Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

В крайна сметка природния газ пак няма да е евтин

29 Юни 2017

В крайна сметка природния газ пак няма да е евтин, въпреки че си мислех че ще стане евтин заради изобилие на вода и няма да има нужда от природен газ за производство на електрически ток. За съжаление на какви цени ще се консумира природен газ зависи от пазарните цени на петрола за един малък период от време, които не бяха ниски заради изключително студен зимен сезон.

Пак се говори за природен газ

27 Април 2017

Аз не знам какъв природен газ ги гони тези хора при положение че след този студен зимен сезон на много места в София започна да се прави поставяне на топлоизолация и нова дограма.

Повече почистване

22 Декември 2016

Явно добре работи системата за разделно събиране на отпадъци в София щом само 10 хиляди тона са били отделени в завода за отпадъци. Вероятно по-голяма част от отпадъците годни за рециклиране са отишли в шарените контейнери. Отделно от три години зелените отпадъци пък отиват в компостера, който работи някъде около София и така количествата стават малки.

Малък биореактор

24 Май 2016

Преди два дни имаше малък земен трус в Кресненското дефиле. Струва ми се че има и добри ползи от това земетресение, защото е много вероятно малки части от Кресненското дефиле във вид на скална маса да се сринали. Сега остава само да завали един хубав дъжд, който да направи почистване на падналия пясък и да го закара в река Струма, а след това ще може да се направи ремонт в Кресненското дефиле. Малък биореактор

Няма глобално затопляне

08 Май 2016

Напоследък и се струваше се споровете по темата глобално затопляне като че ли утихнаха, но четох мнения че този проблем бил преекспониран защото много от прогнозираните явления не се случили във времето. Една от тези прогнози била, че в края на изминалото десетилетие в резултат на развиващото се глобално затопляне на северния полюс нямало да има лед пък дори и в момента там си има лед.

Ремонт на гара

4 Април 2016

На трети март гледах че в центрана гара София тече ремонт, ама явно този ремонт протича отдава след като скоро се очаква гарата да отвори врати с нов външен вид. Четох мнения че тя ще стане напълно модерна сграда и дори там ще работят специални климатици за охлаждане когато околния въздух е много топъл. Не знам какви са тези специални климатици, ама ми се струва че от там може да се добие енергия ако не за друго то поне за топла вода.

Електроцентрали

12 Март 2016

Изминаха пет години откакто се случи голямо нещастие в Япония и естествено около всяка годишнина била тя добра или лоша, се правят анализи какви са причините, какви са последствията и има ли начин някой ден нещата да станат малко по-добри. Даже срещнах мнения че в бъдеще ще се къпем в океан от енергия преминавайки към използването на термоядрени централи.

Ниски цени

14 Февруари 2016

Напоследък петрола трайно се задържа евтин, което може би ще рефлектира върху ниски цени на природния газ и другите видове източници на енергия. Това си го мислех след като гледах на какви цени в момента се предлага пропан бутана по някой бензиностанции в София.

Нови дървета в Бургас

29 Януари 2016

Чудни дървета са поникнали в Бургас но не съвсем истински, а направени от човек с добър вкус цел някой обществени места в да придобият хубав вид. Явно е направен монтаж на нови възобновяеми източници на енергия способни да зареждат мобилни телефони и преносими компютри.

Ниски температури

31 Декември 2015

Брей така както се очакваше топъл зимен сезон изведнъж преди две вечери започна да духа северен вятър, който донесе леко студен въздух. Не знам вече кое е по-добре дали да духа силен вятър или пък пълното безветрие водещо до замърсен въздух в населените места. Ниски температури

Настъпи есен

8 Октомври 2015

Изглежда настъпи есен защото нахлу студен въздух и започна да вали хубав дъжд, както приляга на една истинска есен. Явно идва време за отопление и въпреки че засега тези нужди са малки понеже конструкцията на сградите са акумулирали доста топлина, то скоро може нуждите от отопление да станат реални. Все пак пуснах климатика да работи в режим на отопление, защото след това ще е необходима много енергия за да се компенсира изоставането. Околния въздух не е чак толкова студен, така че и разходите са ниски.

Още сме на тема цени

11 Септември 2015

Струва ми се че темата цени на енергията продължава да вълнува целокупната общественост, но ми се струва че това е само малък шум. Миналия месец имаше мнения че горивата имат относително ниски цени в съседните държави, ама това е истина само в пограничните райони.

Малки биореактори

24 Юли 2015 / 22:14

Изглежда има големи проблеми свързани това кой в какъв малък биореактор може да инвестира и по-скоро биореакторите използващи оборски тор. Не съм много сигурен какви неща мислят останалите хора, но според мен този сектор е добре да получи добри възможности за развитие. Естествено в най-добрия случай произведения ток и топла вода би трябвало да са на пазарни цени.

Добри инициативи във Варна

21 Юли 2015 / 23:03

Гледам че са се появили добри инициативи във Варна и по точно на Варненския плаж, където ще могат да се зареждат мобилни телефони от малки слънчеви колектори за ток. Те наистина ми изглеждат малки, защото с тях ще могат да се зареждат едва две мобилни устройства наведнъж. Е все пак пътя от хиляда ли започва от една крачка.

Май ще се вдигат цени

10 Юни 2015 / 19:49

Изглежда е дошло време да се вдигат цени на електрическия ток, което поражда лавина от мнения за това че ако не се пипат цени дефицита на финансови средства в обществения доставчик хич няма да е малък. Донякъде аз не съм склонен да споделям всички тези мнения понеже според мен основните проблеми идват от нуждата да се плаща за студен резерв. T.e. няма значение дали дадена централа работи или не работи тя при всички случай тя си консумира финансови ресурси, а когато не работи срещу тези финансови средства не стои нищо.

Много евтин газ

1 Април 2015 / 11:29

От днес природния газ ще стане евтин, ама вече се мисли дали не може пак да стане евтин след три месеца. Възможно е пак да стане евтин, ако петрола се задържи евтин, ама дали ще стане така е много трудно да се прогнозира. Предполагам че в резултат на всичко това ще бъдат спестени много дърва за отопление в което няма лошо, защото природния газ не замърсява чак толкова много градския въздух, както употребата на дърва.

Брей какви цени

10 Януари 2015 / 16:00

Направо не е за вярване на какви цени се предлага бензин и дизел и мисля че толкова ниски цени май не съм вижда от години. Не знам докога ще се задържат тези ниски цени, но ми се струва че сега е момента да се въведе малък процент екотакса върху горивата та дори да става въпрос за една две стотинки в крайните цени. Не вярвам една две стотинки да са чак толкова голям проблем особено като се има в предвид какви цени имаше досега, ако събраните средства спестяват много стотинки.

Евтиния

30 Октомври 2014 / 15:54

Брей какъв евтин бензин се е появил по бензиностанциите, като май отдавна не съм виждал толкова ниски цени. Наистина от известно врем петрола е евтин, ама си мислех че няма как да се очакват ниски цени понеже долара е скъп, ама изглежда че не е чак толкова скъп.

Страници за навигация в блога