Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Малки разстояния

Мислех си след вчерашната случка дали нещата са измислени по най-добрия начин. Разстоянието от София до Мездра независимо дали по магистрала или по второкласен път е около 100 километра.

Добър път от София

Абсолютно същото е Разстоянието между София и Монтана когато се преминава през прохода Петрохан. В северните си части пътя стана хубав, а трафика вече не е малък, но си мислех че ако отнякъде се намерят пари може да се оправят и южните части.

И друг път съм споменавал че има много възможности за малки подобрения с които могат да се спестят още поне два три километра. Лично аз не мога да разбера защо новия пробив се направи малък и вместо насип според мен било по-добре да се направят още два малки пробива. Възможно е да ставало въпрос за пари пък те пари никога не достигат.

Сега обаче ерозията по хълма е свалила няколко кубически метра скална маса и мисля че има място за ново платно, а два пробива биха направили наклона малък, а разходите за гориво ниски, замърсяванията на атмосферния въздух малки. Отгоре на хълма има нещо като малко плато, което може да събира вода и тази вода да започне да тече по пътя, но мисля че лесно може да се намери решение на този проблем.

Реално се намалява разстоянието между Плевен и София с два три километра без да е необходимо да се преминава през малки населени места, виадукти на които духа вятър, тунели и така нататък чиято поддръжка и ремонт поглъщат сериозни суми.

Пътя от Плевен до Монтана си е много добър и даже си мислех че само годишните разходи за осветление и вентилация и зимно почистване на тунелите са приблизително същите на тези с които може да се направят малък ремонт на пътя през прохода Петрохан така че само само с един малък тунел Плевен ще се приближи до София.

Както е добре известно пътя за Русе минава през Плевен, пък ако се оправят южните части на Прохода Петрохан човек ще може да се включва и в движението към пътя за Видин. Както се казва с един куршум три заека и магистрала Хемус става безсмислена. Е не съвсем безсмислена, но част от трафика ще се раздели на две.

Както и да е, засега според мен трябва да се махне завоя на дери вол, което според мен два жълти багера за два дена могат да го свършат. Вероятно някой ден и това ще стане, но по важното което си мислех е че трябва да се вдигнат данъците на личните превозни средства в София.

Това си го мислех, защото след като успях да се включа в движението на северната тангента се нахаках в голямо задръстване на входа на София откъм Цариградско шосе. Според мое изчисление ако данъците на личните превозни средства в София се увеличат само с един лев ще могат да се съберат малки средства за построяване на малък тунел на входа на София.

Един лев не е нищо, защото дори два лева вече са монета, а вероятно докато седях в задръстването съм ги изхарчил тези два лева за тоя дето духа.

моя малък блог