Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Малък дъжд

Напоследък не валеше, ама днес най-накрая заваля малък дъжд. Вероятно този малък дъжд е събрал малко прах от околния въздух на София, ама след като дълго време не вали и не духа вятър нещата не са добри.

Пак проблеми

Ей пак проблеми с този въздух на София и даже проверки са започнали какви замърсявания създават превозните средства. Така като гледам засега тези проверки са само на едно място и само за тежи превозни средства.

За последното има резон, защото вчера един репатратор успя да одими целия квартал през който преминавах. Реално обаче ми се струва че това не е добър начин защото усилията са големи, а резултатите ще бъдат ниски. Вероятно един екип колкото и да е добър колкото и да работи едва ли ще успее да провери повече от сто превозни средства на ден.

Вероятно в реални условия нещата са различни, защото това означава на всеки пет минути да приключи пълен преглед на важните неща. Според мен в София се движат повече от един милион превозни средства, което означава че вероятността да ме хванат че създавам замърсявания е едно към десет хиляди.

Това е една изключително малка вероятност, но все пак го има и ефектът че рискувам да ме хванат. На този етап аз нищо не рискувам, защото преди два месеца при технически преглед ме накараха да вдигна оборотите над три хиляди, защото при ниски обороти уреда им не може да отчете че от ауспуха излиза нещо.

Както и да е, някой ден може и да не е така, но това което си мислех че за да работи този контрол си трябва дрон и добър софтуер. Ами дрона не е необходимо да кибичи само на едно място - той просто може да прелети през колоната от коли и да сканира с лазерен лъч.

В крайна сметка тези малки прахови частици или поглъщат или отразяват даден честотен спектър. Освен това дрона може да е снабден и с камера, която снима регистрационни номера и проверява не само дали превозното средство замърсява, ами и дали има и други необходими атрибути.

Всичко това естествено в света на мечтите понеже това са доста високи технологии и съм по-склонен да мисля че много по-лесно може да се реализира построяването на прахосмукачки и малко реклама че банките разполагат с необходимите пари за лизинг на хубави превозни средства и то при ниски лихви.

Иначе повечето малки частици са склонни към поляризиране, така че един електростатичен филтър захранван от слънчев колектор за ток и малък ветрогенератор може да работи като прахосмукачка. Така и когато грее слънце и когато духа вятър този филтър ще работи и остава само да e някъде около река за да може редовно да му се прави почистване, ама то реки в София колко искаш.

Не на последно място докато тръгнах да публикувам статията видях че имам малък коментар че пътя за Перник е кофти работа. Чудех се дали всички хора знаят че от повечето части на София до Перник вече има хубав път и не е необходимо да се виси по задръствания.

Вероятно има някакъв проблем с подходите, въпреки че Цариградско шосе е един много добър подход и големия проблем с ония два километра от Младост до кръстовището на пътя за Самоков.

Иначе е глупаво да се седи 45 минути в края на Южната дъга на София, която стана като Германска магистрала защото по северната тангента за 45 минути се стига до Дупница, не до Перник. В сравнение с Перник Дупница е малко по-далече от София, но вероятно някой хора все още не са си обновили картите на GPS навигаторите и ще трябва да мине време за това.

моя малък блог