Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Пак ни връхлетя студен въздух

По принцип си мислех че зимата си отива, ама пак ни връхлетя студен въздух и отново се върнахме в режим на отопление. Неприятното е че точно посред зимата няколко части на София останаха без централно отопление.

Без отопление

Е пак добре че температурите не са така ниски, каквито бяха пък и на много места през годините се извърши поставяне на топлоизолация и смяна на дограмата. Вероятно и много хора си имат климатици, някой добри, други не чак толкова и се надявам само да не са преминали към дърва за отопление.

И без това през последните две три седмици не спира да се обсъжда качеството на околния въздух в София и се мисли какви мерки да се предприемат за решаване на този проблем. Според мен част от нещата ще си дойдат на своето място от само себе си, защото гледам че в центъра на София се строи една голяма сграда само на няколко десетки метра от метростанция.

Предполагам че когато дойде момент тя да се използва много хора ще предпочетат да използват железния кон вместо други видове транспорт. Освен това гледах че близо до метростанция Витоша усилено работи някакъв багер за построяване на нова сграда.

Вероятно ще отнеме една две години да се построи тази сграда, но предполагам че и там ще се случи същото и остава само да се купи един нов влак за линия две на метрото на София. По принцип си мисля че трябва да има и нова метростанция зоопарк София, защото квартала около него стана доста населен, пък няма голям избор на обществен транспорт.

Вярно че пред входа на зоопарка има място през което преминават доста автобуси, ама това място ми се струва твърде далеч от самия квартал. Освен това и метрото се движи чувствително по-бързо, защото не му се налага да спира на няколко светофара и да седи в задръстване.

Донякъде нищо чудно и самите автобуси да са част от причините да има задръстване, респективно и да се замърсява околния въздух ненужно. Все пак може би ще е по лесно да се направи преместване на спирката някъде в квартала, защото за нова метростанция си трябва проектиране и строеж, пък за предишната май отне две години и 40 милиона лева.

С 40 милиона лева мисля според мое изчисление на база историческа справка ще могат да се купят чисто нови автобуси използващи метан като основно гориво. Мисля че София има нужда от нови автобуси в обществения транспорт, защото според мен от него замърсяванията не са малки.

Например автобусите по линия 280 много отдавна са в употреба, обикновено след метростанцията са пълни догоре и от горе на всичкото им се налага да преодоляват малки разлики в надморската височина.

Така разходите за гориво се увеличават, респективно и замърсяванията в околния въздух. Именно заради това си мисля какъв е този напън да има велоалеи при положение че много по добре да се инвестира в нови автобуси.

Много хора правят избор на велосипед за личен транспорт, ама ми се струва че това е само през лятото. През зимата си използват личната кола, защото трудно се кара велосипед когато околния въздух е студен. То в много случай и много хора избягват да карат велосипед и когато околния въздух е топъл понеже се опасяват че докато работят цял ден от тях ще се носи неприятна миризма.

В същото време превозните средства на обществения транспорт си се движат и замърсяват околния въздух. Когато автобусите са нови тези замърсявания са малки, а неравномерното натоварване на градския транспорт не дава добри възможности за развитие.

Отделно гледам че всички нови автобуси не страдат от някакви недостатъци, когато външния въздух е студен те са топли, пък когато е топъл в тях работи климатик и няма голяма опасност човек да се поти и да отдел неприятна миризма преди още да започне да работи.

Освен това автобусите на метан не замърсяват чак толкова околния въздух понеже продуктите на неговото горене са само въглероден двуокис и вода, а не както при останалите горива. При това ако се направи поставяне на топлоизолация на определен брой сгради вероятно ще се спестят малки количества метан в топлофикация София и използването му в някой автобус ще направи така че замърсяванията ще се сведат до нула спрямо сегашния момент.

Нямам представа какви количества гориво използва един автобус, но при положение че неговия двигател работи цял ден е много важно той да създава малки замърсявания. Реално нямам представа какъв е точния брой на хората, които използват велосипеди, но си мислех дали ако всички те предпочетат обществения транспорт и купят карта на сегашните цени събраната сума ще е колкото за инвестиция за един нов автобус и всичко това само за един месец.

Мисля че именно това нещото което ще доведе до добър ефект отколкото да се използва велосипед. Вярно че велосипеда има едно сериозно предимство, а именно физическо натоварване, ама след като повечето автобуси на София много отдавна са в употреба не се знае какъв е крайния резултат, а София има много паркове където могат да се карат велосипеди.

Както и да е, мисля че имаше мнения за това че през 2017 общината в София планира да направи инвестиция в нови автобуси използват метан и това е според мен една добра мярка за намаляване на замърсяванията на софийския въздух. Иначе след една или две години метрото ще има три лъча и според това е нещото, което ще направи замърсяванията малки.

моя малък блог