Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Има какво да се работи

Някакви сериозни дискусии се развихрят дали някой заплати да не са толкова ниски, а именно тези на преподавателите. Лично аз не мисля че там заплатите трябва да ниски, но според мен има какво да се работи че те да не са ниски дори със сегашните пари.

Ниски разходи за отопление

Дори днес гледах едно училище в София с рушеща се фасада и мисля че ако се положат малки усилия за поставяне на топло изолация и ремонт на покрива ще останат повече пари за заплати.

Няма как едно училище да остане без отопление, пък сградите обикновено са големи и разходите за отопление и осветление едва ли са ниски. Вярно сега природния газ е евтин ама колкото и да евтин, сградите не са малки и си се нуждаят от отопление.

Не само това, но и не знам по какъв начин се осигурява вентилация в едно училище. Едно време това не е било приоритет понеже енергията е имала неприлично ниски цени. Така предполагам че се осигурява вентилация чрез директно отваряне на врати и прозорци, а това само топли околния въздух на София.

Така мисля че ако се направи поставяне на топло изолация поне на две три големи училища ще останат пари за малък ръст в заплатите. Не знам доколко не могат да се използват европейски пари за тази цел и пък някакви други фондове за енергийна ефективност. За съжаление вече си е лято и може би ще е трудно да се намерят свободни майстори за поставяне на топло изолация в някой училища, но пък може да се мисли и за другата година.

Май заплатите са ниски

Докато чаках влака в метрото гледах че тече новина за това че малък процент от местата за учители не са заети. Чудех се на какво се дължи това и се запитах дали няма някой свободно място за депутат. Сега гледам че няма свободно място за депутат, което вероятно означава че заплатите не са ниски. Следователно заплатите на учителите са ниски за да няма голямо предлагане на този труд.

В крайна сметка всеки работи за това като влезе в някой магазин на някоя търговска верига да може да си купи нещо и именно заради това предполагам че дефицита на учители е сигурен индикатор за ниски заплати. Докато се возих в метрото си мислех че нещата едва ли са толкова прости, защото тия финансисти само думата бюджет им е в главата и едва ли ще може с едно движение на дясната ръка заплатите да не са чак толкова ниски.

Вероятно нещата са още по-сложни, защото не е достатъчно само да се запълнят чисто механично свободните места, а трябват и добри резултати. За добри резултати по-късно, ама като гледам какъв наплив има към големите градове се чудех дали няма някаква възможност за реформи.

Знам че всеки политик би предпочел да извърши публично секупо вместо да закрие училище, ама понякога се налага да се взимат и тежки решения. Мисля че така ще може да се спестят разходи за осветление и отопление, които пък могат да отидат за добри заплати.

Разбира се както и друг път съм си мислел където може трябва да се направи поставяне на топлоизолация и нови лампи. Така отново вместо да се плаща за отопление и осветление ще има пари за заплати. Естествено само с добри заплати нещата няма да станат, защото за постигането на добри резултати трябва и да се работи. Чисто субективно е кой колко работи и даже гледам че се прави външно оценяване за да се установи точно какви са резултатите.

Чудех се дали това е най-добрия начин, защото винаги може да има извинение от сорта моите деца са тъпунгери и заради това не постигат добри резултати. Възможно е и да няма такива извинения, но според мен всички деца са умни и всяко едно от тях се ражда с форматирано флопи дисково устройство и от тук нататък зависи какъв интерфейс се включва за наливане на информация.

С други думи трябват и добри непрекъснати обучения на самите учители, а за да се разбере какъв е крайния резултат може да се почерпи добър опит от изпитите по английски. Спомням си че едно време когато трябваше да взимам TOEFL, че ме вкараха в една компютърна стая пълна с камери, а след това ми пуснаха тест. Вероятно и от Америка са ме гледали по интернет дали преписвам на този тест и дали резултатите които показва компютъра са верни.

моя малък блог