Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Потребление на електрически ток

Онзи ден си мислех че трябва да се увеличи потреблението на електрически ток, ама сега се сещам че на много места той често спира. След като често спира вероятно е трудно да има потребление и може би заради това някой хора инвестират в мобилни генератори.

Заради това че тока спира някой хора търсят алтернативи

Най-големия пример за това беше Варна, въпреки че сега не знам дали има сериозни проблеми, но реално дори и в някой крайни части на София според някой мнения често спира електрическото захранване. Неприятното е че спира точно в момент когато не трябва да спира, понеже човек или има нужда от отопление или топла вода за да се изкъпе.

По онова време предполагах че всички проблеми идват от масовата употреба на евтини и не чак толкова икономични климатици за охлаждане и отопление. Режима на отопление е по-натоварващ и разходите на енергия не са така ниски, както при охлаждане, но като се претовари мрежата тока спира.

Вероятно заради това някой гора търсят алтернативи, къде пропан бутан за готвене и отопление, къде малки мобилни генератори за производство на електрически ток. Вярно че непрекъснато се прави ремонт на електрическата мрежа с полагане на нови кабели и това вероятно води и до ниски загуби, но изглежда нуждите от ремонт не са малки.

От друга страна си мислех че тези малки мобилни генератори са чиста загуба защото при сегашните цени на горивата по мое изчисление един киловат електрическа енергия от тях струва около 40 стотинки. Като добавим към това изчисление и разходите за инвестицията в малък мобилен генератор може да се окаже че този ток изобщо не е евтин и дори слънчевите колектори за ток са евтини.

Моето изчисление се базира на информация че в един литър бензин има около 10 киловата, но един не професионален генератор едва ли има коефициент на полезно действие повече от 50. Дори и това да са най-добрите резултати реално от един литър бензин ще се произвеждат не повече от пет киловата, останалото отива за охлаждане на двигателя с вътрешно горене.

И така като се разделят два лева на пет се получават 40 стотинки, а реално беше много по-добре да се направи качествен ремонт на електрическата мрежа и хората вместо да търсят начини как да се оправят сами беше по-добре да помолят електроразпределителното дружество да направи ремонт на мрежата за доставка на електрически ток.

За съжаление всеки търси ниски цени и вероятно електроразпределителното дружество не разполага с добри суми за да направи добър ремонт и в крайна сметка според мен се дават повече пари и в същото време се плаща за студен резерв, т.е. централата дори и да не работи пак се плащат малки суми.

Вероятно с времето ще се оправят нещата, но според мен това отново минава през повишаване на потреблението на електрически ток и може би малък ръст на цени, откъдето с добри приходи може да се прави качествен ремонт.

Вярно някой фирми започнаха да инвестират в електрически коли, както и общините в София, Варна и Бургас, но мисля че това не е достатъчно и да се намерят и други начини за използване на електрически ток по максимално най-добрия начин.

моя малък блог