Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място

Страници за навигация в блога

Нов път

7 Юли 2014 / 10:52

Обходния път на Враца вече е готов и предполагам че пътя от София до Видин е станал малко по-добър. Доста нови подобрения получи този път, първо хубава връзка с околовръстното на София, нов мост над Дунав пък сега и обход на Враца. Доста хора избягваха да преминават през Враца, тъй-като след няколко преминавания е възможно да тяхната кола да има нужда от сервиз за ремонт на ходовата част. Може би заради това след като се направи ремонт на прохода Петрохан много хора предпочетоха да пътуват по хубав път.

Слухове

6 Юли 2014 / 11:59

Не знам как изглеждат нещата в други държави, ама напоследък се набива на очи че доста хора вярват на слухове. Даже гледам че днес се е наложило управниците на Варна да пият морска вода като крайна мярка срещу слухове. Качеството на морската вода най-вероятно е най-малкия проблем, но това че доста хора съвсем наивно вярват на думи казани от една жена, която ги чула от един мъж пък той ги бил прочел в един изгорял вестник ми се струва като сигурен индикатор за липса на доверие.

Тапа

4 Юли 2014 / 17:13

Пътя от Бургас до София стана хубав, ама гледам че отново възникват проблеми, когато човек реши да си почине на морския бряг. Засега като че ли част от тези проблеми се създават от един единствен светофар и се чудех как така се намериха пари за какви ли неща пък не се намериха за да се оправи този път за да не се образува тапа.

Дойде юли

2 Юли 2014 / 10:51

Дойде месец Юли и като че ли София затвори за годишен планов ремонт. Вчера гледах табела че кръстовището при семинарията тотално е затворено за ремонт, но пък след две седмици трябва да започне да функционира както подобава. Не мисля че две седмици са някакъв проблем, защото то десетилетия е чакано най-вероятно ще може да се изчака още две седмици.

Дългове

27 Юни 2014 / 12:48

Нещо започва да се говори за нови цени на електрическия ток понеже май се оказа че приходите не покриват разходите. Какво да се направи зимния сезон беше топъл в резултат на което е възможно потреблението на електрически ток за отопление да е отбелязало малък спад. Не стига това, но летния сезон засега е хладен и потреблението от хладилници и климатици също е възможно да има ниски стойности. Всичко това в комбинация с ниски цени мисля че не води до добри резултати.

Лятна буря

24 Юни 2014 / 19:22

Струва ми се че голяма буря с грамотевици се вихри в София и добре че Софийка вода и останалите фирми тъкмо направиха почистване на уличните шахти. В интерес на истината малко се учудих на тази новина, защото всеки ден гледам че има хора, които са заети с улично почистване и даже си мислих че за тях приоритет номер едно е да следят дали не са запушени шахтите така че дъждовната вода лесно да тече.

Климатик LG G12WL

23 Юни 2014 / 09:12

Както споменахме миналата седмица през тази година LG ще предлага един уникален климатик с вградена ЛЕД лампа. Неговата форма наподобява така наречения климатик картина, който често беше един добър избор, особено когато мястото е ограничено и не може да се направи монтаж на други климатици.

Ново лято

21 Юни 2014 / 17:04

Както всяка година дойде ново лято, ама не само астрономическото лято, ами отнякъде дойде топъл въздух че да заприлича на истинско лято. Всъщност въздуха не е чак толкова топъл, а влажността е голяма заради това се усеща като топъл, но все пак температурите не са така ниски както бяха през седмицата. Малко вятър духа, но това донякъде е нормално и нищо чудно скоро да става за море.

Кръстовище

23 Юни 2014 / 20:29

Очаква се след две три седмици ще влезе в употреба новото кръстовище на две нива при Семинарията, което означава че възможностите за транспорт в София ще станат малко по-добри. От друга страна нещо напоследък не се говори за нов трамвай след като приключи самия ремонт, което най-вероятно означава че неговото изграждане е под съмнение. В този случай мисля че би било добре да се премахнат негодните за употреба трамвайни релси и да се мисли дали пространството не може да се използва за други добри приложения.

Вода като из ведро

19 Юни 2014 / 19:23

Напоследък се скъса да вали и за разлика от предишните две три години тази година засега е доста дъждовна. Гледах в парка че почвата вече не може да попива вода и заради това са се образували малки локви пък щеше да е добре поне за малко да спре да вали за да може растенията да се възползват от тази вода.

Нови климатици LG за 2014 година

19 Юни 2014 / 10:48

През 2014 година LG ще предлага голям избор от инверторни климатици предвидени за домашна употреба, като отделните серии се различават по дизайна на вътрешното тяло, енергийната ефективност, нива на шум и разбира се цени. През тази година LG ще предлага и едни нови уникални инверторни климатици, който имат формата на така наречения климатик картина, но са с вградена с ЛЕД лампа.

Отпадъци

18 Юни 2014 / 17:04

Появиха се мнения че начина за изчисление на такса смет не е добър и ще са необходими нови методи за изчисление но според мен никой от тях не е добър. Изчисление на базата на потребелението на ток, вода и отопление не вярвам да отразява реалните създавани количества отпадъци. В крайна сметка различните хора имат различни хигиенни навици, така че потреблението на вода едва ли съответсва на създадените отпадъци.

Първи влак

5 Юни 2014 / 11:45

Гледам че е минал първия товарен влак по новия мост над река Дунав, което мисля че е добре и ако стане нормална практика мисля че ще има доста добри ползи. Влака е хубав и евтин транспорт само дето не знам какви усилия са правени за ремонт на инфраструктурата за да може повече влакове да се движат, но все пак ако има повече влакове е възможно да се намерят финансови средства за да се направи хубав ремонт и пътя да стане добър.

Малки бури

31 Май 2014 / 11:51

Тази седмица май доста вода се изля след няколко малки бури, а след това се настани и твърде хладен въздух. Освен това мисля че и хубав вятър духа и предполагам че всичко това създава много добри условия за производство на възобновяема енергия особено от малки електроцентрали използващи вода.

Това си го мислех вчера след като гледах как за малък период от време улиците се превърнаха в реки, а всичката тази вода най-вероятно след това отива в реките по поречието на някой от които са построени малки електроцентрали. Мисля че няма нищо лошо в това, защото при производството на електрическа енергия с вода не се отделят вредни емисии пък произведения електрически ток е относително евтин.

Какъв хубав дъжд

27 Май 2014 / 09:17

Брей какъв хубав дъжд се изля вчера над София, че даже и малки проблеми възникнаха с трафика на града. Лично аз не бях пряк наблюдател на този хубав дъжд, т.е. гледах го отстрани и забелязах че се движи в посока Пловдив така че лесно го избегнах като минах по северната част на околовръстното. То и без това като време е едно и също, пък понеже не се кара на ниски предавки е възможно даже да е добър вариант за преместване от единия край на София в другия.

Възпитание

23 Май 2014 / 11:08

Гледам някой хора тананикат рано сутрин песен в която лирическия герой отправя квалификация към даден субект колко е прост. Склонен съм да предположа че под думата прост се има в предвид обикновен човек, който страда от липса на добри навици и поведение заради пропуски в неговото възпитание.

Мисля че има тотално вътрешно противоречие в лирическия герой, освен ако той не отправя самокритика, тъй-като той се опитва да реши свои собствени проблеми чрез опит за критика към другите субекти. Това е така защото доброто възпитание предполага че не може да се критикуват хора, а техните мнения. Мисля че безгрешни хора няма или ако има те най-вероятно обитават някой манастир. В реалния живот общо взето не греши този, който нищо не прави, но от това ползите са малки.

Малки газопроводи

22 Май 2014 / 19:09

Не знам кой какви планове крои за развитието на Българска енергетика, ама новината че през следващите две години ще се строят три нови малки газопровода за газифициране на пет общини е доста интересна. С това се очаква да се спести около един процент от годишното вътрешно потребление на електроенергия и мисля че доста въглища ще се останат за бъдещите поколения. Според мен дори ще се спестят допълнително малки количества електрическа енергия за добив и транспорт на въглища.

Трева

20 Май 2014 / 11:16

Цяла зима беше суша и даже имаше малък период от време през който не падна капка вода, а нуждите от зимно почистване на много места бяха минимални, но сега се заредиха един след друг хубави валежи. Предполагам че заради това поникна доста трева и мисля че има голяма нужда от почистване на трева от малки и големи зелени площи. В интерес на истината от началото на месеца гледах на различни места в София усилено да се прави почистване на зелени площи, ама за две три седмици отново се появиха нови добри количества трева.

Хубав автобус

19 Май 2014 / 11:52

Нов и хубав автобус тръгва експериментално в София и не само че е хубав, ами даже е зелен. Не е зелен само на цвят, ами ще използва електрическа енергия, която ще се складира в хубави електрически кондензатори и по този начин няма да се цапа околния въздух, да не говорим че и добри количества енергия идват от слънце, вятър и вода.

Нови климатици LG с LED лампа

15 Май 2014 / 13:30

LG е една от водещите компании в производството на битова техника, като компанията предлага модерни и икономични перални, хладилници и инверторни климатици. Серията инверторни климатици ARTCOOL на LG не само са модерни в техническо отношение, но и техните вътрешни тела са проектирани по такъв начин, че да бъдат едно елегантно допълнение на вътрешния интериор.

Поникнала трева

14 Май 2014 / 10:37

Пак започнаха малки валежи в София пък още не е окосена и събрана поникналата трева. Предполагам че би било добре да се инвестира в тракторни косачки разполагащи с добър обем на коша за трева, а след това ще може да се инвестира в още един малък биореактор. Мисля че с тракторна косачка, която има контейнер за трева ще е много по-лесно да се прави почистване на големи зелени площи и след това тя може да се транспортира до някой пункт за транспорт.

Сливи за смет

12 Май 2014 / 10:09

Хубава кампания беше организирана вчера в София за събиране на негодна за употреба пластмаса и срещу всеки килограм от нея можеше да се получава книга. Мисля че може да има поне две такива кампания - една през пролетта и една през есента. Така мисля че ще могат да се създадат добри навици и все по рядко ще могат да се забелязват разхвърляни къде ли не бутилки от бира, минерална вода и газирани напитки.

Още дъжд

10 Май 2014 / 19:04

Изглежда месец Май ще е дъждовен, защото отново започна да духа вятър, който донесе облаци и студен въздух. Мисля че за две три седмици толкова много вода се изля, че нищо чудно всички язовири да са пълни с вода. Не знам какъв свободен обем има в язовирите след последните повсеместни валежи, но при всички случай би трябвало да са получили милиони кубически метра вода, пък сега май ще има още.

Кестени

9 Май 2014 / 09:45

Кестените в София цъфнаха и като гледам какъв хубав вид са придобили мисля че на есен ще има доста нови семена. Мисля че това се дължи на факта че напоследък имаше хубави валежи, а концентрацията на въглероден двуокис в атмосферния въздух отново е на добри нива, което нищо чудно да стимулира растежа на дърветата и растенията. Кестени

Празници

7 Май 2014 / 15:26

Както казва стария Български народ може да сме безделници, но не сме без празници. За съжаление свършиха тези празници, но все пак след всеки празник човек е отпочинал и се захваща за работа с нови сили и енергия.

Гледам че нови добри идеи са се появили за създаване на добри условия в различни сектори. В Кресненското дефиле както предполагах пак са паднали камъни като според публикации в медиите тяхната маса е около един кубически метър. Изглежда съм пропуснал кога мярката за маса е сменена и вече се измерва е кубически метри. Възможно е да не е сменена, а просто Българските журналисти да са добри в Българския правопис и правоговор, пък по физика и математика да не са чак толкова добри.

Настана време за пролетно почистване

26 Април 2014 / 19:09

Пак дойде време за почистване на България за един ден за да не приличат населените места на сметища. Лично аз не извърших никакво почистване, ама то има толкова много че след всяко почистване пак има какво да се направи. Би било добре отпадъците да са на сметищата през цялата година, но засега все още човек може да има усещането че живее на сметище.

Тунел

24 Април 2014 / 20:00

Тъкмо сутринта си мислех че е възможно предстоящите хубави дъждове ще доведат до опасност от падащи камъни в Кресненското дефиле, а сега гледам че има мнения че е по-добре магистрала Струма да премине през сегашния участък вместо да се строи тунел. На мен също ми се струва че е малко безсмислено да се строи тунел при положение, че след всеки хубав дъжд падат камъни от склоновете. Предполагам че пътната агенция постоянно прави почистване на падалите камъни, т.е трасето се подготвя за магистрала по един естествен и възобновяем начин понеже не са необходими багери, а просто трябва да се изчака някой хубав дъжд.

Южен вятър духа

24 Април 2014 / 10:31

Ах какъв вятър духа рано сутрин и даже носи въздух от Сахара, защото отново всички коли са за почистване. Освен това като гледам какви облаци са се надвесили от небето нищо чудно и хубав дъжд да завали. Няма лошо, ще има вода за да пърпорят всички малки и големи електрически централи, а възможностите за фотосинтеза ще са повече от добри.

Древна термопомпа

21 Април 2014 / 12:43

Доста коментари се появиха в Българските форуми след едно интересно интервю фокусирано върху предстоящия ремонт на зимния дворец в София доколко предполагаемата цена е оправдана. Аз не съм специалист и не мога да кажа какви цени могат да се смятат като добри за един такъв голям ремонт, но все пак се хванах да изгледам интервюто.

От самото интервю общо взето разбрах, че използваната термопомпа осигуряваща охлаждане на залата за кънки на лед е твърде древна, а използването на амоняк допълнително създава сериозни предпоставки за проблеми. Донякъде има логика в тези твърдения и се чудех какви количества енергия отиват за охлаждане на залата при положение че технологията е на повече от трийсе години. Разбира се когато външния въздух е студен количествата най-вероятно са малки, но при топъл въздух е възможно да не са чак толкова малки.

Хубави валежи

12 Април 2014 / 19:04

Мисля че хубави валежи се заредиха напоследък и даже още предстоят в което няма лошо, ще поникне трева и това ще подобри суровината за новия малък биореактор. Мислех си че след като приключи процеса в новия малък биореактор остава доста субстанция за наторяване и може би един добър начин тя да влезе в употреба е да се използва на футболни терени. Възможно е това отново ще увеличи добива на трева, но все пак е важно че ще има хубави терени при сравнително ниски разходи за поддръжка.

Пак проблеми

9 Април 2014 / 16:22

Проекта за трамвай до Дървеница май пак зацикли заради различни видове проблеми. На мен ми се струва че това е един добър проект, но явно е и много сложен за изпълнение защото отново има недоволни хора от изпълнението на самия проект.

Възможно е това да се дължи на факта, че трасето на трамвая ще заеме едно платно от улица Никола Габровски пък това платно май сега се използва за паркиране на коли. Това може да се окаже сериозен проблем, защото ако мине трамвайното трасе е възможно да се затрудни достъпа с кола до училището и ДКЦ-то. Съвсем друг е въпроса защо е необходимо да се използва кола за тези цели, но е възможно това да се дължи на липсата на хубав обществен транспорт.

Ниски електрически товари

25 Март 2014 / 14:07

Мисля че за втори път се случва потреблението на електрическа енергия да има толкова ниски стойности, че да се наложи ограничаване на производството. Какво да се прави след като в употреба усилено навлизат мобилни устройства за сметка на настолни и преносими компютри пък те имат ниски ниски нужди на енергия спрямо настолните компютри. Даже забелязвам че в различни форуми и социални мрежи хората публикуват мнения предимно чрез своите мобилни устройства, което може би означава че старите компютри имат нужда от енергия само за режима на изчакване.

Като че ли лято дойде

19 Март 2014 / 10:03

Направо лято си дойде, нищо че очаквахме пролет! Вчера беше много топъл ден, пък днес май отново ще е топъл и ми се струва че е време за поставяне на летни гуми. Така като гледам иде време за плаж, но явно ще трябва да се почака още малко защото морската вода все още не е с достатъчно добри температури. Възможно е температурите скоро да станат достатъчно добри и току виж сме удължили летния туристически сезон. Засега все пак е добре че температурите на морската вода са ниски, защото тя е един добър акумулатор на енергия.

Ново метро

18 Март 2014 / 10:03

Още не е завършен втория лъч на Софийското метро, а общината вече крои планове да строи трети лъч с малки отклонения. Като цяло това ще доведе до добри възможности за бърз и евтин транспорт. Едно от тези малки отклонения май ще минава покрай зала Арена Армеец и си мислех дали няма да е добре кръговото кръстовище на четвърти километър да се превърне в кръстовище на три нива.

Топла пролет

17 Март 2014 / 09:45

Изглежда месец Март ще бъде топъл и разходите за отопление отново ще бъдат ниски, въпреки че вчера мина някакъв студен фронт, а с него и много силен студен вятър започна да духа. Това явно беше някакъв малък студен атмосферен фронт, който бързо мина и замина. И тази сутрин духа силен вятър ама е топъл и ми се струва че за тази зима повече няма да има нужда отопление. Топла пролет

Пролетта се завърна

12 Март 2014 / 14:19

След два дни студ и виелици пак дойде пролет, но все пак добре е да има и валежи. Мисля че валежите бяха добри и жалко че не се задържа снега малко по-дълго време. То дори в София като че ли нямаше нужда от зимно почистване, защото гледах че сняг вали, пък по асфалта тече вода. Явно асфалта е бил твърде топъл и каквото падне веднага се разтопява. Пролетта се завърна

Много сме добри

11 Март 2014 / 10:59

Изглежда сме постигнали много добър процент при възобновяемата енергия, въпреки че тази тема е малко сложна и трудно успявам да разбера какъв е истинския резултат. От една страна в много документи пише, че за изчисление на какви части от енергията е възобновяема за база трябва да се взима брутното енергийно потребление, т.е. в това изчисление трябва да се взимат в предвид всякакви видове енергия. Много сме добри

Хубав дъжд

5 Март 2014 / 10:52

Много добри валежи започнаха след почти три месеца суша и мисля че тези валежи би трябвало чувствително да са повишили запасите от вода. Нямам представа какви свободни обеми има в язовирите, но предполагам че има заради малки валежи напоследък. Няма лошо да има вода, защото това ще създаде добри условия за производство на евтин електрически ток пък мисля че има нужда тъй-като все още има нужда от отопление пък и Март се очертава да е студен. Напоследък се появиха лавина от мнения за известни предпоставки за възникване на проблеми при доставката на енергийни източници, но аз мисля че има ли вода то нещата са що годе добри. Хубав дъжд

Кофти избор

4 Март 2014 / 9:44

Не направих добър избор на транспорт за да се посетя връх Шипка на трети Март, защото тръгнах с кола през Стара Загора пък прохода беше блокиран от коли. Лично аз съм ходил там, когато съм бил малък, но оттогава много вода изтече и не предполагах какъв е интереса да се посети върха на трети Март. Докато кибичех в село Шипка слушах мнения, че никога не е имало такъв голям интерес, както тази година, но така или иначе това не ме топлеше много.

Град със студен климат

26 Февруари 2014 / 10:25

Вчера много студен вятър духа и докато се разходя имах усещането че носа ми замръзва, пък аз тъкмо си мислех че е е дошла пролет. Явно си е зима и даже като гледах какви облаци се носят може и да завали. Няма лошо да вали, тъй-като мисля че запасите от вода са твърде ниски заради малки валежи през последните два три месеца, пък често се случваше да се радваме на рекордно топъл въздух, което прави условия за изпарение на вода много добри.

Не много добър въздух

24 Февруари 2014 / 10:25

Пак се появяват мнения за това че нашия въздух е най-замърсения в Европа. Възможно е и да е така при толкова много превозни средства втора употреба, но все пак напоследък редовно се прави ремонт на инфраструктурата и мисля че нещата вече не би трябвало да са толкова зле колкото са били.

Като че ли пролет дойде

11 Февруари 2014 / 14:20

Струва ми се че като че ли пролет настъпи, защото температурите вече хич не са ниски. Дори гледам че някой магазини широко са отворили врати с цел да осигурят охлаждане на намиращите се в тях хладилници, нищо че е началото на Февруари. Ако вървят така нещата нищо чудно скоро хората в Бургас изобщо да нямат нужда от отопление.

Топъл зимен сезон

4 Февруари 2014 / 14:20

Изглежда и тази зима истинската зима ще е само две три седмици, защото Декември беше относително топъл, Януари в по-голямата си част също беше топъл, пък Февруари започва с добри температури, въпреки че пътя е замръзнал. Това има и добри страни защото сметките за отопление са ниски, както и разходите за зимно почистване.

Реално нищо не се губи и това, което е спестено от зимно почистване ще отиде за лятно почистване и може би основните проблеми са в производството на енергия заради това че зимния сезон е топъл. За капак на всичко миналата година електрическия ток три пъти получаваше хубави цени и накрая стана от евтин по-евтин.

Сметища

24 Януари 2014/ 13:40

Явно още тъпкаме сметища с отпадъци, което май не е много добър вариант. Какво да се прави пластмасата е навсякъде пък ще се разгради след сто двеста години. Наскоро разбрах че в София вече има две машини за събиране на опаковки от бира, минерална вода и газирани напитки, ама с две машини не вярвам скоро да стигнем много далеч.

OLED технологии за осветление

23 Януари 2014 / 08:04

Технологиите за органични светодиоди явно много бързо напредват с перспектива да се навлязат масово за осветление. Мисля че бурното им развитие донякъде се дължи на масовото им използване за панели на мобилни телефони, а след това и в телевизори. LG и SAMSUNG този месец дори се похвалиха с OLED телевизори чийто панели са гъвкави и предполагам че развитието в тази област тепърва предстои.

Малък циклон

21 Януари / 15:57

Много хубав дъжд поваля и се надявам това да увеличи запасите от вода. Засега валежите са малки, но има мнения че скоро ще има и добри валежи, което може би показва че засега сушата отстъпва. Заформилата се суша напоследък като че ли поражда известни опасения дали няма да се стигне до проблеми с доставките на питейна вода. Лично аз не вярвам да стигнем до сериозни проблеми, въпреки че и сега e възможно в сушата да влияе негативно върху някой сектори на икономиката създавайки малки проблеми. Малък циклон

Още един пролетен ден

20 Януари 2014 / 17:55

Още един пролетен ден и даже мисля че беше доста по-пролетен от миналата седмица, въпреки че за днес се предвиждаше да е натрупал хубав сняг. Какъв сняг е щял да вали и какви фирми за почистване са щели да го чистят не мога да знам при положение че температурите на външния въздух в София достигнаха до 18 градуса по Целзий и пак духа топъл южен вятър.

Монтаж на инверторен климатик LG E24SQ

19 Януари 2014 / 15:54

Понякога най-добрия момент за монтаж на климатици е когато помещението е в процес на ремонт, защото по този начин се избягва прилагане на различни видове мерки за скриване на спомагателните елементи за монтаж. Същия добър резултат може да се постигне и с други техники, но все пак ако в помещението се извършва ремонт или пък то се изгражда в момента има добри възможности да се постигне хубав външен вид.

Пролетен ден

13 Януари 2014 / 17:28

Много хубав слънчев ден настана след почти две седмици мъгла и мисля че разходите за отопление тази зима ще са ниски. Това не само защото електрическия ток стана евтин ами и защото външния въздух ми се струва малко топъл.

Два градуса по-топъл въздух са десет процента по-ниски разходи за отопление при равни други условия пък сега май не става въпрос за два градуса. Няма лошо защото така ще останат малко дърва за отопление, които да се използват другата година. Пролетен ден

Тунел под Петрохан

9 Януари 2014 / 16:25

Мине се не мине се и някой започва да мисли как да се прокопае тунел под Петрохан. Сега гледам че има интерес от китайски инвеститори за това само да измислим как този тунел ще стане рентабилен. Като гледам за какви пари става въпрос мисля че никога няма да е рентабилен, но все пак той би направил пътя между София и новия моста над Дунав по-добър.

Само мъгла

7 Януари 2014 / 12:16

Като че ли много тежки атмосферни условия се насъбраха напоследък по света , защото северна Америка е в точка на замръзване, в южна изнемогва от жега, Великобритания от време на време е под вода пък за нас остана само гъста мъгла. Неприятното е че тази мъгла създава условия за замръзване на пътищата, но може би по-големия проблем е липсата на добри валежи.

Евтиния

21 Декември 2013 / 11:23

За трети път се предлагат ниски цени на електрическия ток и се хванах да изчета документа откъде идват тези ниски цени. В крайна сметка изглежда че малки и големи топлофикации трябва да станат по-ефективни и за да запазят приходите си ще трябва да намалят собственото си потребление на енергия. спестеното ще трябва да го продадат, което би трябвало да компенсира намалените цени на общото им производство.

Маршрутки

20 Декември 2013 / 07:00

Броя на маршрутните таксита в София намалява заради намалял пътникопоток пък преди време това беше един добър начин за транспорт. Донякъде това може да се дължи на високите цени на горивата, което в комбинация с ниски цени на билетите да е довело до липса на възможности за инвестиции в нови и хубави превозни средства, откъдето достатъчно брой хора да направят избор на този вид транспорт.

Не вали

18 Декември 2013 / 13:24

Доста студен въздух се задържа последните две три седмици пък валежи няма и поне още една две седмици май няма да има. Донякъде е нормално за този период на годината да се настани студен въздух, защото ъгъла под който падат слънчевите лъчи е малък и уж има слънце пък то не топли много.

От друга страна ми се струва, че основния проблем е липсата на валежи, защото ако тази тенденция се запази това може да доведе до известни проблеми в някой малки населени места в които освен всичко останало дълго време не правен хубав ремонт.

Ех тази топлофикация

12 Декември 2013 / 15:23

Дълговете на топлофикация София като че ли са често срещан проблем, въпреки че самото дружество чака много пари от университети, болници, фирми и частни лица. Струва ми се че какви ли не решения се предлагат на тези проблеми, но като цяло като че ли няма добри.

Пак ще духа силен вятър

6 Декември 2013 / 10:38

Мисля че напоследък много често се случва да духа силен вятър, както се предвижда да се случи и утре. Преди време съвсем наивно си мислех че като духа толкова много вятър ще е добре да има повече вятърни паркове, което поне донякъде да намали негативните ефекти, ама сега си мисля че това едва ли е чак толкова добър начин.

Шльокавица

4 Декември 2013 / 15:50

Брей нещо се заредиха новини за конфискувана ракия, вчера в Бургас а днес в София. Какво да се прави идват празнични дни пък без шльокавица не върви. Неприятното е че тази шльокавица май не е много годна за употреба и се чудя с какъв акъл хората я консумират, но това като цяло е въпрос на личен избор въпреки че самия избор може да е между със шльокавица или без шльокавица

.

Не много добри решения

2 Декември 2013 / 09:50

Мисля че доста проблеми се натрупаха в Българската енергетика и гледам че отново се търси решение на част от тези проблеми като се ограничат приходите на някой зелени централи. Не мисля че това добър начин за решаване на самите проблеми понеже решението ми се струва като временно с неясни крайни резултати. Предполагам че част от тези проблеми се дължат на това че тази година електрическия ток стана относително евтин, както и на факта че нетното вътрешно потреблението намалява в условия в които се изграждат на нови мощности.

Хубав дъжд заваля

24 Ноември 2013 / 19:27

Много хубав дъжд заваля, което мисля че е добре защото това ще прочисти малко градския въздух от прах и други такива неща. От друга страна снощи доста студен вятър духа от изток и мисля че този вятър ще докара някоя люта зима. Според прогнозите от преди две седмици зимата трябваше да дойде онзи ден, ама явно е решила да се позабави малко.

Монтаж на инверторен климатик MITSUBISHI SRK / SRC 20 ZJ-S

17 Ноември 2013 / 20:03

SRK/SRC20ZJ-S е един малък инверторен климатик на MITSUBISHI, чийто технически параметри от гледна точка на енергийна ефективност са много добри и това го прави доста подходящ освен за охлаждане и за икономично отопление. Неговата мощност в режим на отопление се изменя от 1.2 до 3.9 киловата в зависимост от текущите загуби на топлина, които зависят от температурата на вътрешния въздух, външния въздух и степента на топло изолация на помещението.

Интересен ден

16 Ноември 2013 / 21:21

Днес София и Пловдив са били доста интересни места като предполагам че някой хора са посетили София, а други Пловдив без да знам какъв е смисъла от всичко това. Разбира се възможно е да има смисъл, защото донякъде това прилича на изграждане на живи взаимоотношения между съмишленици обединени в някаква обща цел, но ми се струва че интернет предлага добри условия за това.

Студено

12 Ноември 2013 / 10:04

Изглежда метеоролозите познаха и наистина нахлу студен въздух, че даже и хубав дъжд поваля и бих казал че дойде време да се използва отопление. Не приятното е че много хора все още използват дърва и въглища за отопление, което не мисля че е най-добрия начин за това, защото след това не е много ясно какъв въздух дишат тези хора, но засега все пак духа някакъв вятър така че нещата не са чак толкова зле.

В очакване на първи сняг

10 Ноември 2013 / 12:58

Нещо започнаха да се появяват мнения за това, че през следващата седмица ще нахлуе студен въздух, а скоро може да се зарадваме на първи сняг. Естествено щом има сняг ще се наложи да се направи и почистване, но аз мисля че е твърде рано за зимно почистване.

Носи се миризма на зима

9 Ноември 2013 / 14:19

Явно зимата наближава щом топлофикация София планира да започне да подава енергия за отопление към своите абонати и май си е време за поставяне на зимни гуми. Варна и Бургас сигурно ще почакат, защото морската вода май още ще ги топли, ама засега в София кой правил ремонт правил и вече е време да се отварят радиатори. Носи се миризма на зимa

Голям трафик

7 Ноември 2013 / 12:10

Гледах че е започнал ремонт на кръстовището при Семинарията в София за да се направи кръстовище на две нива, но в същото време голямо задръстване се точеше на Гешов, къде също се предвижда се построи кръстовище на две нива. Ако не ме лъже паметта мисля че четох че това кръстовище още чака за ремонт понеже не са предвидени велоалеи и докато гледах задръстването си мислех дали няма да се наложи цяла София да върти педали за малък период от време с цел да компенсира сегашния замърсен въздух.

Падащи листа

2 Ноември 2013 / 11:23

Гледам че листата на дърветата са започнали да падат бавно и полека, което показва че идва зима. Възможно е и да съм се объркал но ми се струва че га бех млад па хубав листата на дърветата падаха, когато учениците тръгваха на училище, но като че ли октомври беше топъл и може би заради това листата на дърветата са сметнали че не е дошло времето да падат. Падащи листа

Преместване на стрелките

27 Октомври 2013 / 11:14

Дойде време за преместване на стрелките на часовника, нещо което мисля че е анахронизъм защото реално нищо не преместваме тъй-като всички компютри и мобилни телефони сами си правят това преместване. Вече дори не си спомням откога не съм правил преместване на стрелки, тъй-като много отдавна не използвам часовник със стрелки, но все пак е възможно в употреба да има и такива часовници използвани като аксесоар или просто от навик.

Зелен автобус

18 Октомври 2013 / 13:34

Гледам че се планира в София да бъде пуснат в експлоатация зелен автобус с цел да се провери на практика какви проблеми може да възникнат, ако се използват електрически автобуси с кондензатори вместо батерии. Всъщност този автобус не е зелен а китайски, което показва че някой китайски фирми са доста напред във въвеждането на алтернативни технологии.

Някакви проблеми

16 Октомври 2013 / 8:49

Гледам по съседните блогове се вихрят доводи за това до какви проблеми може да доведе или не може да доведе използването на микровълнова печка и ми се стори че нещата не са обяснени по най-добрия начин. Не че мога да го обясня така лесно защото си има цяла микровълнова дисциплина, която се изучава в университет и върху нея се правят практически упражнения, но най-просто може да се каже, че в една микровълнова фурна се генерират микровълни, които въздействат върху намиращата се в храната вода.

Замърсен въздух

15 Октомври 2013 / 14:36

Гледам че сме в топ листата на градове със силно замърсен въздух, което мисля че е в резултат на две причини - неадекватна градска инфраструктура, която да следва миграционните процеси и това че дървата за отопление са прекалено евтини. Направо не ми се мисли какво щеше да стане, ако в София не се пръкна отнякъде метро, защото с толкова много превозни средства втора употреба или с отдавна изтекъл експлоатационен ресурс няма нищо чудно в това градския въздух да е замърсен.

Лятото се завърна

10 Октомври 2013 / 12:41

Миналата седмица настана кучешки студ след като нахлу студен въздух, но днес май лятото се завърна с един хубав топъл слънчев ден. Мисля че това е добре защото хубавото време позволява да се продължат дейностите за ремонт на инфраструктура и даже гледам, че Софийското метро ще продължи да се расте.

Отново нахлу студен въздух

3 Октомври 2013 / 11:03

Много студен въздух нахлу и това рязко спадане на температурите е много неприятно. Сутринта термометъра на терасата показваше, че външния въздух е с температура 4 градуса и в същото време вали ситен дъждец - идеални условия за образуване на лед на пътя.

Настана есен

23 Септември 2013 / 13:06

Настана есен и започнаха дискусиите за сметките за отопление и то по-скоро кой кога плаща за използването на отопление от централен източник. Върти се някаква цифра че над 16 000 човека не са осигурили достъп за отчет на използваното отопление, което ме кара да се съмнявам дали тези хора изобщо са в България.

Много коли втора употреба

18 Септември 2013 / 10:46

Излизат някакви статистики за това че 70% от колите или са втора употреба или са твърде възрастни, което според мен създава много проблеми - екологични, финансови и др. Предполагам че този висок процент на колите втора употреба е сериозен показател за това, че населението има прекалено ниски доходи, но е възможно разходите за поддръжка и резервни части за колите втора употреба да изглеждат привидно ниски.

Пак ще духа силен вятър

13 Септември 2013 / 16:35

Пак много силен вятър духа като напоследък имам усещането че все по-често се случва да духа силен вятър. Възможно е само така да ми се е сторило, защото за това си е необходима добра статистика с каквато не разполагам, много често се случва да духа силен вятър. Това донякъде е добре защото електрическия ток произведен от вятър има относително ниски цени спрямо останалите възобновяеми източници на енергия включително и произведения от малки централи на вода.

Малък ръст на глобалните температури

3 Септември 2013 / 09:37

Появиха се някой мнения за това, че концентрацията на въглероден двуокис в атмосферния въздух си расте, но повишението на температурите не следва същия тренд. Това донякъде е логично защото климата на планетата не се подчинява на Нютоновите закони, т.е. действие противодействие, а е нелинейна система в която протичат различни процеси всеки един от който влияе на останалите. Това което искам да кажа е че повишената концентрация на въглероден двуокис не означава само по-високи температури на атмосферния въздух. Малък ръст на глобалните температури

Тропическа жега

9 Август 2013 / 14:12

Пак е жега и не стига че е жега ами в река Дунав пак няма много вода. Може би заради това потреблението на електрически ток у нас и в съседните държави драстично се повиши за да могат да пърпорят много климатици. Това показва че най-вероятно потреблението на електрически ток не зависи на какви цени е той, а дали ще се настани топъл въздух и нуждата от климатици се засили, както и дали в река Дунав има вода или по-скоро дали малки и големи водноелектрически централи са добре подсигурени с вода. Това донякъде е логично защото като настане жега последното нещо за което човек мисли е на какви цени е електрическия ток. В такава жега повече се мисли как да се осигури дебела сянка под някой климатик.

Страници за навигация в блога