Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Малка грешка

Преди две седмици си мислех че светофара на кръговото на сточна гара в София спира трафика, което донякъде е вярно но май не е само това проблема. Миналата седмица се наложи да закарам колата на ремонт и отново минах през това кръстовище и гледах че има още един проблем, когато човек се движи от Лъвов мост към гара Подуяне.

Хубав трафик

Според мен този проблем се състои в това че след като се премине кръговото, завоя е едва ли не на 90 градуса. При взимането на такъв завой трябва да се кара с ниски скорости, пък човек ако няма добър опит кара с много ниски скорости.

Според мен този проблем се състои в това че след като се премине кръговото, завоя е едва ли не на 90 градуса. При взимането на такъв завой трябва да се кара с ниски скорости, пък човек ако няма добър опит кара с много ниски скорости.

Все пак е добре да се кара с ниски скорости вместо да стане някоя беля, но резултата е че след него се образува задръстване от коли. В този момент всеки един двигател в тези коли общо взето работи само за да замърсява и топли околния въздух на София. Естествено освен замърсен въздух става въпрос за огромна загуба на пари, защото това е възлов булевард през който преминават не само лични коли, ами и превозни средства осигуряващи обществен транспорт в София.

Така се зачудих какъв е проблема да се направи изправяне на завоя и да не се спира трафика, като за целта съвсем лесно и бързо може да се направи преместване на централата на бърза помощ на ново място. Мислех си че най-добрия избор на място е в близост до някоя нова метростанция, така че служителите лесно, бързо и евтино да стигат до своите работни места.

За съжаление всички тези мои мисли се оказаха доста наивни, защото си мислех че отсрещния терен, който стои празен от години е собственост на община София. Даже тръгнах да търся какви приложения е намерила община София на този терен и се оказа, че всъщност той е собственост на частна фирма и даже се продава на сравнително ниски цени от порядъка на четири милиона евро.

Явно там се предвижда построяване на офис сграда, но си мислех дали няма да е по-добре община София да купи терена и да си построи хубав път вместо бизнес сграда.

На общината и държавата покупката на терена ще и излезе около три милиона лева, защото ддс и данък върху сделката пак си отива в общината и държавата. Освен това общината и държавата ще спестят сериозни разходи за гориво използвано в обществения транспорт и ще се постигнат доста ниски замърсявания на околния въздух.

С други думи това може да се разгледа като дългосрочна инвестиция в добър обществен и личен транспорт. Вероятно има случай в които човек за да работи използва личен транспорт и мисля че ако не седи в задръстване ще може повече да работи.

Дали наистина ще е добър и дали инвестицията е оправдана е въпрос на сериозно изчисление, но на мен ми се струва че ще могат да се спестят доста разходи, пък на останалата част от терена все ще може да се направи нещо.

Не на последно място декларирам, че не съм обвързан по никакъв начин със самата фирма продавач и няма да получа никакви финансови или други видове изгоди от сделката. Дори на този етап не мисля че София се нуждае от още офис сгради, най малкото защото гледах че на Витошка усилено се работи за довършване на още една изключително голяма офис сграда.

моя малък блог