Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Петрола става много евтин

Не знам какви неща се случват ама посред лято когато хората масово използват транспорт за почивка петрола става много евтин. Такива ниски цени не е имало от зимата, когато са били необходими различни видове енергия за отопление.

Хубав транспорт в София

Разходите за отопление обаче са относително ниски спрямо разходите за транспорт, защото според мен дори при много ниски температури едно семейство едва ли използва повече от хиляда киловата енергия на месец.

В същото време хиляда киловата са горе долу сто литра бензин - количество с което човек използва само да иде до Варна или Бургас и на обратно, както и да се поразходи малко около и вътре в тях. България е малък консуматори, количествата които се използват тук са малки и несъществени за световния пазар на петрол, но си мислех че ако трайно се задържат тези цени то зимата може да се очакват ниски разходи за отопление с природен газ.

В това няма лошо защото разходите за отопление в много случай са сериозна част от семейния или обществен бюджет, ако не е направено поставяне на топло изолация. Освен това ако вземе да стане така че и зимния сезон е топъл, както беше през последните две години мисля че доста разходи за отопление ще се спестят, което е добре защото ще останат малки средства за вътрешно потребление.

Това от своя страна може да доведе до малък ръст в икономиката и като цяло мисля че това са все е добри неща. За съжаление е много трудно да се предвиди, дали ще се задържат сегашните цени, нито пък дали зимните дни ще са относително топли, заради това най-добрия начин за намаляване на сметките за отопление си остава мерките с които загубите на топлина от сградата са максимално ниски.

Все пак би било добре природния газ да бъде евтин, защото той не се използва само за отопление, а както стана ясно напоследък и за транспорт. През последните две години в София и други градове на страната се въведоха в употреба нови автобуси използващи природен газ, което предполагам е довело до ниски замърсявания на намиращия се в населеното място въздух.

Реално нямам представа какви замърсявания са били избегнати по този начин, но предполагам че те изобщо не са малки. За съжаление не всички автобуси са нови и даже отдавна гледам че по линия 280 на градския транспорт на София продължават да се движат стари автобуси.

Толкова са стари, че общо взето само замърсяват градския въздух, пък когато човек кара след тях може да усети много неприятна миризма. Предполагам че двигателя вее няма добър коефициент на полезно действие и заради това след тях се носи неприятна миризма.

Освен това тези автобуси, не само че се използват интензивно, но и им се налага да преодоляват малки разлики в надморската височина, което означава че разходите за гориво не са така ниски, както при други линии. Като добавим и факта че двигателя на тези автобуси вероятно е произведен по стари технологии в крайна сметка всички разходи и замърсявания на околния въздух вероятно не са много ниски.

Наскоро се се возих на един такъв автобус и направо не е истина какъв шум се носи в пътническия салон, пък в тия жеги вътрешния въздух е толкова топъл че трудно се диша.

Това вероятно ще се промени, защото има мнения че градския транспорт на София ще започне да използва още нови автобуси, но като цяло смятам че към високите части на София трябва да се използват нови автобуси всеки един от който работи с природен газ.

Мисля че така ще има две добри ползи, хем ниски разходи за гориво, хем ниски замърсявания в тези части на София. Не само това, но мисля че след като автобусите на градския транспорт са хубави повече хора ще направят избор на обществен транспорт за сметка на лична кола.

Вероятно това също ще допринесе към малки замърсявания на околния въздух в София, което заедно с въвеждането на пазарни цени на картите за обществен превоз, може да създаде добри възможности да се купят още нови автобуси.

Гледах вчера че по линия 102 се движи нов автобус в който работи климатик и може би заради беше доста пълен. За съжаление ми се стори че интервала между две преминавания не е малък и когато той не е достатъчно малък, някой хора могат да направят избор на лична кола.

моя малък блог