Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Големи проекти

Тия големи енергийни проекти непрекъснато създават малки вълнения, но се чудех какъв е смисъла при положение че когато не се използва отопление товара на електрическата мрежа не е голям. Дори в един топъл ден като днешния в който вероятно работят хиляди климатици и хладилници на тротоара, не мисля че има голям товар.

Трябва малък ръст в икономиката

Отгоре на всичкото вчера гледах че топлофикация София прави ремонт в центъра на София и слага нови тръби, което предполага че временно се използва електрически ток за топла вода в някой части на София. Каквото и да си говорим без малък ръст в икономиката трудно може да се говори за необходимостта от нови мощности.

Според мен битовите потребители непрекъснато правят малки подобрения, кой слага нова дограма, кой купува икономични лампи. Вероятно с времето ще подменят и много стари климатици и хладилници използващи прекомерно много енергия. Тук там съществуващото отопление се подменя с термопомпи въздух вода, които осигуряват комфортно отопление с ниски нива на консумация.

Отделно непрекъснато се строят нови жилищни сгради, които направо са проектирани за два пъти по малки нужди от енергия. Не само това, но и държавата също работи са постигане на ниски разходи за отопление. В момента ми се струва че се подготвя скеле за поставяне на топлоизолация на сградата на Лесотехническия университет.

Отделно мисля че съм срещал информация че същото ще се направи и с математическата гимназия в София. Това е важно понеже това са две големи сгради с големи нужди от отопление и няма да се налага топлофиякация София да работи толкова много и да добавя вода в околния въздух на София.

Когато не духа вятър това само увеличава нуждите от отопление, защото над София се настанява мъгла, а тя прави околния въздух относително студен. Реално не е само топлофикация добавя вода, защото и превозните средства правят същото нещо. Използването на дърва за отопление също има малък принос към този процес, но все пак ако няма големи количества вода е възможно използваните климатици за отопление да успеят да кондензират тази вода.

Не знам кога ще се стигне до добър баланс, но според мен като се работи постоянно ще дойде момент в който нуждите от отопление няма да са толкова големи и дори да се използват обикновени печки духалки пак няма да нарасне потреблението на енергия.

Има мнения че заради европейски правила трябва да спре да работи всяка централа използваща въглища, ама според мен проблема са въглищата а не самата централа. Реално според мен е достатъчно само да се стигне до оптимално използване на енергия и тези централи и без това ще намалят използваните въглища.

Реално аз много отдавна си мисля че има добри възможности тези централи да използват енергията получена при охлаждане на турбините с която вероятно се топли някой малък воден басейн. Вероятно с малки инвестиции могат да се направят известни подобрения, я със Стирлинг генератори, я някакви нови технологии.

Според някой мнения масовата употреба на електрически коли ще увеличи нуждата от енергия, а според мен това няма да е така, защото при използването на електрическа кола ще се спести енергия за производство и транспорт на гориво, както и няма да се налага да работи помпа за зареждане.

Не съм правил изчисление какъв е общия баланс, но ако една електрическа кола се зарежда през нощта когато тока е евтин няма да се налага електрическата компания да използва помпи са вода с ниски нива на енергийна ефективност че да осигурява баланс на мрежата.

моя малък блог