Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Етап избор на фирма

Брей пак се прави избор на фирма за строеж на магистрала Хемус. Лично аз не мога да разбера какъв е този напън за строеж при положение че магистрала Хемус ми се струва като небъдна работа.

Нова магистрала

Сега ако някой хора имат не много добри навици да се предвижват от Варна до София по магистрала Хемус би било добре тези навици да се изкоренят, защото според мен пътя от Варна до София преминава през Бургас.

Разстоянията са едни и същи и не е необходимо да се открива топлата вода при положение че вече има магистрала. Необходимо е само да се работи за обхода на Бургас с което разстоянията между София и Варна ще станат оптимално малки и няма да се замърсява околния въздух на Бургас заради преминаващия трафик.

След това с малки стъпки ще може да се строи между Варна и Бургас, дори и за целта да се наложи за да се построи малък тунел. Климата на Варна и Бургас е мек и топъл, което означава че от цялата история ще се спестяват и малки разходи за зимно почистване.

Това означава че пътя ще е наличен дори и когато нахлуе студен въздух с добри валежи, въпреки че явно има проблем на входа на Варна, защото започна да се прави ремонт и всичко стана затапено. Иначе смятам че мечтите за това че е достатъчно само да се построи магистрала в северна България и тя ще цъфне и ще върже са доста нереални.

Наличието на хубави пътища са необходимо но недостатъчно условие за развитие. За това са необходими и ред други неща и най-малкото от тях е адекватно образование. Всички гледат как Пловдив дърпа нагоре и всички си мислят че е достатъчно да се пусне хубав път, а след това едва ли не всичко ще тече по мед и масло.

Лично аз не знам какъв Университет има във Велико Търново, но Пловдив има Технически Университет и вероятно средни технически училища от които вероятно излизат що годе добри кадри. С други думи в Пловдив явно се работи едновременно по няколко направления, а не само как да се строи магистрала.

Така предполагам че, ако няма добри образователни центрове, ако ще и пет магистрали да се пуснат пак нищо няма да стане. От друга страна ако ще се развива северна България е много по-добре да се пуснат хубави пътища към пристанищата на Дунав дори и да не са магистрали. Транспорта по вода е евтин и екологичен, а река Дунав е една естествена магистрала.

От време на време в нея няма вода, но за това може да се работи по друг начин. Така вместо да се товари зърно на голям кораб във Варна, който да обикаля целия континент ще е много по-лесно и евтино то да се натоварва на малки кораби в Русе.

В интерес на истината много отдавна не смятам че износа на зърно е най-добрия начин за решаване на различни проблеми. Реално е много по-добре да се развие местното животновъдство и туризъм, които да усвоят малък обем от наличните ресурси. Това от своя страна ще осигури малък товар на мелниците, което пък ще осигури малък товар на електрическата мрежа.

моя малък блог