Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Нови услуги

Брей май ще стане лесно човек да получи някаква услуга от държавата, защото това можело да става по електронен път. В интерес на истината всички фирми отдавна могат да изпращат документи само с помощта на електронен подпис в резултат на което се спестява много време за транспорт и чакане на опашки. Сега обаче ще се въведат нови услуги и в някой случай няма да е необходимо човек да губи време за да извади свидетелство за съдимост.

Само за две три неща

Лично на мен свидетелство за съдимост ми е трябвало само за две неща - за покупка на нова кола на лизинг и започване на работа. В София има само едно място и добре че поне до там има метро иначе трябват и дава лева за зелена зона веднъж за подаване и веднъж за взимане. Като гледах какви опашки се вият и какво писане става мисля че много хора се нуждаят от такъв документ и понеже не във всички части на София има метро е много вероятно за транспорт да се използва лична кола.

От друга страна сега човек може да си извади електронно свидетелство за съдимост като направи плащане с карта през интернет, ама за това е необходим електронен подпис. Вярно че електронния подпис стана евтин, но като се използва рядко е само загуба на време човек да ходи и да си купи електронен подпис. И така според мен основните проблеми идват от там че услугите са малко и дори да има възможност да се спести време и пари реално е трудно.

Заради това е най-добре да се види кой са най-често използваните услуги за да има смисъл от използването на електронен подпис в резултат на което необходимото време може да се използва пълноценно. Нямам представа точно какви услуги могат да се предложат на обикновени хора.

За една фирма е голямо улеснение използването на електронен подпис понеже тя хайде да не е всеки ден, но поне няколко пъти в месеца изпраща справки и отчети към държавни институции. Вярно че сайта не работи понякога защото всички се юрват в последния момент да подават документи, но това са само технически проблеми и липса на добра организация от страна на самите фирми, които лесно могат да се отстранят.

На обикновен човек рядко му се налага такова нещо та си мислех защо не се използва цифров сертификат. В крайна сметка съм виждал че някой банки използват цифров сертификат за комуникация и изглежда това е един добър начин за високи нива на сигурност.

И така щом една банка може да работи с цифров сертификат защо и държавните институции да не могат. Така бавно и полека ще се създадат добри навици за използване на електронни услуги. Когато човек не извършва дадено нещо редовно забравя и така научих преди две години че може да се получи свидетелство за съдимост по електронен път, ама са минали две години и съм забравил.

Със същия цифров сертификат според мен може да се прави проверка за място за гласуване при избор на парламент и местна власт. Ще може да се подаде заявление за нови лични документи, пък след това ще остане само актуална снимка за тези документи.

моя малък блог