Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Електрическите коли няма да решат всички проблеми

Петрола отбеляза малък ръст напоследък на борсовите си цени и вероятно доста хора смятат че най-добрия начин за решаване на тези проблеми е масовата употреба на електрически коли. Според мен това няма как да стане толкова бързо, въпреки че в София вече се движат електрически коли.

Добра инфраструктура

Това което си мислех е че дори и фотонни коли да използваме или някакви други видове превозни средства при кофти инфраструктура нещата са все едни и същи. Така че на този етап съм по-склонен да мисля че трябва да се полагат усилия в инфраструктура и метро пък после може и да се мисли за електрически коли.

Например според мен трябва да се купи поне още един влак за метрото на София. Гледах че до НДК се строи нов и хубав бизнес център на две минути път от метро станцията. Вероятно някой ще направи преместване на своя бизнес на това място, а служителите му ще имат лесен достъп до бърз и евтин транспорт.

Отделно трябва и да се мисли как да се оправи околовръстното на София, защото не навсякъде има метро. Досега си мислех че трябва да се види какъв е начина да се довърши южната дъга в източна посока, ама тя явно трябва да се довърши и в западна.

Според мен най-добрия начин за това довършване е построяване на кръгово кръстовище на Цар Борис и околовръстното на София в комплект с малък тунел за трамвая. Вероятно с времето могат да се направят и други малки подобрения пък като дойде време нищо чудно из София да пърпорят повече електрически коли.

На този етап смятам че е нереално да се говори за масова употреба на електрически коли защото за да влязат в употреба те първо трябва да се произведат. Това означава стотици милиони, а може би дори милиарди за построяване на нови заводи, обучение на персонал и т.н.

В същото време досега са направени инвестиции за милиарди в технологии и заводи за сегашните коли, които даже стават и икономични. Някой нови коли вече имат шеста предавка, което е един много икономичен режим когато скоростите не са ниски.

Разбира се това не означава че няма скоро да има ръст в употребата на електрически коли, но ще минат години докато те станат достатъчно евтини за масова употреба. Именно заради всичко това смятам че трябва да се работи за подобрения в инфраструктурата.

Естествено трябва да се види дали не могат да се направят и други малки подобрения. Например снощи гледах че автобус по линия 69 минава по булевард Г.М.Димитов и се запитах дали този автобус не създава само задръстване и замърсявания на атмосферния въздух.

През лятото използвах този автобус за да стигна до един магазин на околовръстното на София и гледах че е пълен догоре с жители на квартал Бистрица. Мисля че този автобус основно се използва за да се стигне до метрото и на обратно, но като се движи спира няколко пъти и понеже Бистришко шосе е тясно се налага всяко превозно средство зад него да спира също.

Отгоре на всичкото пътя има малък наклон и така поне три пъти трябва да се кара на ниски предавки. Разбира се това не е постоянно, защото самия автобус май минава през интервал от 20 минути. От друга страна си мислех че може би по-добре този автобус да взима пътници от метро станцията в Младост.

Движейки се по околовръстното на София мисля че той ще бъде и доста по-бърз и така няма да преминава през 20 минути и ще може да се движи с малък интервал. Вероятно така ще стане удобен за повече хора, които вместо да използват лични коли ще могат да използват редовен обществен транспорт.

Предполагам също че заради неговото преминаване през няколко светофара на част от трафика му се налага да спира на дадения светофар, включително и на автобус движещ се по линията на 88. Автобусите по тази линия много отдавна са в употреба пък и като се движи и бавно е много вероятно много хора да направят избор на личен транспорт за сметка на обществен такъв.

Реално обаче нямам представа дали същия автобус не се използва от хората в квартал Малинова долина и дали ако се спре няма да се създадат други проблеми. На друго място според мен трябва да се направи преместване на спирката на градския транспорт. Това което имам в предвид е че всеки автобус който спира на зоопарка трябва да спира малко по-нататък за да може някой хора от квартал Витоша на София по лесно да се възползват от тях за да стигнат до новата метро станция на Хладилника.

Мисля че има място за това, защото гледах че някаква фирма си е построила офис и съответно е направила и улица. Общината може да разшити тази улица, като за целта преди това постави тръба за дъждовна вода. На това място след всеки хубав дъжд тече вода отнякъде, но като цяло мисля че има възможност самото място да придобие добър външен вид и автобусите да стигат до квартала.

моя малък блог