Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Настана време за поставяне на летни гуми

От два дни над София се настани топъл въздух та реших че е дошло време за поставяне на летни гуми. Гледах че по зимните гуми е полепнал много прах, та се сетих че имаше мнения че един добър начин със справяне с проблема замърсен въздух е редовно почистване на булевардите на София.

Почистване на София

Мислех си че ако на всички крайните спирки се направи по един малък басейн в който тече вода и автобуса преминава през него преди да потегли към следващия рейс, част от полепналия прах по гумите ще остане в басейна. Мисля че ще е достатъчно само да минат през този малък басейн за да се направи почистване на събрания прах.

Предполагам че този басейн трябва да е толкова голям колкото два три радиуса на гумата и понеже всички гуми на един автобус имат голяма площ е много вероятно по тях да полепне доста прах. В интерес на истината не съм много сигурен дали това нещо ще даде добър ефект, но винаги би могло да се направи малък експеримент и да се направи басейн само на една крайна спирка.

Освен това е много по-добре на едно място да тече вода, отколкото да се разкарват машини пълни с вода из цяла София. След това ще може да се прецени какви количества прах могат да се съберат от гумите на един автобус и дали така може да се направи известно почистване на различните улици и булеварди на София.

Според мен ефектът ще е максимален рано сутрин, защото през нощта температурите стават ниски и всичкия прах пада на земята, т.е. при първия рейс всякакви видове малки частици ще са по гумите на автобуса. След това ако има малък ефект същото може да се приложи и при други превозни средства, който кръстосват София надлъж и на шир, но според мен е достатъчно само почистване на всички гуми на един автобус.

Още гуми

Мислех си за този прах по улиците на София дето много хора смятат че трябва да им се прави почистване и мисля че само автобусите на София няма да са достатъчни за почистване на цяла София, както смятах преди два три дни.

В крайна сметка автобусите се движат само по големи булеварди и може би един добър начин е в завода за преработка на отпадъци на София да се направи сонда за вода. Под София има много вода и ако след завода има малък басейн с вода той ще извърши почистване на всички гуми на всички машини заети с почистване на София.

Тези машини не бродят само по главни булеварди - те обхождат както големи, така и малки улици ежедневно и така те освен че ще пренасят отпадъците на София ще пренасят и малки количества прах от улиците на София чрез своите гуми, които имат доста голяма площ.

Ако това не е достатъчно винаги може да се прави ежедневно, т.е. еженощно почистване на Орлов мост, където минават много превозни средства пък наблизо минава река в която да изтече мръсната вода. По-важното което си мислех е че ако улиците са чисти то вероятно замърсяванията на околния въздух в София ще намалеят чувствително понеже ще има оптимално сцепление между гуми и асфалт в резултат на което разхода на гориво ще стане относително малък. Така двигателя няма да работи с големи загуби в резултат на това че гумата приплъзва и трябва голям въртящ момент тя да движи превозното средство.

моя малък блог