природно изкопаемо, което в най-добрия случай е природен газ. Така транспорт, осветление и отопление допринасят за повече от две трети от създадения въглероден двуокис от човека.

Капчици вода

23 Юли 2011 / 21:56

Тъкмо се подготвих днес да полея всяка една коледна елха, след като вчера разбрах колко малко вода е паднала от небето върху тях през последните няколко месеца. Днес беше хубав ден и се разходих до извора за вода, но засега мисля да изчакам и да не я използвам защото през нощта може наистина да завали малко дъжд. Много облаци има на небето и от време на време падат малки капчици вода, но засега мисля че това е повече от недостатъчно. Все пак тези облаци отиват някъде и сигурно някъде ще завали малко дъжд, което да намали недостига на вода.

Студентски неволи

23 Юли 2011 / 19:35

Чета в някой новини, че наема в студентски град може да се повиши, защото ще трябва да се плаща малко повече такса смет и заради това дори можело да има и протести. Напоследък протести има за какво ли не и основните причини според мен са в това, че няма пари и много неща не се заплащат на реалната им стойност. От веднага човек може да си направи извода, че може да спечели от нищо нещо, т.е. отклонение от реалните проблеми и спечелване на нещо за сметка на други неща. Студентски неволи

100 литра вода

22 Юли 2011 / 16:06

Миналия юни беше доста сух и въпреки че поливам редовно всяка коледна елха мисля че не достигат поне 100 литра вода. Откъде да намеря 100 литра вода за да има достатъчно около всяка коледна елха без да се нанасят други щети на околната среда не съм измислил още. То ако проблема се заключаваше само до коледна елха това едва ли щеше да е някакъв кой знае какъв голям проблем, защото винаги бих могъл да взема вода от чешмата вместо от извора ама тази лоша суша въздейства на всички дървета.

Яко протести

22 Юли 2011 / 11:30

Напоследък непрекъснато има най-различни протести. Казват че това е демокрацията - всеки може свободно да изрази своето мнение и да изрази своето доволство или недоволство по дадена тема. От друга страна всяко нещо е хубаво, когато не се прекалява с него и един добър пример за това са нашите съседи. Преди години, че даже мисля и сега непрекъснато се вдигаха протести там и това затрудняваше работата на много фирми, които се занимаваха със внос на стоки, защото в Солунската митница редовно имаше протести.

Поставяне на топлоизолация

21 Юли 2011 / 14:56

Днес излязоха данните от проведеното преброяване в България и от данните излиза, че огромна част от жилищата общо взето не разполагат с почти никаква топлоизолация. Факта, че старите жилищни сгради общо взето дори и не са проектирани да имат висока топлоизолация е добре известен и това се дължи на безумно ниските цени на енергията преди много години. През тези много години нещата коренно се промениха и сегашните цени на енергията са достатъчно високи и даже продължават да растат и инвестицията в топлоизолация е повече от рентабилна. Поставяне на топлоизолация

Нов протест заради високите цени на горивата

20 Юли 2011 / 21:42

Нов протест се заформя заради високите цени на горивата, като лично според мен от самия протест общо взето няма смисъл понеже в сегашните условия мисля че даже горивата ще имат още по-високи цени въпреки протестите, въпреки всичко останало. Тази тенденция няма как да се спре и мисля, че по-скоро е добре да се обмислят протестни действия при които не се използват коли и други превозни средства ненужно.

Уф избори

19 Юли 2011 / 21:37

Като стане време за избори и голям шум настава и цяло представление се изнася пред публиката с цел спечелване на повече овации. Избори си има на всеки две години, но напоследък започва да ми се струва, че всеки нови избори са все по шумни и все по-зрелищни. Това го отдавам на засилената конкуренция в условия на ако не намаляваща публика то поне запазване на нейното количество. Струва ми се че навремето имаше много по-малко политически партии, които имаха реални шансове за привличане на достатъчно овации и в същото време много се говореше за разбиване на двуполюсния модел.

Миналата седмица

18 Юли 2011 / 11:36

Миналата седмица се случиха няколко неща, част от които ще имат своето отражение и за в бъдеще. Не че събитията от нея са кой знае колко големи и такива неща си има всяка седмица, но освен ужасната жега, която през миналата седмица налегна много места по света имаше и други неща. В последния ден на миналата седмица гледах как вали дъжд ама на три километра от всяка моя коледна елха и доста дъжд май поваля, ама при моите дървета валя дъжд колкото да не се вдига прах ако някой реши да мете.

Няма потребление

15 Юли 2011 / 09:23

Четох че икономиката на България въври добре, ама не съвсем защото отсъства компонентата вътрешно потребление. Лично аз мисля, че донякъде тази компонента липсва заради факта че напоследък навсякъде има ниски цени, че даже се появиха сайтове, които предлагат стоки и услуги на цени двойно по-ниски от обичайните. Няма потребление

Енергия в Австралия

12 Юли 2011 / 18:21

Четох че властите в Австралия май планират да ограничат вредните емисии въглероден двуокис, което най-вероятно ще има доста сериозно отражение върху общите емисии на планетата, защото Австралия разполага с огромни залежи на въглища и огромна икономика, която да ги потребява. Това разбира се ще доведе до по-високи цени на енергията, защото енергията от въглища е с най-ниски цени, което може да е причина за загуба на популярност, но все пак мисля че усилията си заслужават след като през тази зима до Австралия достигна ураган скоростта на вятъра на който беше близо 300 километра в час. Енергия в Австралия

Цяла седмица жега

11 Юли 2011 / 15:51

Вече си настана истинска жега и който сега е на море май е най-добре. За хора като мен май остава цяла седмица да не си показват носа навън в тая жега. Миналия път когато пак беше жега за да се охладя пуснах климатик и пипнах лоша настинка. Сега май цяла седмица ще е жега и по-добре да си седя под климатик пък ще попрегледам какво става насам натам по интернет. Цяла седмица жега

Суша

9 Юли 2011 / 18:48

Сушата си продължава гарнирана с малко жега. Днес температурите станаха доста високи и цял ден стоях на сянка под един климатик, но ще трябва да се заема малко по-интензивно с поливане на коледна елха. В тази жега усилено работят много климатици по жилища, магазини, ресторанти, бензиностанции и това може би създава условия някой ден да е по-голяма жега и суша, след като електрически ток за да работят тези климатици основно се създава при изгарянето на природни изкопаеми, продуктите на което са въглероден двуокис. Суша

Пак цени

22 Юни 2011 / 23:11

Изглежда темата нови цени продължава да се развива и отново на дневен ред стои с какви цени ще е природния газ, а този пък и електрическия ток. От една страна по-високите цени ме притесняват малко защото зад тях не стоя по-високи доходи, но от друга по-високите цени на бензина доведоха до рязко понижаване на неговата употреба. Съответно доста парникови газове бяха спестени, ако изобщо може да се говори за спестяване след като света като цяло продължава да увеличава потреблението си на природни изкопаеми.

Вода 3

22 Юни 2011 / 18:14

Че е суша суша и определено си личи че от началото на година са паднали твърде малки количества вода от небето. В условия на суша всяко дърво, тревичка или храст страдат и ужасно се нуждаят от вода за своето съществуване, но мисля че не е добре да се използва питейна вода за поливане на ливади и градинки, защото не се знае кога отново ще завали дъжд. Само дъжда може обезпечи нуждите на хората от вода за поддържането на тяхната хигиена и жизнени процеси.

Вятър

21 Юни 2011 / 10:11

Пак духа силен вятър тази сутрин и може би той отново ще се отрази негативно върху развитието на старата елха. Преди две седмици пак духаше силен вятър и той счупи някой от по-младите клонки, които тъкмо бяха израснали. Надявах се този вятър да донесе малко дъжд, но засега само вятър без вода. Така част от малкото въглероден двуокис, който те бяха събрали бързо ще се върне в атмосферата на земята.

Грешки

28 Май 2011 / 13:48

Човек допуска грешки в своя живот от време на време, някой по-малки други по-големи и всяка една от тях има своето си отражение. Освен това някой грешки биват осъзнати след време и човек се пита, какво щеше да стане, ако не бях постъпил така. Трудно може да се даде някакъв отговор на този въпрос, защото времето за съжаление има само една посока и не е възможно да се върнеш някъде назад за да промениш своите грешки.

Китайски фермери

13 Май 2011 / 19:00

В новините пише, че китайски инвеститори в земеделието едва ли не нахлуват в България и ще започнат да обработват земеделски земи в северозападна България. Няма лошо това ще създаде някакви работни места, но ме притеснява факта, че произведените стоки ще се изнасят директно за китайския пазар. Не че много ме притеснява, защото в края на краищата този който плаща сам избира какво да прави със плодовете на своя труд и пари, но от друга страна в магазина има прекалено много вносни храни.

Коледна елха през Май

11 Май 2011 / 14:13

Дойде Май и старата коледна елха се събуди. По нея вече има наченки за нови клонки и пълна с пъпки за да стане по-голяма. Мислях си че процеса закъснява, защото напоследък времето беше доста студено, но като порових в страниците назад осъзнах че и миналата година горе долу пак по-същото време е имало нови иглички по тази коледна елха.

Пълен ремонт

10 Май 2011 / 14:42

Забелязвам че накъдето и да се обърна в София тече някакъв ремонт. То че отдавна се нуждаем от основен ремонт е повече от ясно, ама като гледам колко много трябва да се направи и колко пари са необходими направо свят ми се завива.

Много дъжд

3 Май 2011 / 10:30

Човек трябва да внимава какво си пожелава защото може да се сбъдне! Уж е май, а навън е повече от студено и влажно, даже работи климатик на отопление в стаята. Мислех си че по това време е нормално да се използват климатици са охлаждане, ама какво да се прави след като това глобално затопляне е подло. Много дъжд

Пълен провал

2 Май 2011 / 21:05

Претърпях пълен провал с идеята ми да отгледам малка коледна елха още от шишарка. Нищо не стана и бих казал че това се дължи на прекомерно големите ми амбиции да отгледам коледна елха още от шишарка. Не е чак толкова голям проблем, защото човек се учи и начина по-който унищожих тази малка коледна елха ме научи че, че не всичко става за два дена. Всъщност това си го знам отдавна, но понякога го забравям заради прекомерно големи желания. Какво да се прави оптимизма винаги е право пропорционален на падението.

Два дни новини

2 Май 2011 / 20:37

Нещо много новини има тия два дни!!! Не че съм песимист ама се чудя дали е добре всичко това и до какво в крайна сметка ще вземе да доведе. Света нещо се вълнува, а пък ние сме една малка лодка в това голямо море. Високите цени на горивата доведоха до много други пораснали цени и дори днес ми сервираха, че трябва да плащам повече за стока от която трудно ще мога да се откажа.

Втора употреба

28 Април 2011 / 15:10

Бедния човек е жив дявол казва стария Български народ и понякога се опитва да направи от нищо нещо и един от начините за това е разни неща, които са втора употреба. Какви ли не неща има втора употреба, като се започне от дрехи, коли и се стигне до много други, чийто основен признак е че са евтини в сравнение с новите стоки. Мисля че заради непрофесионален подход в търговията много хора налагат стоки втора употреба защото техните ниски цени предоставят под-добра възможност за влизане в конкуренция с останалите участници на пазара.

Малка коледна елха

27 Април 2011 / 13:39

Чудо на чудесата, май поникна малка коледна елха.!! Преди три седмици събрах малко паднали шишарки от парка, прочетох инструкции в интернет как се засажда иглолистно от шишарки и въпреки че изпитвах известни съмнения, дали падналите шишарки са от дърво, което беше показано в инструкцията за засаждане все пак разделих събраните шишарки на две и ги поставих в два буркана.

Изложение за възобновяеми източници на енергия

18 Април 2011 / 20:45

През изминалата седмица се проведе ежегодно изложение за възобновяеми източници на енергия та реших да видя какво ново се излага там. Стандартните неща с които съвременния човек разполага от сорта на слънчеви колектори за ток и вятърни електроцентрали разбира се бяха най-много и за тях вече много е писано и казано.

7 000 дървета

15 Април 2011 / 23:42

Слушах по радиото, че горе долу толкова дървета, които са символ на града съхнат и не фотосинтезират в София, тъй-като ги е нападнал някакъв молец. Мисля че това се дължи на глобалното затопляне и климатичните промени, защото четох и за други бързо развиващи се организми по горите в Америка преди време.

Изложение за слънчеви колектори

15 Април 2010 / 19:08

Посетих днес изложението посветено на възобновяемите източници на енергия и забелязах, че основното на което се акцентираше бяха слънчевите колектори за ток, въпреки че тук там се мяркаха и други неща за спестяване на енергия. Имаше няколко щанда с светодиодни лампи и някой други неща, но основно цялото изложение беше пълно със слънчеви колектори, чийто производители освен от България, са и от Германия и Китай.

Йоносферна станция

13 Април 2011 / 17:53

Сетих се за тази йоносферна станция, когато днес се подразних малко от според мен популистки изказвания и написах мислите си за възможностите на електромагнитните вълни. Те не са много детайлни, но едва ли някой се интересува от подробностите или ако се интересува със сигурност може да изкара някой и друг семестър по темата. Всъщност това вече не е йоносферна станция, а остатъци от нея, защото ги няма антените, а къщичката с уредите се е превърнала на свърталище за бездомни кучета. Даже малко ме беше страх да се приближа да я снимам по-отблизо.

Сеизмични промени

13 Април 2011 / 12:12

Тръгнах да пиша малък коментар към новината, че климатът може да доведе до сеизмични промени и по-скоро, коментар на първия коментар, но стана доста голямо и има още какво да се каже. Трябва да се спре с тези манипулации за HAARP, защото нещата са сглобени, неразбрани или неистински. Електромагнитните вълни от късия диапазон (примерно около 30MHz) не се поглъщат много много и в същото време се отразяват от йоносферата.

Омая

12 Април 2011 / 13:37

Реших миналата седмица да си отпочина малко и да предприема е една малка екскурзия без цел и посока. Пропуснах голямото почистване на България поради тази причина и може би по-късно ще се включа, въпреки съм за това да не се цапа, а не периодично да се прави почистване. В края на краищата какъв е смисъла да чистиш веднъж в годината при положение че цяла година града се цапа и някой места изглеждат като сметище. Все пак ако е чист това може да накара хората, които цапат да се замислят, защото когато си живееш на мръсно място една хартийка повече или по-малко има ли някакво значение. Омая

Глупаво глобално затопляне

5 Април 2011 / 20:17

Малко ми омръзна да пиша за развитието на глобалното затопляне и реших да сменя малко темата. Още не съм измислил с какво да заменя темата глобално затопляне, ама ще взема да си почина малко пък може и да измисля обикновено смяна на натоварването ми действа доста добре. Доста глупаво е това глобално затопляне и започвам да си мисля, че нищо не става или поне ефективността е твърде малка.

Първи Април ден на шегата

1 Април 2011 / 00:51

То не че нещата са за шеги, ама е добре да се усмихнем. Усмивката е хубаво нещо и обикновено показва, че има и хубави неща в този живот. Майтап, майтап, ама няма шега и петрола с много по-високи цени. Снощи си мислех, че това ще стане много скоро след като четох доклада на ОПЕК за състоянието на световния пазар на петрол, а сутринта нищо, че продължи да е първи април петрола получи нови цени. Сега все още е първи април и гледам че е над 118 долара за барел, пък онзи ден беше 114. Първи Април ден на шегата

Високите цени спират икономиката

31 Март 2011 / 20:17

Четох, че една от основните причини икономиката на страната да продължава да стои в положение на застой е липсата на потребление, което може би евентуално се дължи на високите цени на енергията в комбинация с неефективното използване на енергия от страна на домакинствата. Ами така си е и даже това си го мислех много отдавна и дори мислех, че високите цени ще са стимул за оптимизиране на начина по-който се използва енергия, а това от своя страна ще доведе до редукция на парникови газове.

Нивото на река Дунав в сантиметри

30 Март 2011 / 22:56

Нивото на река Дунав малко ме притесни онзи ден, след като писах за развитието на използването на възобновяеми източници на енергия в България. Мислех си да дописвам статията, тъй-като тогава не успях да намеря актуална информация за нивото на река Дунав, но след като положих повече усърдие успях да открия някаква агенция, която се занимава с Проучване и поддържане на река Дунав.

Страници за навигация в блога