Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място

Страници за навигация в блога

Възобновяеми енергийни източници в България

28 Март 2011 / 14:53

Чета че добре вървим в използването на възобновяеми източници на енергия, защото целта ни е 16% енергийно потребление пък сме достигнали 15.1. Мисля че има накъде още да вървим и да се развиваме, защото още през тази година може да бъде поставена малко топлоизолация на стари апартаменти и държавни сгради. т.е пари има, хора без работа в строителния сектор също има и остава остава само малко желание да се работи. Това със сигурност ще повдигне процента на възобновяемите източници на енергия в общия енергиен баланс, защото той ще намалее пък този обем от възобновяеми източници може да се запази.

Цени на горивата

9 Март 2011 / 19:44

Луднаха тези цени на горивата и с тях лудна целия народ, но понеже не само нашият значи нещата са в рамките на нормалното. Продължавам да мисля, че тези цени се дължат много повече на прекомерното потребление в света отколкото на спекуланти и размирици. Разбира се и тези неща имат своето отражение, но в основата на високите цени стоят неистовата жажда за енергия без която трудно ще се оправим и дори много хора са по-склонни да мислят как да получат по-ниски цени вместо да спестяват енергия.

Кокошката или яйцето

7 Март 2011 / 20:59

Много трудно е определянето на конкретна причина за дадено събитие в една динамична система подчиняваща се на теорията на хаоса, където всяко нещо влияе на друго нещо, а другото нещо влияе на други неща, които могат да влияят на първото нещо. Две неща които си влияят

Още малко отопление

7 Март 2011 / 09:31

Тази зима не иска да си ходи въпреки че стана Март и тази седмица ще има нужда от още малко от отопление, което да донапълни депозита от въглероден двуокис в атмосферата. Хубавото е че заваля малко сняг та поне хем да добави малко вода на всяка коледна елха, хем който ходи на ски да се възползва от добрите условия за свое удоволствие.

Контрол на цените

1 Март 2011 / 20:02

Някакви идеи се появяват за контрол на пазарните цени и пресичане на грубите прояви на спекула. Не знам дали в толкова динамичен пазар някой би могъл да прави спекула освен ако не са се появили така наречените картели, които договарят пазарните цени и не допускат други участници на на самия пазар.

Нови цени на тока

28 Февруари 2011 / 21:59

Гледам че има идеи електрическия ток да получи нови цени. Напоследък започвам да ставам малко безразличен върху растящите цени, защото всеки ден има нови цени на нещо си, но дойде време и цената на тока да претърпи повишение или поне такива са желанията на някой хора. Нови цени на тока

Електричество

28 Февруари 2011 / 21:59

Много хора по света продължават да се борят за електричество, което носи светлина и топлина. Бедна им е фантазията на хората, които смятат че няма глобално затопляне или че лесно можем да го подминем - в половината свят все още няма никакво електричество, нещо с което да си призная честно май съм се родил.

Приказки

24 Февруари 2011 / 23:27

Има неща, които се помнят и е добре човек, когато говори да мисли, защото в противен случай може да започне да изглежда като човек, който разправя приказки. Трудни времена настанаха, и когато се говори е важно да се знае, че понякога се помни.

Улично осветление

23 Февруари 2011 / 22:26

Определено има какво да се работи на тема осветление използвано както за обществено, така и за частно потребление. Чрез чрез използването на нови технологии за LED осветление, количествата парникови газове създавани в процеса на генериране на енергия за това осветление биха могли да бъдат силно редуцирани. За още по-голям ефект свободните мощности могат да се използват на места, където отново се създават парникови газове - транспорт и отопление.

Идеи за нови цени

20 Февруари 2011 / 21:16

Напоследък май съм на тема цени, но темата в момента е нови цени на електрическия ток в България. Нещо като новина се мъдри в сайта на Дарик, че Токът може да поскъпне в средата на годината, което по-скоро ми прилича като опипване на почвата.

Открихме топлата вода

17 Февруари 2011 / 19:40

Геотермалната вода съдържа енергия, която е евтин, екологичен и неизчерпаем ресурс или поне никой засега не е открил вероятност тя да свърши за разлика от други неща по света. В много случай няма разлика между това дали разполагаш с кладенец за нефт или кладенец с топла вода особено, когато имаш нужда от енергия за собствено потребление. Открихме топлата вода

Цени и глобално затопляне

16 Февруари 2011 / 12:51

Мисля че може да изведе пряка връзка между много цени и глобалното затопляне, т.е. определено множество климатични промени водят директно към по-високи цени на потребяването на стоки и услуги. Четох че скоро нови цени ще имат и дрехите, по начина по-който имат храните.

Термопомпи TOSHIBA

12 Февруари 2011 / 22:21

Прегледах сайта на TOSHIBA, защото напоследък компанията нашумя с желанието си да инвестира в България или поне така бяха представени нейните намерения в новините. Това е доста положително ако вземе че стане реалност, защото може да се сдобием с още малко японски опит и технологии. Термопомпи TOSHIBA

Криворазбрана конкуренция

8 Февруари 2011 / 18:13

Следващите мой мисли за разразилия се конфликт между търговските вериги и техните доставчици, който дори е стигнал до там да се предприемат известни действия относно контрола на това което се продава в тях станаха малко по-дълги отколкото очаквах. Криворазбрана конкуренция

Полях вчера новата коледна елха

8 Февруари 2011 / 13:15

Не че имаше много нужда от вода новата ми коледна елха защото гледах че почвата е относително влажна, но времето стана доста топло та реших да махна малко прах който се е насъбрал по нейните иглички. Забравих снощи да направя същото и със старата коледна елха и ще се постарая днес да не пропусна.

Енергия от слама

7 Февруари 2011 / 20:58

Четох какво е мъдрувало правителството на България в петък и разбирам, че все още не са уредени нещата с създаването на енергия от биомаса, пък лично според мен там сме най-силни - доста повече в сравнение с енергията която можем да добием от слънчеви колектори за ток и вятърни електроцентрали. Енергия от слама

Още по-нови цени на петрола

31 Януари 2011 / 22:32

Каквото и да си говорим има много сериозен натиск върху пазарните цени на петрола и няма как да не е така, след като търсенето на нови коли силно превишава предлагането. Четох миналата седмица, че Германия не може да смогне да произведе толкова нови коли, за да удовлетвори пазарното търсене, което предполага, че търсенето на петрол.

Термопомпи MITSUBISHI

25 Януари 2011 / 23:44

Понеже напоследък сме на японски теми, поразгледах сайтовете на различни японски компании от гледна точка на това кой какво прави в областта на новите технологии с които потреблението на енергия има потенциал да бъде намалено доста, респективно и да се намалят парниковите газове. Термопомпи MITSUBISHI

Как да спрем глобалното затопляне

25 Януари 2011 / 16:57

Направих преместване на тази статия понеже ми се струва че тя все още е актуална, защото според някой мнения на северния полюс и тази година има малък обем от лед. Количеството лед дори е по-малко спрямо времената в която е писана тази статия, което вероятно от една страна създава известни проблеми на белите мечки. От друга при малки количества лед слънчевата енергия не се отразява, а се абсорбира и така това вероятно също има малък принос към глобалното затопляне.

Японски мечти

25 Януари 2011 / 10:20

Като че ли наистина има известни японски мечти, т.е желание да използваме японски опит за технологично развитие. Миналата седмица се вихреше една новина, че ТОШИБА възнамерява да инвестира в парк със слънчеви колектори за ток около Ямбол и се предвиждаше инвестицията да е в размер на 1.2 милиарда долара, но тази японска мечта като че ли е попарена в момента защото още преди да се пристъпи към проект се говори за няколко десетки милиона евро.

Цени и пак цени

24 Януари 2011 / 18:56

Темата цени май ще е доста актуална и това, което имам предвид е всички цени, а не само тези на петрола. Петрола определено се движи ту нагоре ту надолу, което показва желанието и възможностите за възстановяване на световната икономика, но глобалното затопляне като че ли е причина да се повишават и много други цени, което в края на краищата обезсмисля усилията или поне явно това не е начина.

Една каруца парникови газове

23 Януари 2011 / 19:32

Интересно е къде отива тази каруца натоварена с няколко тона парникови газове. Силно се надявам, че отива на пунктовете за изкупуване на хартия и това ще е повече от добре, защото всичката тази хартия няма да отиде на сметището, където да изгние и да се превърне на метан. На сметището има безкислородно гниене, което от своя страна води до създаването на метан. Една каруца парникови газове

Електрически коли на Mitsubishi i-MiEV

20 Януари 2011 / 20:55

Новите електрически коли навлизат и най-новата новина е, че MITSUBISHI i-MiEV скоро ще се продава и в Европа. Възможно е MITSUBISHI да е оценил нашия пазар като твърде малък, защото в новината пише че засега не се предвижда предлагане в България, но за сметка на това ще можем да ги видим тези електрически коли на Автомобилен салон София 2011. Електрически коли на Mitsubishi

Лед осветление в Русе

15 Януари 2011

Изглежда се появяват първите лястовици, които преминават към използването на лед осветление за улично такова. Това е една добра новина, защото определено кмета на Русе е прегърнал идеята да спестява енергия и да намали не само количеството парникови газове вследствие на улично осветление използващо лед технологиите. Лед осветление в Русе

Няма глобално затопляне

10 Януари 2011

Няма никакво глобално затопляне, нито пък някакви климатични промени, както биха се изразили противниците на глобалното затопляне, само дето жълтото куче умря. Това за жълтото куче беше един много стар виц, ама вече много трудно си го спомням.

Добър ден за засаждане на коледна елха

9 Януари 2011

Днес беше един добър ден за засаждане на коледна елха, въпреки че мислех вчера да я пуснем да си живее, но не остана много време пък и днес беше доста относително топъл ден спрямо вчера. В ръководството за засаждане на коледна елха пише, че трябва деня да е сравнително по мек от обичайното за зимата и понеже напоследък си беше студено вчера само проверих дали земята не е замръзнала.

Танцуващи цени

5 Януари 2011 / 14:13

Борсовите цени на петрола рязко са спаднали след сериозния растеж онзи ден, който ме притесни дали отново не сме изпаднали в златна треска. Изглежда някой си е пожелал през тихата коледна нощ сериозен ръст на световната икономика, но може би е забравил да си пожелае този ръст да не е само в първия ден на новата година.

Нова година

3 Януари 2011 / 08:56

2010 отиде в историята и тези, които идват след нас ще имат по-добра възможност за оценка каква е била самата година вследствие на нашите усилия да направим света по-добър спрямо нашите представи за добро. Нова година

Треска за злато

3 Януари 2011 / 14:13

Самото злато както е добре известно вече има черен цвят, за разлика от златото в предишни периоди на човешката история и още от първия ден на новата година петрола е с нови цени гонещи 100 долара за барел. Треска за злато

Много студен въздух

29 Декември 2010 / 09:55

Много е студено навън и дори температурите през нощта са спаднали до -12 градуса, което нищо чудно да се отрази в по-голям разход на енергия за отопление. Онзи ден при обявяването на новите цени Топлофикация София се била похвалила, че в средата на Декември е достигнала пик в подаваната енергия от 1500 мегавата на час, когато температурите в София са достигнали -15 градуса. Много студен въздух

Коледна ваканция

27 Декември 2010

Мисля че няма нищо по отпускащо от една коледна ваканция, която е изпълнена с надежди че лошото е останало в изминалата година, а хубавото тепърва предстои. Доста приятно усещане и на човек не му остава нищо друго освен да се наслади на самата коледна ваканция доколкото му позволяват възможностите.

Вода или вулкани

19 Декември 2010

Във връзка с лунно затъмнение, което ще бъде наблюдавано на 21 Декември тази година се появиха и твърдения за влиянието на аерозолите в стратосферата създадени от изригването на вулкани върху климата на земята и дори генерално твърдение че липсата на сериозни изригвания е повишило средните температури на земята с 0.4 градуса. Вода или вулкани

Коледно затопляне

17 Декември 2010

Тазгодишната коледна вечер май ще е по-топла и даже нищо чудно малко дъжд да завали. Добре ще е тежката зима дето ни налегна да се поотдръпне малко, защото много парникови газове ще създадем използвайки отопление.

Тежка зима

9 Декември 2010

Тежка зима е обхванала Европа и Америка и то не само сняг вали, ами и голям студ е настанал. Гледам в новините пише, че в Полша температурите са достигнали -25 градуса по Целзий даже. И при нас дойде зима, ама не е толкова страшна засега въпреки, че си настана студ. Тази седмица студ и сняг пък другата седмица, ако се сбъдне прогнозата за времето по-скоро дъжд.

Духа студен вятър, явно зима иде

9 Декември 2010

Студен вятър взе да духа, дет се вика зима иде и то с висока скорост и който има вятърни централи сигурно ще произведе и малко ток - имаш крава пиеш мляко. Тази есен много вятър с висока скорост като че ли духа веднъж на от юг на север за да направи доставка на изчерпаните количества от лед там, а сега на обратно. Духа студен вятър, явно зима иде

Изпарение на вода

2 Декември 2010 / 20:55

И аз препоръчвам използването на жива коледна елха вместо бутафорна направена от пластмаса. Освен мен и разни фирми насърчават клиентите да купуват живи елхи, но като гледам нищо друго няма да има по-голям ефект върху насърчаването отколкото самото глобално затопляне.

Късна зима с повече вода

25 Ноември 2010 / 21:39

И през тази година се очертава зимата да дойде по Коледа или малко преди Коледа. И миналата година пак си беше същото и започва да ми се струва, че вече няма пролет и есен, а от лято направо се минава към зима и обратно. Т.е. в момента има някакво подобие на есен, но виж как се променят нещата, преди 20 години есента идваше някъде през Септември, през Ноември вече имаше малко сняг, а зимата си беше люта зима според сегашните представи за зима. Късна зима с повече вода

Геотермални термопомпи в Китайски град

25 Ноември 2010

Шънян може би ще стане един от най-зелените градове в света след като се предвижда до края на 2010 година да се изгради система за отопление на 65 милиона квадратни метра обитаема площ. Тази площ представлява една трета от отоплителния обем в Шънян, а като източник на енергия за отопление се предвижда да се използват геотермални термопомпи.

Парно отопление

25 Ноември 2010 / 09:34

Бегло се мярна някаква новина в края на миналата седмица, че се предвижда да се въведат някакви санкции за кражба на парно отопление. Не съм напълно убеден за какво точно се предвиждат санкции, но при положение, че има незаконно сдобиване с материални блага е добре това да се санкционира, както всяко друго подобно нещо.

Евтини и ефективни източници на енергия

16 Ноември 2010

Чух вчера, че едва през следващия век ще можем да изоставим природните изкопаеми вместо през 2040. Причините за това били, че технологиите за възобновяеми източници на енергия или не са достатъчно ефективни или са на прекалено високи цени, а някой от тях дори замърсявали природната среда повече от петрола.

Концентрацията на въглероден двуокис за Октовмри е 387.17

8 Ноември 2010 / 11:20

Концентрацията на въглероден двуокис за Октомври е 387.17 и както очаквах тя се е повишила повече отколкото през други години, въпреки че Китай спря 2000 енергоемки завода в края на Септември. Сравнено с други години концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата през този Октомври е с малко по-висока спрямо Септември, докато през изминалите години тя намалява през Октомври спрямо Септември, въпреки че това намаление е минимално.

Дим и пушек

29 Октомври 2010 / 14:10

Снощи като си показах носа на терасата установих, че на всякъде има дим. Като не духа, който да разсее образувалия се дим нито пък ниски цени на природния газ и явно някой хора са напълнили своите печки с дърва за отопление и така потънахме в дим. Не съм сигурен дали някой изобщо включва в сметките за човешкото влияние върху околната среда използването на дърва за отопление.

Днес пак дойде зима

28 Октомври 2010 / 14:10

Дойде зима и както всяка друга зима вали и сняг. Самия сняг засега е много нещастен, но достатъчно за да създаде малко радост и мечти за ски и шейни. Странното е че дойде зима и вали сняг, а листата на някой дървета продължават да са зелени, да не говорим, че отдавна май не трябваше да са там.

Студена зима

19 Октомври 2010 / 16:21

Дългосрочните прогнози за времето показвали, че ни очаква много студена зима и дори на Балканите температурите можели да достигнат до минус 30 градуса. Това ми се струва като доста множко и никога не съм живял на толкова ниски температури.

Хайде да са ни честити 386.80 ppm през Септември

11 Октомври 2010 / 09:36

Концентрацията на въглероден двуокис е поспаднала през Септември и е достигнала 386.80 ppm, което представлява малко над един ppm по-малко спрямо Август. От друга страна от Октомври общо взето стана доста студено, което автоматично означава че няма да се радваме на добра фотосинтеза през следващите няколко месеца и спокойно можем да очакваме приближаване към 400 ppm.

Радиатори и климатици в Шумен

7 Октомври 2010 / 11:40

Четох, че кмета на Шумен планира да купува радиатори и климатици за отопление на Шуменските училища. Бих казал че това е едно доста необмислено начинание, но високите цени на природния газ сеят паника наред и хората се чудят откъде да се захванат първо. В новината пише, че в Шумен има 2764, което ако се раздели на паралелки би трябвало да има около 100-150 класни стаи.

Бургаски вечери

3 Октомври 2010 / 23:02

Все пак в петък дадох малко газ към Бургас и отидох на необичайно море. Не успях да мина през Пловдив, както си мислех защото знаете как е с деца на море, но все пак успях да стигна до Бургас, че и малко по-нататък. Много е хубаво моренцето, много енергия дава и разхода на 50 литра бензин от София до Бургас и обратно си ги спестих, като ходех пеш - може да се каже че изкупих този грях.

LCD телевизори

24 Септември 2010 / 21:30

Според множество изследвания сегашните цени за LCD телевизори са спаднали почти пет пъти в рамките на 5 години в Америка и се говори, че един такъв телевизор с диагонал на екрана 32 инча вече е с цени от 300-400 долара, отново в Америка.

Човешкото влияние

13 Септември 2010

Напоследък все по-често си задавам въпроса "Съществено ли е човешкото влияние върху околната среда?", тъй-като това беше един въпрос отправен не директно към мен в съседни блогове, но ми направи силно впечатление.

Евтини дърва за отопление

10 Септември 2010

Вярно че както разбрах напоследък използването на дърва за отопление е най-евтиния начин, въпреки че изисква известни усилия, но днес видях този начин за събиране на дърва за отопление и си помислих, колко ли не отчетени парникови газове има по света.

Незаконни източници за отопление

13 Септември 2010

Предполагам че е трудно да се добива и пласира незаконно нефт и газ, но въглища и дърва за отопление са един лесен начин за сдобиване с енергия, който начин създава парникови газове, но не се добавя в официалните бюлетини за световното потребление на природни изкопаеми.

Без отопление

5 Септември 2010

Четох една статия на Дойче Веле, според която Българите стояли на студено спестявайки от отопление. Започвам да си мисля, дали пък Германия не е твърде далече не само в географския смисъл да думата и това да е причината за погрешното разбиране на нещата.

Вода

28 Август 2010

Що се отнася до въглеродния двуокис, той също има своята роля за това земята да е малко по-топла и без наличието на въглероден двуокис живота не би бил възможен по начина по който съществува в момента. Реално въглеродния двуокис е капчицата, която не не достига на другите фактори за наличието на вода в течно състояние, която от своя страна е и източник на живота на планетата.

Сбогом евтин газ, здравейте евтини китайски климатици

23 Август 2010

Природния газ може би, евентуално, някой ден може и да поевтинее с цели 16%!!!!. Че природния газ скочи три пъти само тази година и се прогнозират нови цени само за след месец и с натрупване мисля че поскъпна с около 30% (може и да греша в цифрата).

Термопомпи щели да заменят централното отопление

19 Август 2010

Четох сайта на националната статистика и видях, че през втората половина на 2009 година природния газ за домакинствата е бил с цени 18 лева за Гигаджаул. Малко се усъмних в това защото използването на калкулатор показваше, че това прави 15 стотинки на киловат. Термопомпи щели да заменят централното отопление

Производители на термопомпи

17 Август 2010 / 9:35

Разгледах интернет сайтовете на производителите на термопомпи за които си мислех в предния постинг, даже и попаднах на един сайт посветен изцяло на подобни технологии за отопление и разбрах че повечето водещи производители на климатици твърдо са се заели да развиват технологии.

Термопомпи на морето

16 Август 2010 / 18:16

Продължава да има големи проблеми с електрическия ток в курортните селища около Варна и Бургас и дори всеки търси вината в другия, но мисля че общо взето всички имат сериозна вина за трудните условия. Мисля, че в новините пишеше, че основните проблеми идват от пренаселени курорти, чийто посетители се нуждаят от от една страна от климатици за да издържат на големите жеги, а от друга от топла вода за да се изкъпят след плаж. Термопомпи на морето

Дискотека Чакарака

15 Август 2010 / 22:35

Спомням си рекламата на дискотека чакарака - "Жега, Жега в центъра на София!" Не съм посещавал тази дискотека, но пределно жегата е голяма, защото дори и моя безжичен рутер ме накара да напиша някой думи от много жега. Някой безжични рутери, които са евтини, колкото моя не работят много добре, когато им е жега, но самите безжични рутери са най-малкия проблем, защото и мозъка на човек не работи много добре когато му е жега.

Трябва да отглеждам кактус

10 Август 2010 / 19:09

Реших да отглеждам кактус вместо коледна елха тъй-като един кактус живее много по-добре при сухо време. Допълнително мисля да продам колата и да си купя моторна лодка, защото ако се вярва на учените в БАН валежите са били с 300%!!! повече миналия месец, а прогнозата е температурите да станат с два градуса по-високи през следващите 40 години.

Пак не стига ток за климатици на морето

7 Август 2010 / 14:38

Изглежда продължава да има проблеми с тока на морето, а хем онзи ден им прекарваха нови кабели за да си захранват хладилници и климатици. Даже в новината пише, че разни хора се чудят, кои е виновен за да няма пак електрически ток и се възмущават за това което си мислят летуващите там туристи.

Криворазбрано глобално затопляне

7 Август 2010 / 13:29

Изглежда наистина създаваното от човека глобално затопляне е силно криворазбрано. Онзи ден ме попитаха все още ли пиша за глобалното затопляне и потвърдих, защото продължавам да смятам, че се случват странни неща - голяма суша в Русия, наводнение в Пакистан, страшна зима в Южна Америка, а същия ден в София валя тропически дъжд.

LG пък ще прави климатици със слънчеви колектори за ток

5 Август 2010 / 19:00

Новината за новия проект на Дайкин ме накара да какво правят конкурентите на Дайкин в развитието на нови технологии за опазване на околната среда и хвърлих едно око на JARN. Това е едно японско списание за вентилация, климатизация и отопление, където общо взето всички се фръцкат какво са направили. LG пък ще прави климатици с колектори

Ремонт на Софийското парно

28 Юли 2010 / 19:15

Софийска община май ще вземе две награди - "Най-голям борец срещу глобалното затопляне в България" и "Най-добра антикризисна мярка, отново в България". Разбира се няма такива награди, но с новия ремонт на Софийското парно, ако имаше щеше да ги спечели, а освен че Софиянци ще плащат по-евтино парно парниковите газове генерирани от града силно ще намалеят.

Голяма жега и в Русия

26 Юли 2010 / 19:15

Русия общо взето е много на север и големи жеги там са рядкост, а продължителни жеги почти невъзможни, но срещах някъде, че днес е достигнат абсолютен рекорд в Москва, т.е. стойности на термометъра, които не са виждани досега.

Нови цени на природния газ и малко мои мисли

26 Юни 2010 / 19:58

Изглежда скоро ще купуваме природен газ на по-високи цени, което неминуемо ще увеличи разходите за отопление. Мисля че причината за по-високите цени до голяма степен се дължи на поскъпналия американски долар, а природния газ се купува в долари. Долара поскъпна с почти 20% от началото на годината, което явно рефлектира в по-високи цени на природния газ измерени в левове.

Изводи от теорията на Милутин Миланкович за глобалното затоляне

12 Юли 2010 / 21:26

Теорията на Милутин Миланкович ме накара да мисля по още един малко по-различен начин и въпреки, че теорията описва нещо което ще се случи със земята след 30 хиляди години все пак описва много добре някой процеси. Изводи от теорията

Tеорията на Милутин Миланкович за глобалното затопляне

11 Юли 2010 / 17:32

Получих контра аргумент в мисленето си за промените в климата и глобалното затопляне с теорията Милутин Миланкович, който както разбрах след това е Сръбски математик живял в началото на 20 век и които е разработил теория за това климата на земята се изменя вследствие на нейните движения.

Защо има глобално затопляне

9 Юли 2010

Напоследък си мисля, че основните причини за глобално затопляне се крият в човешката безотговорност. Днес пак е петък и след 6 минах из офиса да видя, къде какво има включено - пак намерих включени компютри, разни климатици и дори едно радио, което си говореше само на себе си.

Какъв вулкан

7 Юли 2010

Сетих се стария Вулкан и проверих своите мисли по времето когато той изригваше горкия. Не само че изригваше, но и плашеше населението на Европа ако не с друго то поне с липса на полет до дома. Малко преди това почти бях убеден, че вече вулкан няма да изригва, а след той взе че изригна.

Жега в щатите и слънчеви колектори за ток

7 Юли 2010

Витаят някакви новини, че голяма жега е настанала в щатите и при това жегата на Източното крайбрежие на САЩ бие какви ли не рекорди. Странното е че това трябва да е някаква новина, а според мен това си е логично развитие на нещата в условия на глобално затопляне и климатични промени.

Не съм единствения който гаси сървъри

5 Юли 2010

Гледам, че не съм единствения който изключва сървъри и спестява енергия, респективно парникови газове, защото вчера се появи някаква новина за някакъв кмет, който възнамерява да спестява разходи от сървъри и климатици.

Думите

2 Юли 2010

Думите са много важно нещо, те дори имат много сериозна връзка с парите. Думите може ида са много, може и да са малко, могат да струват много, но може и нищо да не струват. Както парите, така и думите имат стойност и тази стойност може да се прецени в определен момент. Определено когато думите са много тяхната стойност претърпява инфлация, но същото може и да се случи когато те са празни.

Нови цени на природния газ

28 Юни 2010 / 22:28<

Трябва да си прегледам блога, но мисля че това е третото тримесечие в което се увеличават цени на природния газ. Мислех да не пиша тази вечер защото реших да направя по сериозно проучване как се движи икономиката и по точно как се движат големите компании, които произвеждат различни неща, както за домашна употреба, така и за обществена такава, но новите цени на природния газ все пак са ясни според новините и те със сигурност ще стимулират намаляването на въглеродния двуокис от изгарянето му, главно използван за отопление.

Свърши почивката на море

20 Юни 2010

Всичко в този живот, което си има начало си има и край, независимо дали е добро или лошо и предполагам заради това бързо свърши тази почивка на море. Всъщност съм доволен от самата почивка, защото я използвах пълноценно и настина си починах, даже започнах да се събуждам напълно отпочинал още при изгрева на слънцето.

Окосена трева около коледна елха

6 Юни 2010 / 22:11

Един човек се хвана вчера и окоси ливадата около моята коледна елха. Още сутринта го видях когато започна да се приготовлява за косене на ливадата и вечерта пак го видях да коси с някаква електрическа косачка. Ливадата придоби доста добър и естетичен вид, тъй-като преди това беше цялата в трева и сега моята коледна елха стърчи, а не се губи в треви. Окосена трева около коледна елха

Добри идеи

1 Юни 2010 / 20:53

Тъкмо получих добри идеи за опазване на околната среда, намаляване на парниковите газове и съответно решаване на проблема глобално затопляне. Тези идеи, които намирам за доста добри по принцип се нуждаят от практическо приложение, но по-важното е че ги получавам от човек дето е твърдо убеден, че човек нищо не може да направи за да промени климата, както неволно, така и волно.

Енергия от почвата

24 Май 2010 / 20:51

Днес ме попитаха за тази енергия, която общо взето може да се използва единствено за отопление и даже за охлаждане. За съжаление има два големи проблема при изваждането на енергия от почвата - трябва да имаш почва, т.е. двор и втория проблем е че някой трябва да изкопае голяма част от този двор.

Студ по време на глобално затопляне

17 Май 2010 / 18:50

Всъщност колкото и парадоксално да звучи глобалното затопляне ще е причина за по-ниски температури в дни и месеци, когато това не е нормално. Чирашката на тортата би трябвало да е възможността любителите на ски спорта да направят някое и друго спускане в края на юли или началото на август. Студ по време на глобално затопляне

Скапана държава

30 Април 2010 / 08:54

Този израз човек може да го чуе често от хора, недоволни по един или друг начин от положението в страната. Но всъщност това е заради мисленето, че държавата се заключава до парламент, община, президент и премиер, а това всъщност са държавни институции в които работят държавни служители.

Според мен държавата са хората, които по-един или друг начин населяват определени географски граници върху част от земното кълбо. Скапана държава

Тролей с климатици

29 Април 2010 / 10:48

Общината в София, щяла да се сдобие с пет чисто нови тролей с климатици в края на лятото и в същото време нямала пари за да си купи нови автобуси и даже не е купувала нов автобус от пет години. Мисля че транспорта и строителството са най-големият замърсител на въздуха в София и докато строителството позамря и вече не създава много дим и пушек, както и облаци прах автобусите на градския транспорт продължават да го правят.

Енергийна ефективност

22 Април 2010 / 09:48

Повишаването на енергийната ефективност е ключов фактор за редуциране на парниковите газове в атмосферата именно затова преди да се преминава към възобновяеми източници на енергия е необходимо да се вложат много повече усилия и средства за повишаването на енергийната ефективност във всички ъгълчета на човешката дейност.

Камини на биоетанол

20 Април 2010 / 21:02

Използването на биоетанол като източник на гориво и енергия има големи перспективи, но засега това е само едно много модерно нещо, което май-използва повече енергия от колкото да дава. Лично аз си харесах тази камина за отопление използваща биоетанол, но като гледам на какви цени се продава това гориво засега ще трябва да се въздържа.

Цени от тези на ел. енергията в България

19 Април 2010 / 09:14

Това беше част от един коментар, който предлага дори да сваля енергоспестяващите лампи, защото сегашните цени на електроенергията в България били високи. Всъщност тези цени изобщо не са високи на фона на останалите държави, като изключим Франция, т.е. и във Франция цените са високи, но на дребно.

Парникови газове

14 Април 2010 / 21:15

Първото нещо по съществено което ми се случи днес е посещението на открития урок по плуване, защото идва края на учебната година и учителката трябва да ми демонстрира за какво съм си дал парите. Самия урок мина добре, но по време на следенето му забелязах басейна. Парникови газове

Нова супа, нови цени

7 Април 2010 / 13:36

Всъщност супата може и да е вчерашна, но факта си е факт тя е с по-високи цени - вчера беше левче днес е вече лев и двайсе. Горе долу 20% увеличение и от миналият месец съм засипан с нови по-модерни цени, в смисъл че са по-високи.

Промоционални цени

5 Април 2010 / 22:06

Интересно предложение получих тази сутрин в което следното изречение може да изглежда смешно в друга ситуация, но сега е доста актуално: Промоционални цени за хора с финансови възможности. Промоцията е валидна само за клиенти с финансови възможности в условия на криза и до изчерпване на количествата.

Имам си истински опонент за глобалното затопляне

3 Април 2010 / 14:13

Преди да прочете тази статия бих искал да знаете, че мненията, доводите и тезите са лично мой и е възможно част от тях или дори цялата информация, да е непълна, неточна, неправилна или дори подвеждаща. Не ви приканвам нито да споделяте тезите и моите мнения, нито пък да ги разпространявате Имам си истински опонент за глобалното затопляне

Вода за коледна елха

30 Март 2010 / 19:59

Взех малко крути мерки за моята коледна елха. Може да ви изглежда пораснала, но това съвсем не е така, защото просто в събота видях, че някой е окастрил и придал хубав вид на другите коледни елхи зад блока. Всяка коледна елха беше с премахнати клони, които са близо до земята и тези клони все още не бяха отишли в коша за боклук, а кротко си стояха подредени около всяко едно дръвче. Вода за коледна елха

Пролетно почистване

22 Март 2010 / 21:15

Днес дойде пролетта и е добре да се заемем с пролетно почистване на разни неща из града. Някой хора даже са се заели усърдно да почистват, както видях днес случайно и това което са почистили, най-вече паднали клонки от дърветата, са решили да го изгорят.

Фотосинтеза

22 Март 2010 / 21:15

Фотосинтезата е естествена спирачка на повишението на температурите на земята, защото благодарение на нея двата най-големи парникови газове се преобразуват в този сложен процес в проста захар (глюкоза) и кислород. Кислорода си го дишаме, а глюкозата продължава своето развитие до по-сложни химични вещества. Фотосинтеза

Голяма реклама

16 Февруари 2010

Зимната Олимпиада май ще стане една от най-голямата реклама на затоплянето на планетата. То това не е реклама, но е добре да се напомни на много хора, че начина по който живеем не е най-правилният. Липсата на сняг засега ще създаде малко неприятности на организаторите, нищо чудно и да увеличи финансовите загуби, но както се казва всяко зло за добро.

Света винаги е сив

16 Февруари 2010 / 08:47

За съжаление в света нищо не е или черно или бяло, или по-скоро ако това е така изкривяване на реалната действителност. Изглежда съществуват и "учени", които използват популярността на глобалното затопляне за да извлекат евтина известност. Света винаги е сив

Малко добри идеи

23 Януари 2010 / 21:39

Качествени идеи в моменти на криза, биха могли да скъсят самата криза и предполагам че затова много политици се надпреварват и трескаво търсят тези добри идеи. Едни казват ще строим инфраструктура, други ще се посветят на енергийните проекти, трети си имат нещо друго наум, но засега мисля че такова мислене е силно погрешно.

Нова година, нови цени

1 Януари 2010 / 17:02

Сурва весела година и от новата година по-високи цени на парно и природна газ. Новите цени са символично по-високи , но се сетих че дори и прекомерното използване на не възобновяеми източници на енергия си има авто спирачка.

Причини за глобалното затопляне

31 Декември 2009 / 16:55

Изложените причини за глобалното затопляне в тази статия представляват лично мнение на автора и не са подкрепени с научни доказателства, въпреки някой от изложените причини могат да се намерят и в научни публикации посветени на глобалното затопляне.

Слънчеви панели за ток

28 Декември 2009 / 18:26

Стана ми интересно докъде са стигнали технологиите за слънчеви панели за ток след информацията за TOYOTA Pirus. Засега обаче явно не са стигнали много далеч, тъй-като едни от най-добрите слънчеви панели за ток продължават да са тези на SANYO изработени по така наречената HIT технология. Ефективността на тези панели е малко над 17%, което все пак е малко повече слънчевите панели за TOYOTA Pirus.

Малки стимули в Китай

16 Декември 2009 / 10:05

Ние хората изразходваме прекалено много енергия, която може да бъде редуцирана в пъти, което може да се разгледа и като прахосване. Това прахосване на енергия има потенциал да създаде известни проблеми в близко бъдеще, но това което ме обнадеждава че големи държави като Китай ( какви ги говоря, това е най-голямата държава) предприемат действия за ограничаване на това прахосване. Малки стимули за термопомпи в Китай

Връзка между криза и цени

5 Ноември 2009 / 19:36

Говорих тази вечер с един мой приятел и споделих това което мислех за световната финансова криза и по-скоро че тя е факт от търсенето на стоки с ниски цени. Търсенето на хубави стоки с ниски цени не е само в България и не е от вчера. Почти през цялата история на човечеството търсенето на най-ниските цени е основен двигател на търговските взаимоотношения.

Транспорта и енергетиката

3 Ноември 2009 / 18:53

Съгласен съм че кравите, отделящи метан в атмосферата да един от факторите за увеличаването на глобалното затопляне, но при всички случай приноса от транспорта и енергетиката е в пъти по-голям.

Нова атомна май е ненужна

28 Октомври 2009 / 23:10

Отново ще направя преместване на статия от старо време, по повод днешната новина, че един от големите собственици на строежа на нова атомна централа в Белене се оттегля от проекта. Не съм аз човека, който може да оцени какви са предимствата и недостатъците на този проект, но следващите мисли са си мой.

Ще се върна на онези 5%

16 Октомври 2009 / 09:55

Реших да довърша размишленията си за онези 5% от хората които според мен използват дърва за отопление. Доколкото знам това гориво в провинцията е най-евтино, защото хората са свикнали да не калкулират своят труд и единствените пари които плащат са за разрешение и евентуално за транспорт на необходимите дърва за отопление.

Спадащи цени

13 Октомври 2009 / 18:59

Гледах графиките отразяващи развитието на Американската икономика в един голям икономически сайт и излиза че за четири месеца икономиката е възстановила едномесечен. Спадащи цени

Възобновяеми енергийни източници в България

28 Март 2011 / 14:53

Чета че добре вървим в използването на възобновяеми източници на енергия, защото целта ни е 16% енергийно потребление пък сме достигнали 15.1. Мисля че има накъде още да вървим и да се развиваме, защото още през тази година може да бъде поставена малко топлоизолация на стари апартаменти и държавни сгради. т.е пари има, хора без работа в строителния сектор също има и остава остава само малко желание да се работи. Това със сигурност ще повдигне процента на възобновяемите източници на енергия в общия енергиен баланс, защото той ще намалее пък този обем от възобновяеми източници може да се запази.

Цени на горивата

9 Март 2011 / 19:44

Луднаха тези цени на горивата и с тях лудна целия народ, но понеже не само нашият значи нещата са в рамките на нормалното. Продължавам да мисля, че тези цени се дължат много повече на прекомерното потребление в света отколкото на спекуланти и размирици. Разбира се и тези неща имат своето отражение, но в основата на високите цени стоят неистовата жажда за енергия без която трудно ще се оправим и дори много хора са по-склонни да мислят как да получат по-ниски цени вместо да спестяват енергия.

Кокошката или яйцето

7 Март 2011 / 20:59

Много трудно е определянето на конкретна причина за дадено събитие в една динамична система подчиняваща се на теорията на хаоса, където всяко нещо влияе на друго нещо, а другото нещо влияе на други неща, които могат да влияят на първото нещо. Две неща които си влияят

Още малко отопление

7 Март 2011 / 09:31

Тази зима не иска да си ходи въпреки че стана Март и тази седмица ще има нужда от още малко от отопление, което да донапълни депозита от въглероден двуокис в атмосферата. Хубавото е че заваля малко сняг та поне хем да добави малко вода на всяка коледна елха, хем който ходи на ски да се възползва от добрите условия за свое удоволствие.

Контрол на цените

1 Март 2011 / 20:02

Някакви идеи се появяват за контрол на пазарните цени и пресичане на грубите прояви на спекула. Не знам дали в толкова динамичен пазар някой би могъл да прави спекула освен ако не са се появили така наречените картели, които договарят пазарните цени и не допускат други участници на на самия пазар.

Нови цени на тока

28 Февруари 2011 / 21:59

Гледам че има идеи електрическия ток да получи нови цени. Напоследък започвам да ставам малко безразличен върху растящите цени, защото всеки ден има нови цени на нещо си, но дойде време и цената на тока да претърпи повишение или поне такива са желанията на някой хора. Нови цени на тока

Електричество

28 Февруари 2011 / 21:59

Много хора по света продължават да се борят за електричество, което носи светлина и топлина. Бедна им е фантазията на хората, които смятат че няма глобално затопляне или че лесно можем да го подминем - в половината свят все още няма никакво електричество, нещо с което да си призная честно май съм се родил.

Приказки

24 Февруари 2011 / 23:27

Има неща, които се помнят и е добре човек, когато говори да мисли, защото в противен случай може да започне да изглежда като човек, който разправя приказки. Трудни времена настанаха, и когато се говори е важно да се знае, че понякога се помни.

Улично осветление

23 Февруари 2011 / 22:26

Определено има какво да се работи на тема осветление използвано както за обществено, така и за частно потребление. Чрез чрез използването на нови технологии за LED осветление, количествата парникови газове създавани в процеса на генериране на енергия за това осветление биха могли да бъдат силно редуцирани. За още по-голям ефект свободните мощности могат да се използват на места, където отново се създават парникови газове - транспорт и отопление.

Идеи за нови цени

20 Февруари 2011 / 21:16

Напоследък май съм на тема цени, но темата в момента е нови цени на електрическия ток в България. Нещо като новина се мъдри в сайта на Дарик, че Токът може да поскъпне в средата на годината, което по-скоро ми прилича като опипване на почвата.

Открихме топлата вода

17 Февруари 2011 / 19:40

Геотермалната вода съдържа енергия, която е евтин, екологичен и неизчерпаем ресурс или поне никой засега не е открил вероятност тя да свърши за разлика от други неща по света. В много случай няма разлика между това дали разполагаш с кладенец за нефт или кладенец с топла вода особено, когато имаш нужда от енергия за собствено потребление. Открихме топлата вода

Цени и глобално затопляне

16 Февруари 2011 / 12:51

Мисля че може да изведе пряка връзка между много цени и глобалното затопляне, т.е. определено множество климатични промени водят директно към по-високи цени на потребяването на стоки и услуги. Четох че скоро нови цени ще имат и дрехите, по начина по-който имат храните.

Термопомпи TOSHIBA

12 Февруари 2011 / 22:21

Прегледах сайта на TOSHIBA, защото напоследък компанията нашумя с желанието си да инвестира в България или поне така бяха представени нейните намерения в новините. Това е доста положително ако вземе че стане реалност, защото може да се сдобием с още малко японски опит и технологии. Термопомпи TOSHIBA

Полях вчера новата коледна елха

8 Февруари 2011 / 13:15

Не че имаше много нужда от вода новата ми коледна елха защото гледах че почвата е относително влажна, но времето стана доста топло та реших да махна малко прах който се е насъбрал по нейните иглички. Забравих снощи да направя същото и със старата коледна елха и ще се постарая днес да не пропусна.

Енергия от слама

7 Февруари 2011 / 20:58

Четох какво е мъдрувало правителството на България в петък и разбирам, че все още не са уредени нещата с създаването на енергия от биомаса, пък лично според мен там сме най-силни - доста повече в сравнение с енергията която можем да добием от слънчеви колектори за ток и вятърни електроцентрали. Енергия от слама

Още по-нови цени на петрола

31 Януари 2011 / 22:32

Каквото и да си говорим има много сериозен натиск върху пазарните цени на петрола и няма как да не е така, след като търсенето на нови коли силно превишава предлагането. Четох миналата седмица, че Германия не може да смогне да произведе толкова нови коли, за да удовлетвори пазарното търсене, което предполага, че търсенето на петрол.

Термопомпи MITSUBISHI

25 Януари 2011 / 23:44

Понеже напоследък сме на японски теми, поразгледах сайтовете на различни японски компании от гледна точка на това кой какво прави в областта на новите технологии с които потреблението на енергия има потенциал да бъде намалено доста, респективно и да се намалят парниковите газове. Термопомпи MITSUBISHI

Как да спрем глобалното затопляне

25 Януари 2011 / 16:57

Направих преместване на тази статия понеже ми се струва че тя все още е актуална, защото според някой мнения на северния полюс и тази година има малък обем от лед. Количеството лед дори е по-малко спрямо времената в която е писана тази статия, което вероятно от една страна създава известни проблеми на белите мечки. От друга при малки количества лед слънчевата енергия не се отразява, а се абсорбира и така това вероятно също има малък принос към глобалното затопляне.

Японски мечти

25 Януари 2011 / 10:20

Като че ли наистина има известни японски мечти, т.е желание да използваме японски опит за технологично развитие. Миналата седмица се вихреше една новина, че ТОШИБА възнамерява да инвестира в парк със слънчеви колектори за ток около Ямбол и се предвиждаше инвестицията да е в размер на 1.2 милиарда долара, но тази японска мечта като че ли е попарена в момента защото още преди да се пристъпи към проект се говори за няколко десетки милиона евро.

Една каруца парникови газове

23 Януари 2011 / 19:32

Интересно е къде отива тази каруца натоварена с няколко тона парникови газове. Силно се надявам, че отива на пунктовете за изкупуване на хартия и това ще е повече от добре, защото всичката тази хартия няма да отиде на сметището, където да изгние и да се превърне на метан. На сметището има безкислородно гниене, което от своя страна води до създаването на метан. Една каруца парникови газове

Електрически коли на Mitsubishi i-MiEV

20 Януари 2011 / 20:55

Новите електрически коли навлизат и най-новата новина е, че MITSUBISHI i-MiEV скоро ще се продава и в Европа. Възможно е MITSUBISHI да е оценил нашия пазар като твърде малък, защото в новината пише че засега не се предвижда предлагане в България, но за сметка на това ще можем да ги видим тези електрически коли на Автомобилен салон София 2011. Електрически коли на Mitsubishi

Лед осветление в Русе

15 Януари 2011

Изглежда се появяват първите лястовици, които преминават към използването на лед осветление за улично такова. Това е една добра новина, защото определено кмета на Русе е прегърнал идеята да спестява енергия и да намали не само количеството парникови газове вследствие на улично осветление използващо лед технологиите. Лед осветление в Русе

Няма глобално затопляне

10 Януари 2011

Няма никакво глобално затопляне, нито пък някакви климатични промени, както биха се изразили противниците на глобалното затопляне, само дето жълтото куче умря. Това за жълтото куче беше един много стар виц, ама вече много трудно си го спомням.

Добър ден за засаждане на коледна елха

9 Януари 2011

Днес беше един добър ден за засаждане на коледна елха, въпреки че мислех вчера да я пуснем да си живее, но не остана много време пък и днес беше доста относително топъл ден спрямо вчера. В ръководството за засаждане на коледна елха пише, че трябва деня да е сравнително по мек от обичайното за зимата и понеже напоследък си беше студено вчера само проверих дали земята не е замръзнала.

Танцуващи цени

5 Януари 2011 / 14:13

Борсовите цени на петрола рязко са спаднали след сериозния растеж онзи ден, който ме притесни дали отново не сме изпаднали в златна треска. Изглежда някой си е пожелал през тихата коледна нощ сериозен ръст на световната икономика, но може би е забравил да си пожелае този ръст да не е само в първия ден на новата година.

Нова година

3 Януари 2011 / 08:56

2010 отиде в историята и тези, които идват след нас ще имат по-добра възможност за оценка каква е била самата година вследствие на нашите усилия да направим света по-добър спрямо нашите представи за добро. Нова година

Треска за злато

3 Януари 2011 / 14:13

Самото злато както е добре известно вече има черен цвят, за разлика от златото в предишни периоди на човешката история и още от първия ден на новата година петрола е с нови цени гонещи 100 долара за барел. Треска за злато

Много студен въздух

29 Декември 2010 / 09:55

Много е студено навън и дори температурите през нощта са спаднали до -12 градуса, което нищо чудно да се отрази в по-голям разход на енергия за отопление. Онзи ден при обявяването на новите цени Топлофикация София се била похвалила, че в средата на Декември е достигнала пик в подаваната енергия от 1500 мегавата на час, когато температурите в София са достигнали -15 градуса. Много студен въздух

Коледна ваканция

27 Декември 2010

Мисля че няма нищо по отпускащо от една коледна ваканция, която е изпълнена с надежди че лошото е останало в изминалата година, а хубавото тепърва предстои. Доста приятно усещане и на човек не му остава нищо друго освен да се наслади на самата коледна ваканция доколкото му позволяват възможностите.

Вода или вулкани

19 Декември 2010

Във връзка с лунно затъмнение, което ще бъде наблюдавано на 21 Декември тази година се появиха и твърдения за влиянието на аерозолите в стратосферата създадени от изригването на вулкани върху климата на земята и дори генерално твърдение че липсата на сериозни изригвания е повишило средните температури на земята с 0.4 градуса. Вода или вулкани

Коледно затопляне

17 Декември 2010

Тазгодишната коледна вечер май ще е по-топла и даже нищо чудно малко дъжд да завали. Добре ще е тежката зима дето ни налегна да се поотдръпне малко, защото много парникови газове ще създадем използвайки отопление.

Тежка зима

9 Декември 2010

Тежка зима е обхванала Европа и Америка и то не само сняг вали, ами и голям студ е настанал. Гледам в новините пише, че в Полша температурите са достигнали -25 градуса по Целзий даже. И при нас дойде зима, ама не е толкова страшна засега въпреки, че си настана студ. Тази седмица студ и сняг пък другата седмица, ако се сбъдне прогнозата за времето по-скоро дъжд.

Духа студен вятър, явно зима иде

9 Декември 2010

Студен вятър взе да духа, дет се вика зима иде и то с висока скорост и който има вятърни централи сигурно ще произведе и малко ток - имаш крава пиеш мляко. Тази есен много вятър с висока скорост като че ли духа веднъж на от юг на север за да направи доставка на изчерпаните количества от лед там, а сега на обратно. Духа студен вятър, явно зима иде

Изпарение на вода

2 Декември 2010 / 20:55

И аз препоръчвам използването на жива коледна елха вместо бутафорна направена от пластмаса. Освен мен и разни фирми насърчават клиентите да купуват живи елхи, но като гледам нищо друго няма да има по-голям ефект върху насърчаването отколкото самото глобално затопляне.

Късна зима с повече вода

25 Ноември 2010 / 21:39

И през тази година се очертава зимата да дойде по Коледа или малко преди Коледа. И миналата година пак си беше същото и започва да ми се струва, че вече няма пролет и есен, а от лято направо се минава към зима и обратно. Т.е. в момента има някакво подобие на есен, но виж как се променят нещата, преди 20 години есента идваше някъде през Септември, през Ноември вече имаше малко сняг, а зимата си беше люта зима според сегашните представи за зима. Късна зима с повече вода

Геотермални термопомпи в Китайски град

25 Ноември 2010

Шънян може би ще стане един от най-зелените градове в света след като се предвижда до края на 2010 година да се изгради система за отопление на 65 милиона квадратни метра обитаема площ. Тази площ представлява една трета от отоплителния обем в Шънян, а като източник на енергия за отопление се предвижда да се използват геотермални термопомпи.

Парно отопление

25 Ноември 2010 / 09:34

Бегло се мярна някаква новина в края на миналата седмица, че се предвижда да се въведат някакви санкции за кражба на парно отопление. Не съм напълно убеден за какво точно се предвиждат санкции, но при положение, че има незаконно сдобиване с материални блага е добре това да се санкционира, както всяко друго подобно нещо.

Евтини и ефективни източници на енергия

16 Ноември 2010

Чух вчера, че едва през следващия век ще можем да изоставим природните изкопаеми вместо през 2040. Причините за това били, че технологиите за възобновяеми източници на енергия или не са достатъчно ефективни или са на прекалено високи цени, а някой от тях дори замърсявали природната среда повече от петрола.

Концентрацията на въглероден двуокис за Октовмри е 387.17

8 Ноември 2010 / 11:20

Концентрацията на въглероден двуокис за Октомври е 387.17 и както очаквах тя се е повишила повече отколкото през други години, въпреки че Китай спря 2000 енергоемки завода в края на Септември. Сравнено с други години концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата през този Октомври е с малко по-висока спрямо Септември, докато през изминалите години тя намалява през Октомври спрямо Септември, въпреки че това намаление е минимално.

Дим и пушек

29 Октомври 2010 / 14:10

Снощи като си показах носа на терасата установих, че на всякъде има дим. Като не духа, който да разсее образувалия се дим нито пък ниски цени на природния газ и явно някой хора са напълнили своите печки с дърва за отопление и така потънахме в дим. Не съм сигурен дали някой изобщо включва в сметките за човешкото влияние върху околната среда използването на дърва за отопление.

Днес пак дойде зима

28 Октомври 2010 / 14:10

Дойде зима и както всяка друга зима вали и сняг. Самия сняг засега е много нещастен, но достатъчно за да създаде малко радост и мечти за ски и шейни. Странното е че дойде зима и вали сняг, а листата на някой дървета продължават да са зелени, да не говорим, че отдавна май не трябваше да са там.

Студена зима

19 Октомври 2010 / 16:21

Дългосрочните прогнози за времето показвали, че ни очаква много студена зима и дори на Балканите температурите можели да достигнат до минус 30 градуса. Това ми се струва като доста множко и никога не съм живял на толкова ниски температури.

Хайде да са ни честити 386.80 ppm през Септември

11 Октомври 2010 / 09:36

Концентрацията на въглероден двуокис е поспаднала през Септември и е достигнала 386.80 ppm, което представлява малко над един ppm по-малко спрямо Август. От друга страна от Октомври общо взето стана доста студено, което автоматично означава че няма да се радваме на добра фотосинтеза през следващите няколко месеца и спокойно можем да очакваме приближаване към 400 ppm.

Радиатори и климатици в Шумен

7 Октомври 2010 / 11:40

Четох, че кмета на Шумен планира да купува радиатори и климатици за отопление на Шуменските училища. Бих казал че това е едно доста необмислено начинание, но високите цени на природния газ сеят паника наред и хората се чудят откъде да се захванат първо. В новината пише, че в Шумен има 2764, което ако се раздели на паралелки би трябвало да има около 100-150 класни стаи.

Бургаски вечери

3 Октомври 2010 / 23:02

Все пак в петък дадох малко газ към Бургас и отидох на необичайно море. Не успях да мина през Пловдив, както си мислех защото знаете как е с деца на море, но все пак успях да стигна до Бургас, че и малко по-нататък. Много е хубаво моренцето, много енергия дава и разхода на 50 литра бензин от София до Бургас и обратно си ги спестих, като ходех пеш - може да се каже че изкупих този грях.

LCD телевизори

24 Септември 2010 / 21:30

Според множество изследвания сегашните цени за LCD телевизори са спаднали почти пет пъти в рамките на 5 години в Америка и се говори, че един такъв телевизор с диагонал на екрана 32 инча вече е с цени от 300-400 долара, отново в Америка.

Човешкото влияние

13 Септември 2010

Напоследък все по-често си задавам въпроса "Съществено ли е човешкото влияние върху околната среда?", тъй-като това беше един въпрос отправен не директно към мен в съседни блогове, но ми направи силно впечатление.

Евтини дърва за отопление

10 Септември 2010

Вярно че както разбрах напоследък използването на дърва за отопление е най-евтиния начин, въпреки че изисква известни усилия, но днес видях този начин за събиране на дърва за отопление и си помислих, колко ли не отчетени парникови газове има по света.

Незаконни източници за отопление

13 Септември 2010

Предполагам че е трудно да се добива и пласира незаконно нефт и газ, но въглища и дърва за отопление са един лесен начин за сдобиване с енергия, който начин създава парникови газове, но не се добавя в официалните бюлетини за световното потребление на природни изкопаеми.

Без отопление

5 Септември 2010

Четох една статия на Дойче Веле, според която Българите стояли на студено спестявайки от отопление. Започвам да си мисля, дали пък Германия не е твърде далече не само в географския смисъл да думата и това да е причината за погрешното разбиране на нещата.

Вода

28 Август 2010

Що се отнася до въглеродния двуокис, той също има своята роля за това земята да е малко по-топла и без наличието на въглероден двуокис живота не би бил възможен по начина по който съществува в момента. Реално въглеродния двуокис е капчицата, която не не достига на другите фактори за наличието на вода в течно състояние, която от своя страна е и източник на живота на планетата.

Сбогом евтин газ, здравейте евтини китайски климатици

23 Август 2010

Природния газ може би, евентуално, някой ден може и да поевтинее с цели 16%!!!!. Че природния газ скочи три пъти само тази година и се прогнозират нови цени само за след месец и с натрупване мисля че поскъпна с около 30% (може и да греша в цифрата).

Термопомпи щели да заменят централното отопление

19 Август 2010

Четох сайта на националната статистика и видях, че през втората половина на 2009 година природния газ за домакинствата е бил с цени 18 лева за Гигаджаул. Малко се усъмних в това защото използването на калкулатор показваше, че това прави 15 стотинки на киловат. Термопомпи щели да заменят централното отопление

Производители на термопомпи

17 Август 2010 / 9:35

Разгледах интернет сайтовете на производителите на термопомпи за които си мислех в предния постинг, даже и попаднах на един сайт посветен изцяло на подобни технологии за отопление и разбрах че повечето водещи производители на климатици твърдо са се заели да развиват технологии.

Термопомпи на морето

16 Август 2010 / 18:16

Продължава да има големи проблеми с електрическия ток в курортните селища около Варна и Бургас и дори всеки търси вината в другия, но мисля че общо взето всички имат сериозна вина за трудните условия. Мисля, че в новините пишеше, че основните проблеми идват от пренаселени курорти, чийто посетители се нуждаят от от една страна от климатици за да издържат на големите жеги, а от друга от топла вода за да се изкъпят след плаж. Термопомпи на морето

Дискотека Чакарака

15 Август 2010 / 22:35

Спомням си рекламата на дискотека чакарака - "Жега, Жега в центъра на София!" Не съм посещавал тази дискотека, но пределно жегата е голяма, защото дори и моя безжичен рутер ме накара да напиша някой думи от много жега. Някой безжични рутери, които са евтини, колкото моя не работят много добре, когато им е жега, но самите безжични рутери са най-малкия проблем, защото и мозъка на човек не работи много добре когато му е жега.

Трябва да отглеждам кактус

10 Август 2010 / 19:09

Реших да отглеждам кактус вместо коледна елха тъй-като един кактус живее много по-добре при сухо време. Допълнително мисля да продам колата и да си купя моторна лодка, защото ако се вярва на учените в БАН валежите са били с 300%!!! повече миналия месец, а прогнозата е температурите да станат с два градуса по-високи през следващите 40 години.

Пак не стига ток за климатици на морето

7 Август 2010 / 14:38

Изглежда продължава да има проблеми с тока на морето, а хем онзи ден им прекарваха нови кабели за да си захранват хладилници и климатици. Даже в новината пише, че разни хора се чудят, кои е виновен за да няма пак електрически ток и се възмущават за това което си мислят летуващите там туристи.

Криворазбрано глобално затопляне

7 Август 2010 / 13:29

Изглежда наистина създаваното от човека глобално затопляне е силно криворазбрано. Онзи ден ме попитаха все още ли пиша за глобалното затопляне и потвърдих, защото продължавам да смятам, че се случват странни неща - голяма суша в Русия, наводнение в Пакистан, страшна зима в Южна Америка, а същия ден в София валя тропически дъжд.

LG пък ще прави климатици със слънчеви колектори за ток

5 Август 2010 / 19:00

Новината за новия проект на Дайкин ме накара да какво правят конкурентите на Дайкин в развитието на нови технологии за опазване на околната среда и хвърлих едно око на JARN. Това е едно японско списание за вентилация, климатизация и отопление, където общо взето всички се фръцкат какво са направили. LG пък ще прави климатици с колектори

Ремонт на Софийското парно

28 Юли 2010 / 19:15

Софийска община май ще вземе две награди - "Най-голям борец срещу глобалното затопляне в България" и "Най-добра антикризисна мярка, отново в България". Разбира се няма такива награди, но с новия ремонт на Софийското парно, ако имаше щеше да ги спечели, а освен че Софиянци ще плащат по-евтино парно парниковите газове генерирани от града силно ще намалеят.

Голяма жега и в Русия

26 Юли 2010 / 19:15

Русия общо взето е много на север и големи жеги там са рядкост, а продължителни жеги почти невъзможни, но срещах някъде, че днес е достигнат абсолютен рекорд в Москва, т.е. стойности на термометъра, които не са виждани досега.

Нови цени на природния газ и малко мои мисли

26 Юни 2010 / 19:58

Изглежда скоро ще купуваме природен газ на по-високи цени, което неминуемо ще увеличи разходите за отопление. Мисля че причината за по-високите цени до голяма степен се дължи на поскъпналия американски долар, а природния газ се купува в долари. Долара поскъпна с почти 20% от началото на годината, което явно рефлектира в по-високи цени на природния газ измерени в левове.

Изводи от теорията на Милутин Миланкович за глобалното затоляне

12 Юли 2010 / 21:26

Теорията на Милутин Миланкович ме накара да мисля по още един малко по-различен начин и въпреки, че теорията описва нещо което ще се случи със земята след 30 хиляди години все пак описва много добре някой процеси. Изводи от теорията

Tеорията на Милутин Миланкович за глобалното затопляне

11 Юли 2010 / 17:32

Получих контра аргумент в мисленето си за промените в климата и глобалното затопляне с теорията Милутин Миланкович, който както разбрах след това е Сръбски математик живял в началото на 20 век и които е разработил теория за това климата на земята се изменя вследствие на нейните движения.

Защо има глобално затопляне

9 Юли 2010

Напоследък си мисля, че основните причини за глобално затопляне се крият в човешката безотговорност. Днес пак е петък и след 6 минах из офиса да видя, къде какво има включено - пак намерих включени компютри, разни климатици и дори едно радио, което си говореше само на себе си.

Какъв вулкан

7 Юли 2010

Сетих се стария Вулкан и проверих своите мисли по времето когато той изригваше горкия. Не само че изригваше, но и плашеше населението на Европа ако не с друго то поне с липса на полет до дома. Малко преди това почти бях убеден, че вече вулкан няма да изригва, а след той взе че изригна.

Жега в щатите и слънчеви колектори за ток

7 Юли 2010

Витаят някакви новини, че голяма жега е настанала в щатите и при това жегата на Източното крайбрежие на САЩ бие какви ли не рекорди. Странното е че това трябва да е някаква новина, а според мен това си е логично развитие на нещата в условия на глобално затопляне и климатични промени.

Не съм единствения който гаси сървъри

5 Юли 2010

Гледам, че не съм единствения който изключва сървъри и спестява енергия, респективно парникови газове, защото вчера се появи някаква новина за някакъв кмет, който възнамерява да спестява разходи от сървъри и климатици.

Думите

2 Юли 2010

Думите са много важно нещо, те дори имат много сериозна връзка с парите. Думите може ида са много, може и да са малко, могат да струват много, но може и нищо да не струват. Както парите, така и думите имат стойност и тази стойност може да се прецени в определен момент. Определено когато думите са много тяхната стойност претърпява инфлация, но същото може и да се случи когато те са празни.

Нови цени на природния газ

28 Юни 2010 / 22:28<

Трябва да си прегледам блога, но мисля че това е третото тримесечие в което се увеличават цени на природния газ. Мислех да не пиша тази вечер защото реших да направя по сериозно проучване как се движи икономиката и по точно как се движат големите компании, които произвеждат различни неща, както за домашна употреба, така и за обществена такава, но новите цени на природния газ все пак са ясни според новините и те със сигурност ще стимулират намаляването на въглеродния двуокис от изгарянето му, главно използван за отопление.

Свърши почивката на море

20 Юни 2010

Всичко в този живот, което си има начало си има и край, независимо дали е добро или лошо и предполагам заради това бързо свърши тази почивка на море. Всъщност съм доволен от самата почивка, защото я използвах пълноценно и настина си починах, даже започнах да се събуждам напълно отпочинал още при изгрева на слънцето.

Окосена трева около коледна елха

6 Юни 2010 / 22:11

Един човек се хвана вчера и окоси ливадата около моята коледна елха. Още сутринта го видях когато започна да се приготовлява за косене на ливадата и вечерта пак го видях да коси с някаква електрическа косачка. Ливадата придоби доста добър и естетичен вид, тъй-като преди това беше цялата в трева и сега моята коледна елха стърчи, а не се губи в треви. Окосена трева около коледна елха

Добри идеи

1 Юни 2010 / 20:53

Тъкмо получих добри идеи за опазване на околната среда, намаляване на парниковите газове и съответно решаване на проблема глобално затопляне. Тези идеи, които намирам за доста добри по принцип се нуждаят от практическо приложение, но по-важното е че ги получавам от човек дето е твърдо убеден, че човек нищо не може да направи за да промени климата, както неволно, така и волно.

Енергия от почвата

24 Май 2010 / 20:51

Днес ме попитаха за тази енергия, която общо взето може да се използва единствено за отопление и даже за охлаждане. За съжаление има два големи проблема при изваждането на енергия от почвата - трябва да имаш почва, т.е. двор и втория проблем е че някой трябва да изкопае голяма част от този двор.

Студ по време на глобално затопляне

17 Май 2010 / 18:50

Всъщност колкото и парадоксално да звучи глобалното затопляне ще е причина за по-ниски температури в дни и месеци, когато това не е нормално. Чирашката на тортата би трябвало да е възможността любителите на ски спорта да направят някое и друго спускане в края на юли или началото на август. Студ по време на глобално затопляне

Скапана държава

30 Април 2010 / 08:54

Този израз човек може да го чуе често от хора, недоволни по един или друг начин от положението в страната. Но всъщност това е заради мисленето, че държавата се заключава до парламент, община, президент и премиер, а това всъщност са държавни институции в които работят държавни служители.

Според мен държавата са хората, които по-един или друг начин населяват определени географски граници върху част от земното кълбо. Скапана държава

Тролей с климатици

29 Април 2010 / 10:48

Общината в София, щяла да се сдобие с пет чисто нови тролей с климатици в края на лятото и в същото време нямала пари за да си купи нови автобуси и даже не е купувала нов автобус от пет години. Мисля че транспорта и строителството са най-големият замърсител на въздуха в София и докато строителството позамря и вече не създава много дим и пушек, както и облаци прах автобусите на градския транспорт продължават да го правят.

Енергийна ефективност

22 Април 2010 / 09:48

Повишаването на енергийната ефективност е ключов фактор за редуциране на парниковите газове в атмосферата именно затова преди да се преминава към възобновяеми източници на енергия е необходимо да се вложат много повече усилия и средства за повишаването на енергийната ефективност във всички ъгълчета на човешката дейност.

Камини на биоетанол

20 Април 2010 / 21:02

Използването на биоетанол като източник на гориво и енергия има големи перспективи, но засега това е само едно много модерно нещо, което май-използва повече енергия от колкото да дава. Лично аз си харесах тази камина за отопление използваща биоетанол, но като гледам на какви цени се продава това гориво засега ще трябва да се въздържа.

Цени от тези на ел. енергията в България

19 Април 2010 / 09:14

Това беше част от един коментар, който предлага дори да сваля енергоспестяващите лампи, защото сегашните цени на електроенергията в България били високи. Всъщност тези цени изобщо не са високи на фона на останалите държави, като изключим Франция, т.е. и във Франция цените са високи, но на дребно.

Парникови газове

14 Април 2010 / 21:15

Първото нещо по съществено което ми се случи днес е посещението на открития урок по плуване, защото идва края на учебната година и учителката трябва да ми демонстрира за какво съм си дал парите. Самия урок мина добре, но по време на следенето му забелязах басейна. Парникови газове

Нова супа, нови цени

7 Април 2010 / 13:36

Всъщност супата може и да е вчерашна, но факта си е факт тя е с по-високи цени - вчера беше левче днес е вече лев и двайсе. Горе долу 20% увеличение и от миналият месец съм засипан с нови по-модерни цени, в смисъл че са по-високи.

Промоционални цени

5 Април 2010 / 22:06

Интересно предложение получих тази сутрин в което следното изречение може да изглежда смешно в друга ситуация, но сега е доста актуално: Промоционални цени за хора с финансови възможности. Промоцията е валидна само за клиенти с финансови възможности в условия на криза и до изчерпване на количествата.

Имам си истински опонент за глобалното затопляне

3 Април 2010 / 14:13

Преди да прочете тази статия бих искал да знаете, че мненията, доводите и тезите са лично мой и е възможно част от тях или дори цялата информация, да е непълна, неточна, неправилна или дори подвеждаща. Не ви приканвам нито да споделяте тезите и моите мнения, нито пък да ги разпространявате Имам си истински опонент за глобалното затопляне

Вода за коледна елха

30 Март 2010 / 19:59

Взех малко крути мерки за моята коледна елха. Може да ви изглежда пораснала, но това съвсем не е така, защото просто в събота видях, че някой е окастрил и придал хубав вид на другите коледни елхи зад блока. Всяка коледна елха беше с премахнати клони, които са близо до земята и тези клони все още не бяха отишли в коша за боклук, а кротко си стояха подредени около всяко едно дръвче. Вода за коледна елха

Пролетно почистване

22 Март 2010 / 21:15

Днес дойде пролетта и е добре да се заемем с пролетно почистване на разни неща из града. Някой хора даже са се заели усърдно да почистват, както видях днес случайно и това което са почистили, най-вече паднали клонки от дърветата, са решили да го изгорят.

Фотосинтеза

22 Март 2010 / 21:15

Фотосинтезата е естествена спирачка на повишението на температурите на земята, защото благодарение на нея двата най-големи парникови газове се преобразуват в този сложен процес в проста захар (глюкоза) и кислород. Кислорода си го дишаме, а глюкозата продължава своето развитие до по-сложни химични вещества. Фотосинтеза

Голяма реклама

16 Февруари 2010

Зимната Олимпиада май ще стане една от най-голямата реклама на затоплянето на планетата. То това не е реклама, но е добре да се напомни на много хора, че начина по който живеем не е най-правилният. Липсата на сняг засега ще създаде малко неприятности на организаторите, нищо чудно и да увеличи финансовите загуби, но както се казва всяко зло за добро.

Света винаги е сив

16 Февруари 2010 / 08:47

За съжаление в света нищо не е или черно или бяло, или по-скоро ако това е така изкривяване на реалната действителност. Изглежда съществуват и "учени", които използват популярността на глобалното затопляне за да извлекат евтина известност. Света винаги е сив

Малко добри идеи

23 Януари 2010 / 21:39

Качествени идеи в моменти на криза, биха могли да скъсят самата криза и предполагам че затова много политици се надпреварват и трескаво търсят тези добри идеи. Едни казват ще строим инфраструктура, други ще се посветят на енергийните проекти, трети си имат нещо друго наум, но засега мисля че такова мислене е силно погрешно.

Нова година, нови цени

1 Януари 2010 / 17:02

Сурва весела година и от новата година по-високи цени на парно и природна газ. Новите цени са символично по-високи , но се сетих че дори и прекомерното използване на не възобновяеми източници на енергия си има авто спирачка.

Причини за глобалното затопляне

31 Декември 2009 / 16:55

Изложените причини за глобалното затопляне в тази статия представляват лично мнение на автора и не са подкрепени с научни доказателства, въпреки някой от изложените причини могат да се намерят и в научни публикации посветени на глобалното затопляне.

Слънчеви панели за ток

28 Декември 2009 / 18:26

Стана ми интересно докъде са стигнали технологиите за слънчеви панели за ток след информацията за TOYOTA Pirus. Засега обаче явно не са стигнали много далеч, тъй-като едни от най-добрите слънчеви панели за ток продължават да са тези на SANYO изработени по така наречената HIT технология. Ефективността на тези панели е малко над 17%, което все пак е малко повече слънчевите панели за TOYOTA Pirus.

Малки стимули в Китай

16 Декември 2009 / 10:05

Ние хората изразходваме прекалено много енергия, която може да бъде редуцирана в пъти, което може да се разгледа и като прахосване. Това прахосване на енергия има потенциал да създаде известни проблеми в близко бъдеще, но това което ме обнадеждава че големи държави като Китай ( какви ги говоря, това е най-голямата държава) предприемат действия за ограничаване на това прахосване. Малки стимули за термопомпи в Китай

Връзка между криза и цени

5 Ноември 2009 / 19:36

Говорих тази вечер с един мой приятел и споделих това което мислех за световната финансова криза и по-скоро че тя е факт от търсенето на стоки с ниски цени. Търсенето на хубави стоки с ниски цени не е само в България и не е от вчера. Почти през цялата история на човечеството търсенето на най-ниските цени е основен двигател на търговските взаимоотношения.

Транспорта и енергетиката

3 Ноември 2009 / 18:53

Съгласен съм че кравите, отделящи метан в атмосферата да един от факторите за увеличаването на глобалното затопляне, но при всички случай приноса от транспорта и енергетиката е в пъти по-голям.

Нова атомна май е ненужна

28 Октомври 2009 / 23:10

Отново ще направя преместване на статия от старо време, по повод днешната новина, че един от големите собственици на строежа на нова атомна централа в Белене се оттегля от проекта. Не съм аз човека, който може да оцени какви са предимствата и недостатъците на този проект, но следващите мисли са си мой.

Ще се върна на онези 5%

16 Октомври 2009 / 09:55

Реших да довърша размишленията си за онези 5% от хората които според мен използват дърва за отопление. Доколкото знам това гориво в провинцията е най-евтино, защото хората са свикнали да не калкулират своят труд и единствените пари които плащат са за разрешение и евентуално за транспорт на необходимите дърва за отопление.

Спадащи цени

13 Октомври 2009 / 18:59

Гледах графиките отразяващи развитието на Американската икономика в един голям икономически сайт и излиза че за четири месеца икономиката е възстановила едномесечен. Спадащи цени

Възобновяеми енергийни източници в България

28 Март 2011 / 14:53

Чета че добре вървим в използването на възобновяеми източници на енергия, защото целта ни е 16% енергийно потребление пък сме достигнали 15.1. Мисля че има накъде още да вървим и да се развиваме, защото още през тази година може да бъде поставена малко топлоизолация на стари апартаменти и държавни сгради. т.е пари има, хора без работа в строителния сектор също има и остава остава само малко желание да се работи. Това със сигурност ще повдигне процента на възобновяемите източници на енергия в общия енергиен баланс, защото той ще намалее пък този обем от възобновяеми източници може да се запази.

Цени на горивата

9 Март 2011 / 19:44

Луднаха тези цени на горивата и с тях лудна целия народ, но понеже не само нашият значи нещата са в рамките на нормалното. Продължавам да мисля, че тези цени се дължат много повече на прекомерното потребление в света отколкото на спекуланти и размирици. Разбира се и тези неща имат своето отражение, но в основата на високите цени стоят неистовата жажда за енергия без която трудно ще се оправим и дори много хора са по-склонни да мислят как да получат по-ниски цени вместо да спестяват енергия.

Кокошката или яйцето

7 Март 2011 / 20:59

Много трудно е определянето на конкретна причина за дадено събитие в една динамична система подчиняваща се на теорията на хаоса, където всяко нещо влияе на друго нещо, а другото нещо влияе на други неща, които могат да влияят на първото нещо. Две неща които си влияят

Още малко отопление

7 Март 2011 / 09:31

Тази зима не иска да си ходи въпреки че стана Март и тази седмица ще има нужда от още малко от отопление, което да донапълни депозита от въглероден двуокис в атмосферата. Хубавото е че заваля малко сняг та поне хем да добави малко вода на всяка коледна елха, хем който ходи на ски да се възползва от добрите условия за свое удоволствие.

Контрол на цените

1 Март 2011 / 20:02

Някакви идеи се появяват за контрол на пазарните цени и пресичане на грубите прояви на спекула. Не знам дали в толкова динамичен пазар някой би могъл да прави спекула освен ако не са се появили така наречените картели, които договарят пазарните цени и не допускат други участници на на самия пазар.

Нови цени на тока

28 Февруари 2011 / 21:59

Гледам че има идеи електрическия ток да получи нови цени. Напоследък започвам да ставам малко безразличен върху растящите цени, защото всеки ден има нови цени на нещо си, но дойде време и цената на тока да претърпи повишение или поне такива са желанията на някой хора. Нови цени на тока

Електричество

28 Февруари 2011 / 21:59

Много хора по света продължават да се борят за електричество, което носи светлина и топлина. Бедна им е фантазията на хората, които смятат че няма глобално затопляне или че лесно можем да го подминем - в половината свят все още няма никакво електричество, нещо с което да си призная честно май съм се родил.

Приказки

24 Февруари 2011 / 23:27

Има неща, които се помнят и е добре човек, когато говори да мисли, защото в противен случай може да започне да изглежда като човек, който разправя приказки. Трудни времена настанаха, и когато се говори е важно да се знае, че понякога се помни.

Улично осветление

23 Февруари 2011 / 22:26

Определено има какво да се работи на тема осветление използвано както за обществено, така и за частно потребление. Чрез чрез използването на нови технологии за LED осветление, количествата парникови газове създавани в процеса на генериране на енергия за това осветление биха могли да бъдат силно редуцирани. За още по-голям ефект свободните мощности могат да се използват на места, където отново се създават парникови газове - транспорт и отопление.

Идеи за нови цени

20 Февруари 2011 / 21:16

Напоследък май съм на тема цени, но темата в момента е нови цени на електрическия ток в България. Нещо като новина се мъдри в сайта на Дарик, че Токът може да поскъпне в средата на годината, което по-скоро ми прилича като опипване на почвата.

Открихме топлата вода

17 Февруари 2011 / 19:40

Геотермалната вода съдържа енергия, която е евтин, екологичен и неизчерпаем ресурс или поне никой засега не е открил вероятност тя да свърши за разлика от други неща по света. В много случай няма разлика между това дали разполагаш с кладенец за нефт или кладенец с топла вода особено, когато имаш нужда от енергия за собствено потребление. Открихме топлата вода

Цени и глобално затопляне

16 Февруари 2011 / 12:51

Мисля че може да изведе пряка връзка между много цени и глобалното затопляне, т.е. определено множество климатични промени водят директно към по-високи цени на потребяването на стоки и услуги. Четох че скоро нови цени ще имат и дрехите, по начина по-който имат храните.

Термопомпи TOSHIBA

12 Февруари 2011 / 22:21

Прегледах сайта на TOSHIBA, защото напоследък компанията нашумя с желанието си да инвестира в България или поне така бяха представени нейните намерения в новините. Това е доста положително ако вземе че стане реалност, защото може да се сдобием с още малко японски опит и технологии. Термопомпи TOSHIBA

Полях вчера новата коледна елха

8 Февруари 2011 / 13:15

Не че имаше много нужда от вода новата ми коледна елха защото гледах че почвата е относително влажна, но времето стана доста топло та реших да махна малко прах който се е насъбрал по нейните иглички. Забравих снощи да направя същото и със старата коледна елха и ще се постарая днес да не пропусна.

Енергия от слама

7 Февруари 2011 / 20:58

Четох какво е мъдрувало правителството на България в петък и разбирам, че все още не са уредени нещата с създаването на енергия от биомаса, пък лично според мен там сме най-силни - доста повече в сравнение с енергията която можем да добием от слънчеви колектори за ток и вятърни електроцентрали. Енергия от слама

Още по-нови цени на петрола

31 Януари 2011 / 22:32

Каквото и да си говорим има много сериозен натиск върху пазарните цени на петрола и няма как да не е така, след като търсенето на нови коли силно превишава предлагането. Четох миналата седмица, че Германия не може да смогне да произведе толкова нови коли, за да удовлетвори пазарното търсене, което предполага, че търсенето на петрол.

Термопомпи MITSUBISHI

25 Януари 2011 / 23:44

Понеже напоследък сме на японски теми, поразгледах сайтовете на различни японски компании от гледна точка на това кой какво прави в областта на новите технологии с които потреблението на енергия има потенциал да бъде намалено доста, респективно и да се намалят парниковите газове. Термопомпи MITSUBISHI

Как да спрем глобалното затопляне

25 Януари 2011 / 16:57

Направих преместване на тази статия понеже ми се струва че тя все още е актуална, защото според някой мнения на северния полюс и тази година има малък обем от лед. Количеството лед дори е по-малко спрямо времената в която е писана тази статия, което вероятно от една страна създава известни проблеми на белите мечки. От друга при малки количества лед слънчевата енергия не се отразява, а се абсорбира и така това вероятно също има малък принос към глобалното затопляне.

Японски мечти

25 Януари 2011 / 10:20

Като че ли наистина има известни японски мечти, т.е желание да използваме японски опит за технологично развитие. Миналата седмица се вихреше една новина, че ТОШИБА възнамерява да инвестира в парк със слънчеви колектори за ток около Ямбол и се предвиждаше инвестицията да е в размер на 1.2 милиарда долара, но тази японска мечта като че ли е попарена в момента защото още преди да се пристъпи към проект се говори за няколко десетки милиона евро.

Една каруца парникови газове

23 Януари 2011 / 19:32

Интересно е къде отива тази каруца натоварена с няколко тона парникови газове. Силно се надявам, че отива на пунктовете за изкупуване на хартия и това ще е повече от добре, защото всичката тази хартия няма да отиде на сметището, където да изгние и да се превърне на метан. На сметището има безкислородно гниене, което от своя страна води до създаването на метан. Една каруца парникови газове

Електрически коли на Mitsubishi i-MiEV

20 Януари 2011 / 20:55

Новите електрически коли навлизат и най-новата новина е, че MITSUBISHI i-MiEV скоро ще се продава и в Европа. Възможно е MITSUBISHI да е оценил нашия пазар като твърде малък, защото в новината пише че засега не се предвижда предлагане в България, но за сметка на това ще можем да ги видим тези електрически коли на Автомобилен салон София 2011. Електрически коли на Mitsubishi

Лед осветление в Русе

15 Януари 2011

Изглежда се появяват първите лястовици, които преминават към използването на лед осветление за улично такова. Това е една добра новина, защото определено кмета на Русе е прегърнал идеята да спестява енергия и да намали не само количеството парникови газове вследствие на улично осветление използващо лед технологиите. Лед осветление в Русе

Няма глобално затопляне

10 Януари 2011

Няма никакво глобално затопляне, нито пък някакви климатични промени, както биха се изразили противниците на глобалното затопляне, само дето жълтото куче умря. Това за жълтото куче беше един много стар виц, ама вече много трудно си го спомням.

Добър ден за засаждане на коледна елха

9 Януари 2011

Днес беше един добър ден за засаждане на коледна елха, въпреки че мислех вчера да я пуснем да си живее, но не остана много време пък и днес беше доста относително топъл ден спрямо вчера. В ръководството за засаждане на коледна елха пише, че трябва деня да е сравнително по мек от обичайното за зимата и понеже напоследък си беше студено вчера само проверих дали земята не е замръзнала.

Танцуващи цени

5 Януари 2011 / 14:13

Борсовите цени на петрола рязко са спаднали след сериозния растеж онзи ден, който ме притесни дали отново не сме изпаднали в златна треска. Изглежда някой си е пожелал през тихата коледна нощ сериозен ръст на световната икономика, но може би е забравил да си пожелае този ръст да не е само в първия ден на новата година.

Нова година

3 Януари 2011 / 08:56

2010 отиде в историята и тези, които идват след нас ще имат по-добра възможност за оценка каква е била самата година вследствие на нашите усилия да направим света по-добър спрямо нашите представи за добро. Нова година

Треска за злато

3 Януари 2011 / 14:13

Самото злато както е добре известно вече има черен цвят, за разлика от златото в предишни периоди на човешката история и още от първия ден на новата година петрола е с нови цени гонещи 100 долара за барел. Треска за злато

Много студен въздух

29 Декември 2010 / 09:55

Много е студено навън и дори температурите през нощта са спаднали до -12 градуса, което нищо чудно да се отрази в по-голям разход на енергия за отопление. Онзи ден при обявяването на новите цени Топлофикация София се била похвалила, че в средата на Декември е достигнала пик в подаваната енергия от 1500 мегавата на час, когато температурите в София са достигнали -15 градуса. Много студен въздух

Коледна ваканция

27 Декември 2010

Мисля че няма нищо по отпускащо от една коледна ваканция, която е изпълнена с надежди че лошото е останало в изминалата година, а хубавото тепърва предстои. Доста приятно усещане и на човек не му остава нищо друго освен да се наслади на самата коледна ваканция доколкото му позволяват възможностите.

Вода или вулкани

19 Декември 2010

Във връзка с лунно затъмнение, което ще бъде наблюдавано на 21 Декември тази година се появиха и твърдения за влиянието на аерозолите в стратосферата създадени от изригването на вулкани върху климата на земята и дори генерално твърдение че липсата на сериозни изригвания е повишило средните температури на земята с 0.4 градуса. Вода или вулкани

Коледно затопляне

17 Декември 2010

Тазгодишната коледна вечер май ще е по-топла и даже нищо чудно малко дъжд да завали. Добре ще е тежката зима дето ни налегна да се поотдръпне малко, защото много парникови газове ще създадем използвайки отопление.

Тежка зима

9 Декември 2010

Тежка зима е обхванала Европа и Америка и то не само сняг вали, ами и голям студ е настанал. Гледам в новините пише, че в Полша температурите са достигнали -25 градуса по Целзий даже. И при нас дойде зима, ама не е толкова страшна засега въпреки, че си настана студ. Тази седмица студ и сняг пък другата седмица, ако се сбъдне прогнозата за времето по-скоро дъжд.

Духа студен вятър, явно зима иде

9 Декември 2010

Студен вятър взе да духа, дет се вика зима иде и то с висока скорост и който има вятърни централи сигурно ще произведе и малко ток - имаш крава пиеш мляко. Тази есен много вятър с висока скорост като че ли духа веднъж на от юг на север за да направи доставка на изчерпаните количества от лед там, а сега на обратно. Духа студен вятър, явно зима иде

Изпарение на вода

2 Декември 2010 / 20:55

И аз препоръчвам използването на жива коледна елха вместо бутафорна направена от пластмаса. Освен мен и разни фирми насърчават клиентите да купуват живи елхи, но като гледам нищо друго няма да има по-голям ефект върху насърчаването отколкото самото глобално затопляне.

Късна зима с повече вода

25 Ноември 2010 / 21:39

И през тази година се очертава зимата да дойде по Коледа или малко преди Коледа. И миналата година пак си беше същото и започва да ми се струва, че вече няма пролет и есен, а от лято направо се минава към зима и обратно. Т.е. в момента има някакво подобие на есен, но виж как се променят нещата, преди 20 години есента идваше някъде през Септември, през Ноември вече имаше малко сняг, а зимата си беше люта зима според сегашните представи за зима. Късна зима с повече вода

Геотермални термопомпи в Китайски град

25 Ноември 2010

Шънян може би ще стане един от най-зелените градове в света след като се предвижда до края на 2010 година да се изгради система за отопление на 65 милиона квадратни метра обитаема площ. Тази площ представлява една трета от отоплителния обем в Шънян, а като източник на енергия за отопление се предвижда да се използват геотермални термопомпи.

Парно отопление

25 Ноември 2010 / 09:34

Бегло се мярна някаква новина в края на миналата седмица, че се предвижда да се въведат някакви санкции за кражба на парно отопление. Не съм напълно убеден за какво точно се предвиждат санкции, но при положение, че има незаконно сдобиване с материални блага е добре това да се санкционира, както всяко друго подобно нещо.

Евтини и ефективни източници на енергия

16 Ноември 2010

Чух вчера, че едва през следващия век ще можем да изоставим природните изкопаеми вместо през 2040. Причините за това били, че технологиите за възобновяеми източници на енергия или не са достатъчно ефективни или са на прекалено високи цени, а някой от тях дори замърсявали природната среда повече от петрола.

Концентрацията на въглероден двуокис за Октовмри е 387.17

8 Ноември 2010 / 11:20

Концентрацията на въглероден двуокис за Октомври е 387.17 и както очаквах тя се е повишила повече отколкото през други години, въпреки че Китай спря 2000 енергоемки завода в края на Септември. Сравнено с други години концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата през този Октомври е с малко по-висока спрямо Септември, докато през изминалите години тя намалява през Октомври спрямо Септември, въпреки че това намаление е минимално.

Дим и пушек

29 Октомври 2010 / 14:10

Снощи като си показах носа на терасата установих, че на всякъде има дим. Като не духа, който да разсее образувалия се дим нито пък ниски цени на природния газ и явно някой хора са напълнили своите печки с дърва за отопление и така потънахме в дим. Не съм сигурен дали някой изобщо включва в сметките за човешкото влияние върху околната среда използването на дърва за отопление.

Днес пак дойде зима

28 Октомври 2010 / 14:10

Дойде зима и както всяка друга зима вали и сняг. Самия сняг засега е много нещастен, но достатъчно за да създаде малко радост и мечти за ски и шейни. Странното е че дойде зима и вали сняг, а листата на някой дървета продължават да са зелени, да не говорим, че отдавна май не трябваше да са там.

Студена зима

19 Октомври 2010 / 16:21

Дългосрочните прогнози за времето показвали, че ни очаква много студена зима и дори на Балканите температурите можели да достигнат до минус 30 градуса. Това ми се струва като доста множко и никога не съм живял на толкова ниски температури.

Хайде да са ни честити 386.80 ppm през Септември

11 Октомври 2010 / 09:36

Концентрацията на въглероден двуокис е поспаднала през Септември и е достигнала 386.80 ppm, което представлява малко над един ppm по-малко спрямо Август. От друга страна от Октомври общо взето стана доста студено, което автоматично означава че няма да се радваме на добра фотосинтеза през следващите няколко месеца и спокойно можем да очакваме приближаване към 400 ppm.

Радиатори и климатици в Шумен

7 Октомври 2010 / 11:40

Четох, че кмета на Шумен планира да купува радиатори и климатици за отопление на Шуменските училища. Бих казал че това е едно доста необмислено начинание, но високите цени на природния газ сеят паника наред и хората се чудят откъде да се захванат първо. В новината пише, че в Шумен има 2764, което ако се раздели на паралелки би трябвало да има около 100-150 класни стаи.

Бургаски вечери

3 Октомври 2010 / 23:02

Все пак в петък дадох малко газ към Бургас и отидох на необичайно море. Не успях да мина през Пловдив, както си мислех защото знаете как е с деца на море, но все пак успях да стигна до Бургас, че и малко по-нататък. Много е хубаво моренцето, много енергия дава и разхода на 50 литра бензин от София до Бургас и обратно си ги спестих, като ходех пеш - може да се каже че изкупих този грях.

LCD телевизори

24 Септември 2010 / 21:30

Според множество изследвания сегашните цени за LCD телевизори са спаднали почти пет пъти в рамките на 5 години в Америка и се говори, че един такъв телевизор с диагонал на екрана 32 инча вече е с цени от 300-400 долара, отново в Америка.

Човешкото влияние

13 Септември 2010

Напоследък все по-често си задавам въпроса "Съществено ли е човешкото влияние върху околната среда?", тъй-като това беше един въпрос отправен не директно към мен в съседни блогове, но ми направи силно впечатление.

Евтини дърва за отопление

10 Септември 2010

Вярно че както разбрах напоследък използването на дърва за отопление е най-евтиния начин, въпреки че изисква известни усилия, но днес видях този начин за събиране на дърва за отопление и си помислих, колко ли не отчетени парникови газове има по света.

Незаконни източници за отопление

13 Септември 2010

Предполагам че е трудно да се добива и пласира незаконно нефт и газ, но въглища и дърва за отопление са един лесен начин за сдобиване с енергия, който начин създава парникови газове, но не се добавя в официалните бюлетини за световното потребление на природни изкопаеми.

Без отопление

5 Септември 2010

Четох една статия на Дойче Веле, според която Българите стояли на студено спестявайки от отопление. Започвам да си мисля, дали пък Германия не е твърде далече не само в географския смисъл да думата и това да е причината за погрешното разбиране на нещата.

Вода

28 Август 2010

Що се отнася до въглеродния двуокис, той също има своята роля за това земята да е малко по-топла и без наличието на въглероден двуокис живота не би бил възможен по начина по който съществува в момента. Реално въглеродния двуокис е капчицата, която не не достига на другите фактори за наличието на вода в течно състояние, която от своя страна е и източник на живота на планетата.

Сбогом евтин газ, здравейте евтини китайски климатици

23 Август 2010

Природния газ може би, евентуално, някой ден може и да поевтинее с цели 16%!!!!. Че природния газ скочи три пъти само тази година и се прогнозират нови цени само за след месец и с натрупване мисля че поскъпна с около 30% (може и да греша в цифрата).

Термопомпи щели да заменят централното отопление

19 Август 2010

Четох сайта на националната статистика и видях, че през втората половина на 2009 година природния газ за домакинствата е бил с цени 18 лева за Гигаджаул. Малко се усъмних в това защото използването на калкулатор показваше, че това прави 15 стотинки на киловат. Термопомпи щели да заменят централното отопление

Производители на термопомпи

17 Август 2010 / 9:35

Разгледах интернет сайтовете на производителите на термопомпи за които си мислех в предния постинг, даже и попаднах на един сайт посветен изцяло на подобни технологии за отопление и разбрах че повечето водещи производители на климатици твърдо са се заели да развиват технологии.

Термопомпи на морето

16 Август 2010 / 18:16

Продължава да има големи проблеми с електрическия ток в курортните селища около Варна и Бургас и дори всеки търси вината в другия, но мисля че общо взето всички имат сериозна вина за трудните условия. Мисля, че в новините пишеше, че основните проблеми идват от пренаселени курорти, чийто посетители се нуждаят от от една страна от климатици за да издържат на големите жеги, а от друга от топла вода за да се изкъпят след плаж. Термопомпи на морето

Дискотека Чакарака

15 Август 2010 / 22:35

Спомням си рекламата на дискотека чакарака - "Жега, Жега в центъра на София!" Не съм посещавал тази дискотека, но пределно жегата е голяма, защото дори и моя безжичен рутер ме накара да напиша някой думи от много жега. Някой безжични рутери, които са евтини, колкото моя не работят много добре, когато им е жега, но самите безжични рутери са най-малкия проблем, защото и мозъка на човек не работи много добре когато му е жега.

Трябва да отглеждам кактус

10 Август 2010 / 19:09

Реших да отглеждам кактус вместо коледна елха тъй-като един кактус живее много по-добре при сухо време. Допълнително мисля да продам колата и да си купя моторна лодка, защото ако се вярва на учените в БАН валежите са били с 300%!!! повече миналия месец, а прогнозата е температурите да станат с два градуса по-високи през следващите 40 години.

Пак не стига ток за климатици на морето

7 Август 2010 / 14:38

Изглежда продължава да има проблеми с тока на морето, а хем онзи ден им прекарваха нови кабели за да си захранват хладилници и климатици. Даже в новината пише, че разни хора се чудят, кои е виновен за да няма пак електрически ток и се възмущават за това което си мислят летуващите там туристи.

Криворазбрано глобално затопляне

7 Август 2010 / 13:29

Изглежда наистина създаваното от човека глобално затопляне е силно криворазбрано. Онзи ден ме попитаха все още ли пиша за глобалното затопляне и потвърдих, защото продължавам да смятам, че се случват странни неща - голяма суша в Русия, наводнение в Пакистан, страшна зима в Южна Америка, а същия ден в София валя тропически дъжд.

LG пък ще прави климатици със слънчеви колектори за ток

5 Август 2010 / 19:00

Новината за новия проект на Дайкин ме накара да какво правят конкурентите на Дайкин в развитието на нови технологии за опазване на околната среда и хвърлих едно око на JARN. Това е едно японско списание за вентилация, климатизация и отопление, където общо взето всички се фръцкат какво са направили. LG пък ще прави климатици с колектори

Ремонт на Софийското парно

28 Юли 2010 / 19:15

Софийска община май ще вземе две награди - "Най-голям борец срещу глобалното затопляне в България" и "Най-добра антикризисна мярка, отново в България". Разбира се няма такива награди, но с новия ремонт на Софийското парно, ако имаше щеше да ги спечели, а освен че Софиянци ще плащат по-евтино парно парниковите газове генерирани от града силно ще намалеят.

Голяма жега и в Русия

26 Юли 2010 / 19:15

Русия общо взето е много на север и големи жеги там са рядкост, а продължителни жеги почти невъзможни, но срещах някъде, че днес е достигнат абсолютен рекорд в Москва, т.е. стойности на термометъра, които не са виждани досега.

Нови цени на природния газ и малко мои мисли

26 Юни 2010 / 19:58

Изглежда скоро ще купуваме природен газ на по-високи цени, което неминуемо ще увеличи разходите за отопление. Мисля че причината за по-високите цени до голяма степен се дължи на поскъпналия американски долар, а природния газ се купува в долари. Долара поскъпна с почти 20% от началото на годината, което явно рефлектира в по-високи цени на природния газ измерени в левове.

Изводи от теорията на Милутин Миланкович за глобалното затоляне

12 Юли 2010 / 21:26

Теорията на Милутин Миланкович ме накара да мисля по още един малко по-различен начин и въпреки, че теорията описва нещо което ще се случи със земята след 30 хиляди години все пак описва много добре някой процеси. Изводи от теорията

Tеорията на Милутин Миланкович за глобалното затопляне

11 Юли 2010 / 17:32

Получих контра аргумент в мисленето си за промените в климата и глобалното затопляне с теорията Милутин Миланкович, който както разбрах след това е Сръбски математик живял в началото на 20 век и които е разработил теория за това климата на земята се изменя вследствие на нейните движения.

Защо има глобално затопляне

9 Юли 2010

Напоследък си мисля, че основните причини за глобално затопляне се крият в човешката безотговорност. Днес пак е петък и след 6 минах из офиса да видя, къде какво има включено - пак намерих включени компютри, разни климатици и дори едно радио, което си говореше само на себе си.

Какъв вулкан

7 Юли 2010

Сетих се стария Вулкан и проверих своите мисли по времето когато той изригваше горкия. Не само че изригваше, но и плашеше населението на Европа ако не с друго то поне с липса на полет до дома. Малко преди това почти бях убеден, че вече вулкан няма да изригва, а след той взе че изригна.

Жега в щатите и слънчеви колектори за ток

7 Юли 2010

Витаят някакви новини, че голяма жега е настанала в щатите и при това жегата на Източното крайбрежие на САЩ бие какви ли не рекорди. Странното е че това трябва да е някаква новина, а според мен това си е логично развитие на нещата в условия на глобално затопляне и климатични промени.

Не съм единствения който гаси сървъри

5 Юли 2010

Гледам, че не съм единствения който изключва сървъри и спестява енергия, респективно парникови газове, защото вчера се появи някаква новина за някакъв кмет, който възнамерява да спестява разходи от сървъри и климатици.

Думите

2 Юли 2010

Думите са много важно нещо, те дори имат много сериозна връзка с парите. Думите може ида са много, може и да са малко, могат да струват много, но може и нищо да не струват. Както парите, така и думите имат стойност и тази стойност може да се прецени в определен момент. Определено когато думите са много тяхната стойност претърпява инфлация, но същото може и да се случи когато те са празни.

Нови цени на природния газ

28 Юни 2010 / 22:28<

Трябва да си прегледам блога, но мисля че това е третото тримесечие в което се увеличават цени на природния газ. Мислех да не пиша тази вечер защото реших да направя по сериозно проучване как се движи икономиката и по точно как се движат големите компании, които произвеждат различни неща, както за домашна употреба, така и за обществена такава, но новите цени на природния газ все пак са ясни според новините и те със сигурност ще стимулират намаляването на въглеродния двуокис от изгарянето му, главно използван за отопление.

Свърши почивката на море

20 Юни 2010

Всичко в този живот, което си има начало си има и край, независимо дали е добро или лошо и предполагам заради това бързо свърши тази почивка на море. Всъщност съм доволен от самата почивка, защото я използвах пълноценно и настина си починах, даже започнах да се събуждам напълно отпочинал още при изгрева на слънцето.

Окосена трева около коледна елха

6 Юни 2010 / 22:11

Един човек се хвана вчера и окоси ливадата около моята коледна елха. Още сутринта го видях когато започна да се приготовлява за косене на ливадата и вечерта пак го видях да коси с някаква електрическа косачка. Ливадата придоби доста добър и естетичен вид, тъй-като преди това беше цялата в трева и сега моята коледна елха стърчи, а не се губи в треви. Окосена трева около коледна елха

Добри идеи

1 Юни 2010 / 20:53

Тъкмо получих добри идеи за опазване на околната среда, намаляване на парниковите газове и съответно решаване на проблема глобално затопляне. Тези идеи, които намирам за доста добри по принцип се нуждаят от практическо приложение, но по-важното е че ги получавам от човек дето е твърдо убеден, че човек нищо не може да направи за да промени климата, както неволно, така и волно.

Енергия от почвата

24 Май 2010 / 20:51

Днес ме попитаха за тази енергия, която общо взето може да се използва единствено за отопление и даже за охлаждане. За съжаление има два големи проблема при изваждането на енергия от почвата - трябва да имаш почва, т.е. двор и втория проблем е че някой трябва да изкопае голяма част от този двор.

Студ по време на глобално затопляне

17 Май 2010 / 18:50

Всъщност колкото и парадоксално да звучи глобалното затопляне ще е причина за по-ниски температури в дни и месеци, когато това не е нормално. Чирашката на тортата би трябвало да е възможността любителите на ски спорта да направят някое и друго спускане в края на юли или началото на август. Студ по време на глобално затопляне

Скапана държава

30 Април 2010 / 08:54

Този израз човек може да го чуе често от хора, недоволни по един или друг начин от положението в страната. Но всъщност това е заради мисленето, че държавата се заключава до парламент, община, президент и премиер, а това всъщност са държавни институции в които работят държавни служители.

Според мен държавата са хората, които по-един или друг начин населяват определени географски граници върху част от земното кълбо. Скапана държава

Тролей с климатици

29 Април 2010 / 10:48

Общината в София, щяла да се сдобие с пет чисто нови тролей с климатици в края на лятото и в същото време нямала пари за да си купи нови автобуси и даже не е купувала нов автобус от пет години. Мисля че транспорта и строителството са най-големият замърсител на въздуха в София и докато строителството позамря и вече не създава много дим и пушек, както и облаци прах автобусите на градския транспорт продължават да го правят.

Енергийна ефективност

22 Април 2010 / 09:48

Повишаването на енергийната ефективност е ключов фактор за редуциране на парниковите газове в атмосферата именно затова преди да се преминава към възобновяеми източници на енергия е необходимо да се вложат много повече усилия и средства за повишаването на енергийната ефективност във всички ъгълчета на човешката дейност.

Камини на биоетанол

20 Април 2010 / 21:02

Използването на биоетанол като източник на гориво и енергия има големи перспективи, но засега това е само едно много модерно нещо, което май-използва повече енергия от колкото да дава. Лично аз си харесах тази камина за отопление използваща биоетанол, но като гледам на какви цени се продава това гориво засега ще трябва да се въздържа.

Цени от тези на ел. енергията в България

19 Април 2010 / 09:14

Това беше част от един коментар, който предлага дори да сваля енергоспестяващите лампи, защото сегашните цени на електроенергията в България били високи. Всъщност тези цени изобщо не са високи на фона на останалите държави, като изключим Франция, т.е. и във Франция цените са високи, но на дребно.

Парникови газове

14 Април 2010 / 21:15

Първото нещо по съществено което ми се случи днес е посещението на открития урок по плуване, защото идва края на учебната година и учителката трябва да ми демонстрира за какво съм си дал парите. Самия урок мина добре, но по време на следенето му забелязах басейна. Парникови газове

Нова супа, нови цени

7 Април 2010 / 13:36

Всъщност супата може и да е вчерашна, но факта си е факт тя е с по-високи цени - вчера беше левче днес е вече лев и двайсе. Горе долу 20% увеличение и от миналият месец съм засипан с нови по-модерни цени, в смисъл че са по-високи.

Промоционални цени

5 Април 2010 / 22:06

Интересно предложение получих тази сутрин в което следното изречение може да изглежда смешно в друга ситуация, но сега е доста актуално: Промоционални цени за хора с финансови възможности. Промоцията е валидна само за клиенти с финансови възможности в условия на криза и до изчерпване на количествата.

Имам си истински опонент за глобалното затопляне

3 Април 2010 / 14:13

Преди да прочете тази статия бих искал да знаете, че мненията, доводите и тезите са лично мой и е възможно част от тях или дори цялата информация, да е непълна, неточна, неправилна или дори подвеждаща. Не ви приканвам нито да споделяте тезите и моите мнения, нито пък да ги разпространявате Имам си истински опонент за глобалното затопляне

Вода за коледна елха

30 Март 2010 / 19:59

Взех малко крути мерки за моята коледна елха. Може да ви изглежда пораснала, но това съвсем не е така, защото просто в събота видях, че някой е окастрил и придал хубав вид на другите коледни елхи зад блока. Всяка коледна елха беше с премахнати клони, които са близо до земята и тези клони все още не бяха отишли в коша за боклук, а кротко си стояха подредени около всяко едно дръвче. Вода за коледна елха

Пролетно почистване

22 Март 2010 / 21:15

Днес дойде пролетта и е добре да се заемем с пролетно почистване на разни неща из града. Някой хора даже са се заели усърдно да почистват, както видях днес случайно и това което са почистили, най-вече паднали клонки от дърветата, са решили да го изгорят.

Фотосинтеза

22 Март 2010 / 21:15

Фотосинтезата е естествена спирачка на повишението на температурите на земята, защото благодарение на нея двата най-големи парникови газове се преобразуват в този сложен процес в проста захар (глюкоза) и кислород. Кислорода си го дишаме, а глюкозата продължава своето развитие до по-сложни химични вещества. Фотосинтеза

Голяма реклама

16 Февруари 2010

Зимната Олимпиада май ще стане една от най-голямата реклама на затоплянето на планетата. То това не е реклама, но е добре да се напомни на много хора, че начина по който живеем не е най-правилният. Липсата на сняг засега ще създаде малко неприятности на организаторите, нищо чудно и да увеличи финансовите загуби, но както се казва всяко зло за добро.

Света винаги е сив

16 Февруари 2010 / 08:47

За съжаление в света нищо не е или черно или бяло, или по-скоро ако това е така изкривяване на реалната действителност. Изглежда съществуват и "учени", които използват популярността на глобалното затопляне за да извлекат евтина известност. Света винаги е сив

Малко добри идеи

23 Януари 2010 / 21:39

Качествени идеи в моменти на криза, биха могли да скъсят самата криза и предполагам че затова много политици се надпреварват и трескаво търсят тези добри идеи. Едни казват ще строим инфраструктура, други ще се посветят на енергийните проекти, трети си имат нещо друго наум, но засега мисля че такова мислене е силно погрешно.

Нова година, нови цени

1 Януари 2010 / 17:02

Сурва весела година и от новата година по-високи цени на парно и природна газ. Новите цени са символично по-високи , но се сетих че дори и прекомерното използване на не възобновяеми източници на енергия си има авто спирачка.

Причини за глобалното затопляне

31 Декември 2009 / 16:55

Изложените причини за глобалното затопляне в тази статия представляват лично мнение на автора и не са подкрепени с научни доказателства, въпреки някой от изложените причини могат да се намерят и в научни публикации посветени на глобалното затопляне.

Слънчеви панели за ток

28 Декември 2009 / 18:26

Стана ми интересно докъде са стигнали технологиите за слънчеви панели за ток след информацията за TOYOTA Pirus. Засега обаче явно не са стигнали много далеч, тъй-като едни от най-добрите слънчеви панели за ток продължават да са тези на SANYO изработени по така наречената HIT технология. Ефективността на тези панели е малко над 17%, което все пак е малко повече слънчевите панели за TOYOTA Pirus.

Малки стимули в Китай

16 Декември 2009 / 10:05

Ние хората изразходваме прекалено много енергия, която може да бъде редуцирана в пъти, което може да се разгледа и като прахосване. Това прахосване на енергия има потенциал да създаде известни проблеми в близко бъдеще, но това което ме обнадеждава че големи държави като Китай ( какви ги говоря, това е най-голямата държава) предприемат действия за ограничаване на това прахосване. Малки стимули за термопомпи в Китай

Връзка между криза и цени

5 Ноември 2009 / 19:36

Говорих тази вечер с един мой приятел и споделих това което мислех за световната финансова криза и по-скоро че тя е факт от търсенето на стоки с ниски цени. Търсенето на хубави стоки с ниски цени не е само в България и не е от вчера. Почти през цялата история на човечеството търсенето на най-ниските цени е основен двигател на търговските взаимоотношения.

Транспорта и енергетиката

3 Ноември 2009 / 18:53

Съгласен съм че кравите, отделящи метан в атмосферата да един от факторите за увеличаването на глобалното затопляне, но при всички случай приноса от транспорта и енергетиката е в пъти по-голям.

Нова атомна май е ненужна

28 Октомври 2009 / 23:10

Отново ще направя преместване на статия от старо време, по повод днешната новина, че един от големите собственици на строежа на нова атомна централа в Белене се оттегля от проекта. Не съм аз човека, който може да оцени какви са предимствата и недостатъците на този проект, но следващите мисли са си мой.

Ще се върна на онези 5%

16 Октомври 2009 / 09:55

Реших да довърша размишленията си за онези 5% от хората които според мен използват дърва за отопление. Доколкото знам това гориво в провинцията е най-евтино, защото хората са свикнали да не калкулират своят труд и единствените пари които плащат са за разрешение и евентуално за транспорт на необходимите дърва за отопление.

Спадащи цени

13 Октомври 2009 / 18:59

Гледах графиките отразяващи развитието на Американската икономика в един голям икономически сайт и излиза че за четири месеца икономиката е възстановила едномесечен. Спадащи цени

Страници за навигация в блога