Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Отпадъци на София

Явно добре работи системата за разделно събиране на отпадъци в София щом само 10 хиляди тона са били отделени в завода за отпадъци. Вероятно по-голяма част от отпадъците годни за рециклиране са отишли в шарените контейнери. Отделно от три години зелените отпадъци пък отиват в компостера, който работи някъде около София и така количествата стават малки.

Добри практики

За съжаление май не са съвсем малки, защото попаднах на информация че около сто милиона кубически метра отпадъци от София са използвани като източник на енергия в някой заводи. Чудех се дали това е най-добрия начин за оползотворяване на тази енергия.

Имам много мнения че битовите отпадъци на София съдържат много биомаса, но тази биомаса трудно може да се отдели от останалите. Аз също съм на мнение че има много биомаса, защото редовно виждам обелки от картофи, остатъци от машини за кафе, сокоизстисквачки, кори на цитрусови плодове негодна за употреба и рециклиране хартия и какви ли не други неща.

Реално тази биомаса съдържа целуоза в големи количества пък много отдавна съм срещал мнения как от целулоза може да се произвеждат биогорива. Мисля че MITSUBISHI преди години създаде демонстрационен завод за производство на етанол от целулоза, но за да има поносими цени май ще е по-добре да се използва стария изпитан начин, който също не е много евтин, но в конкретния случай може и да е добър вариант.

Като цяло не съм много сигурен дали това ще работи защото в отпадъците няма само целулоза, но винаги би могло да се направи малък експеримент доколко процеса има практическо и финансово приложение. В случая според мен би могло да се постигне повишаване на общия коефициент на полезно действие в един малък биореактор чрез оползотворяване на енергията в топлата вода и малка част от енергията в биоетанола.

Съвсем друг е въпроса че напоследък си мислех дали няма други добри начини от сорта на използване на стирлинг генератор в комплект с малък абсорбционен хладилник, но все пак трябва да се мисли по какъв начин може част от отпадъците да не замърсяват околната среда.

Реално към целия обем от отпадъци съдържащи добри количества биомаса може да се добави сярна киселина, малко вода и накрая дрожди за ферментация на получените захари. Този микс трябва да се поддържа топъл за да има добри условия за развитие на дрождите, ама мисля че има достатъчно енергия в топлата вода от компостера в София.

След два три дни от целия този микс ще поникне биоетанол, като за неговата дестилация отново може да се използва топлата вода от компостера на София. Хубавото на биоетанола е че при неговото изпарение се отнема много енергия и даже не мисля че трябва му се прави охлаждане, а след необходимата дестилация той директно може да се използва като източник на енергия.

Мисля че би било добре да се оползотворява топлата вода от компостера на София, защото в нея има добри количества възобновяема енергия. От другата година копостера май повече ще работи понеже общината планира да започне да прави почистване на зелената площ между блоковете.

Според мен от там ще се получат нови количества биомаса и компостера може да работи почти постоянно, респективно и повече топла вода ще има. Именно заради смятам че може да се направи един малък биореактор за RDF гориво хем ще се използва топлата вода, хем ще се изкарат малки количества биоетанол.

Нямам представа какви количества биоетанол може да се произведе от 100 хиляди кубически метра отпадъци но предполагам че тези количества няма да са чак толкова малки, въпреки че е добре да се направи добро изчисление по какъв начин стоят нещата от финансова гледна точка. Иначе смятам че от гледна точка на околната среда ползите ще са добри, защото биоетанола е относително чисто гориво, пък няма да има разходи за транспорт на RDF горивото.

Не на последно място може би е по-добре да има малък басейн с вода, където част от тази биомаса може да създава хранителна среда за отглеждане на водна леща. Винаги съм смятал че това е един много добър начин за почистване на отпадъци най-малкото защото фотосинтезата би създала условия за образуване на нови количества биомаса.

Вероятно ще е трудно да се направи басейн с обем малко по-голям от сто хиляди кубически метра за да може все пак в него да има и вода. Един такъв басейн би трябвало да има площ от поне сто хиляди квадратни метра и дълбочина един метър.

Сто хиляди квадратни метра площ има квадрат със страна 300 метра и върху тази площ в хубави слънчеви дни пада 90 мегавата слънчева енергия на час. Би било добре един такъв басейн да има добър дизайн за да може лесно да му се прави почистване и шестоъгълна форма минимално количество строителни материали.

Фотосинтезата няма кой знае какъв добър коефициент на полезно действие, но според мен ще може да се разчита на поне пет мегавата, които в крайна сметка ще осигуряват свеж въздух около София. Мисля че това е един много добър слънчев колектор, който не само че прави почистване на наличната биомаса, ами и създава свежа такава, която лесно може да се оползотвори по един добър начин при ниски разходи за транспорт.

Реално така голяма част от наличната биомаса в RDF горивото ще може да се преработи само в рамките на няколко месеца, водната леща ще се преработи в компостера на София, а получения електрически ток може да захранва топлофикация София. Мисля че за да работи топлофикация София са необходими много помпи за вода, които пък се нуждаят от електрически ток.

Напоследък електрически ток не е много евтин и нищо чудно по този начин да се постигнат ниски цени за доставка на топла вода. Естествено така един малък биореактор ще работи повече и понеже генератора не разполага с най-добрия коефициент на полезно действие ще има смисъл от малък стирлинг генератори използващ за охлаждане малък абсорбционен хладилник за постигне на добър коефициент на полезно действие.

моя малък блог