Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Настани се студен въздух

Маи си дойде време за отопление, защото дори и с пуловер човек има усещането че е студено. Последните две три години бяха топли по това време, ама явно различните години са различни. Дори рано рано се наложи да пусна климатика да работи за отопление. Това не стана, защото се оказа че не работи перката на външното тяло и реално то само замръзва без да топли.

Дойде време за отопление

Вероятно този студен въздух ще даде малък тласък на енергетиката поне докато не стане време да работи централно отопление. Няма лошо в това, защото и без това в този момент енергетиката има нужда от добри приходи и то по-възможност от месни ресурси - жалко че не вали много и няма много вода за производство на електрически ток.

Освен това като гледах какви ниски температури отчита термометъра на колата се замислих дали не е време за поставяне на зимни гуми. Неприятното е че сутрин температурите са ниски, ама през деня стават високи и така като гледам колко топли са близките морета вероятно това ще продължи още известно време.

Все пак преди две седмици четох мнения че зимния сезон пак ще бъде топъл, пък то още началото на Октомври си има нужда от отопление. Засега тази нужда не е чак толкова голяма, защото заради летните жеги бетона все още е топъл, ама ако се задържат така нещата нуждите от отопление ще станат реални.

Гледам че и тази зима дървата са най-изгодното отопление, въпреки че природния газ е много евтин. В дългосрочен план те са и най-екологичното отопление, но както е добре известно в момента на тяхната употреба се създават големи замърсявания на заобикалящия населеното място въздух.

Тези проблеми се задълбочават в дни в които не духа вятър и даже миналата зима когато посетих няколко малки населени места видях че са обвити в дим и навсякъде се носи неприятна миризма. За някой хора тази миризма може и да е приятна, ама не мисля че е много добре да се диша такъв въздух.

Така че използването на дървата за отопление има две страни - от една страна са евтини и екологични, а от друга водят до проблеми. Реално тези проблеми могат да се намалят, ако се използват максимално сухи дърва, но за това е необходимо много време и едва ли някой чака цяла година да са достатъчно сухи.

Разбира се времената се променят и гледах вчера на едно изложение котли използващи раздробени на малки парчета дърва или така наречените пелети. При тях има и удобство, защото не е необходимо да се поддържа комфортно отопление чрез непрекъснато добавяне на нови дърва в камината.

Искам да кажа че те автоматизирано подават необходимите количества, но няма представа на какви цени се предлагат тези пелети, нито пък какви инвестиции трябва да се направят в горивна инсталация, но като цяло предполагам че те замърсяват чак толкова околния въздух.

И все пак изгарянето на дърва в домашни условия едва ли може да се похвали с най-добрия коефициент на полезно действие, което означава че и има голямо безсмислено замърсяване на околния въздух, защото голяма част от енергията директно заминава през комина.

От друга страна една промишлена инсталация обикновено работи с максимален коефициент на полезно действие и при оползотворяване на цялата енергия реално дървата ще бъдат двойно по-евтини. Разбира се няма идеални неща, но това което не може да се оползотвори може да се превърне в битова гореща вода.

Като краен резултат може да се каже, че не използваме ресурсите си по най-добрия начин и в същото време се създават големи замърсявания на атмосферния въздух при използването на дърва за отопление. Щеше да е много по-добре, щом са толкова евтини дървата за отопление да се използват в промишлена инсталация, която произвежда и електрически ток и топла вода за отопление и хигиенни нужди.

Заради добрия коефициент на полезно действие електрическия ток щеше да бъде бонус и той отново можеше да се използва за отопление, ако се използваше в термопомпи въздух вода. Засега всичко това едва ли ще стане, защото разполагаме с изобилие от електрическа енергия и даже се налага да се плаща за студен резерв. Така нови източници на енергия само ще влошат положението, пък и не вярвам хората използващи дърва за отопление да се откажат от тях само защото те замърсявали околния въздух. Вероятно докато са най-евтиния източник на отопление в комбинация с ниски доходи ще е така.

моя малък блог