Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Ниски цени и малки продажби

Гледам че Националната електрическа компания отново е на загуба заради малки продажби, ниски продажни цени, високи изкупни цени от възобновяеми източници и плащане на студен резерв. Предполагам че част от тези загуби ще са се компенсирали през последните два три месеца заради засилена употреба на климатици и хладилници по черноморското крайбрежие и не само там.

Малки консуматори

Вероятно също усърдно се работи с прахосмукачки за почистване на хотелски стаи, пък се налага и да се използват перални машини за пране на спално бельо.

Какво да се прави при положение че от началото на годината петрола е много евтин, респективно вероятно и пропан бутана е доста евтин. Не съм гледал на какви цени се предлага пропан бутана напоследък но предполагам че много готварски печки са изоставени и много домакини приготвят храна с помощта на пропан бутан.

Така няма нужда малки количества електрически ток и разходите за студен резерв не са ниски. Предполагам че това в скоро време донякъде ще се промени, защото метрото вече работи до квартал Хладилника в София и ще осигурява малък постоянен товар.

Естествено това едва ли ще реши всички проблеми на компанията, но си мислех дали няма да е по-добре София да инвестира в два три електрически автобуса, които според мен също биха осигурявали малък постоянен товар. За съжаление не съм много сигурен доколко използването на електрически автобуси има реално приложение в София, защото много отдавна си мисля че това е по-подходящо да се направи в Бургас.

Така и така трябва да се компенсира спада на потреблението в Бургас. Вероятно там ще има спад на потреблението на електрическа енергия, защото на много места беше или предстои да бъде направен ремонт на цели жилищни сгради. Вероятно така ще се спестят големи за разходи за отопление, т.е. доста климатици и печки използвани за отопление няма да са така натоварени през зимата. Бургас има относително топъл климат, но колкото и да е топъл от време на време има нужда от отопление.

Не знам какъв процент от това отопление идва от топлофикация, но така и така през лятото на жителите им трябват климатици за охлаждане то е много вероятно много от тях да ги използват и за отопление. Като цяло мисля че при такова ударно поставяне на топло изолация и даже на някой места монтаж на слънчеви колектори за топла вода мисля че потреблението на електрически ток ще намалее, а този спад може да се компенсира с електрически автобуси.

Те от своя страна няма да замърсяват чак толкова околния въздух на Бургас, а някой нови автобуси използвани в Бургас могат да се преместят в София. Не знам доколко това ще реши някакви проблеми, защото само малък ръст в икономиката може да направи така че вместо да се плаща за студен ще се плаща за реално потребление.

Хубавото е че засега все още се строят нови заводи за резервни части за превозни средства, тук там навлизат в употреба електрически коли, пък някой хора започват да използват термопомпи за отопление. Даже днес гледах че в София се движи електрическо такси и това го намирам за добър вариант понеже човек ако използва кола то това е само в рамките на няколко километра, докато едно такси брои из града цял ден. Съвсем друг е въпроса къде намира място за зареждане.

В резултат на това разходите за гориво не са ниски, респективно и замърсяванията на околния въздух пак не са ниски. След това като разбрах на какви цени се строи ново трасе реших че тази това не е добър вариант. Все пак може би ще има добри ползи да се движи тролей само до обръщалото на стария трамвай до Студентски град.

Така хем ще се постигнат ниски замърсявания на околния въздух, хем ще се осигури малък това на електрическата мрежа. По принцип ми се струва че реално 280 е натоварен само от и до метро станцията. Така че неговия маршрут може да се съкрати с един довеждащ транспорт, а в останалата част може да се движи тролей.

Нови товари

Нещата явно бавно и полека се променят защото не само фирми инвестират в електрически коли, ами и общините в София, Варна и Бургас планират да използват нови и екологични превозни средства. Така те не само няма да се замърсява околния въздух в даденото населено място, но и ще осигурят малък товар на електрическата мрежа.

Освен това могат да се постигнат и ниски разходи за транспорт за да се осъществява дейността, ако се прави зареждане на акумулатора през нощта, когато никой не работи. Нощния електрически ток е евтин понеже се изключва осветление, телевизор и други видове консуматори.

За съжаление две три електрически коли едва ли ще решат всички проблеми и според мен ще има много по-добър ефект, ако се инвестира в термопомпи въздух вода за отопление. Мисля че една електрическа кола консумира десет киловата за едно зареждане, докато една термопомпа ще осигури три пъти повече отопление с тази енергия.

Така че ако някъде се използват природни изкопаеми за отопление в обществено място може да се заместят с термопомпи, което не само ще осигури малък баланс на електрическата мрежа, но и средствата ще се изразходват по един добър начин. При сегашните цени на електрическите коли и термопомпи мисля че вместо да се използва една електрическа кола ще могат да се купят две три термопомпи.

моя малък блог