Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Мнения

Изглежда започна да духа вятър в София, защото гледах че онзи малък ветрогенератор на Музейко се върти. Предполагам че това е решило възникналите проблеми със замърсения въздух на София, каквито имаше през последните две седмици в резултат на които се появиха различни мнения и препоръки.

Замърсен въздух

Според мен повечето мнения са напълно не състоятелни, защото те копират чужд опит, който трудно би бил приложим в нашите условия. Струва ми се че целия въздух на София става замърсен най-често при две условия ниски температури на този въздух в комбинация на липса на вятър.

Така призивите за повече велоалеи изглежда не решават никакви проблеми, защото не са много хората, които биха направили избор на велосипед като личен транспорт при ниски температури на външния въздух.

Явно има и такива хора, но според мои лични наблюдения те са повече когато околния въздух е комфортно топъл. Същото е валидно и за безплатен градски транспорт, така както това се случва в други държави без да разполагам с информация дали този безплатен транспорт е довел до добър ефект.

Според мен в София едва ли ще има кой знае какъв ефект, понеже обществения транспорт и сега е евтин и добре натоварен. Според мен проблема е че когато външния въздух е студен на никой не му се чака по спирките и прави избор или на лична кола или на такси.

Отделно понякога и пътническия салон на дадено превозно средство също е студен. Няма никакво значение кое от тези две неща ще се предпочете, защото крайния резултат е по натоварен уличен трафик и повече замърсявания в околния въздух.

Не знам какъв е точния брой на таксиметровите превозни средства в София, но според мен много по-добър ефект ще даде, ако се въведат стимули за преминаване към електрическо превозно средство. В интерес на истината то и сега човек често може да види в София електрическо такси, пък много от тях карат на метан, но все пак ми се струва че това един добър начин за решаване на проблеми.

В крайна сметка едно такси работи 24 часа в денонощието, а не както една лична кола, която се използва само за да се стигне до работа или до близката метростанция. Вероятно това ще доведе и до други ползи от сорта да не се плаща за студен резерв в дни или часове с малък товар на електрическата мрежа.

Естествено един друг добър начин е изграждане на нова инфраструктура и инвестиции в нови автобуси за обществения транспорт, пък като когато пътищата на метрото от два станат три вероятно нещата ще станат добри.

Иначе се чудех аз какъв друг начин да измисля за да не замърсявам много околния въздух на София, когато нямам друг избор за транспорт освен лична кола. Напоследък взимам един колега на път за работа за да не стане така че в колата не се вози само един човек, но това ми се струва като недостатъчно.

Така стигнах до извода че трябва да зареждам само качествен бензин, въпреки че на пръв поглед неговите цени не са ниски. Мисля че карайки с качествен бензин двигателя има по-голяма мощност и дори има малки финансови ползи.

Все пак основната полза според мен е че се използва малък обем гориво за едни и същи километри, респективно и замърсяванията би трябвало да са ниски.

моя малък блог