Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Може би погрешни мнения

Срещнах мнения че не се полагат добри грижи за нашата гора и тя поголовно се изсича по една или друга причина. Не мога да кажа дали това е така, защото не разполагам с данни какви количества дървесина са добивани преди две три десетилетия и сега.

Количествата би трябвало да са малки

Според мен сегашните количества би трябвало да са относително малки, защото си спомням че когато бях малък имаше специални пощенски кутии на всяка улица за доставка на вестници. В сегашно време малко са хората, които използват вестници за да получат актуална информация - много хора използват я мобилен телефон, я преносим я настолен компютър.

Отделно сега има голям избор на телевизионни канали и предполагам че само по това перо много тонове хартия се спестява, респективно и голямо количество дървесина и енергия. Вярно че тогава част от хартията се събираше за рециклиране, ама голяма част от нея се използваше за разпалване на всички печки използвани за отопление.

На времето също се четяха много книги, ама голяма част от тези книги вече са в интернет и не е необходима хартия за да се четат книги. Естествено все още се използва хартия, но тя в много случай просто си се рециклира.

Отделно навремето масово се използваше дървесина за подови настилки, дограма, кухненска маса и столове, докато сега има хубави и евтини подови настилки, дограмата е пластмасова, а рядко някой използва дървена маса и столове. Дори и да се използва дървена маса тя по-скоро е направена от плоскости, които в най-общия случай се внасят, т.е. не се използва нашата гора.

Допълнително навремето масово се използваха дървени траверси за стоеж на път по който преминаваха влаковете, а сега всичко е от железобетон. Вероятно старите траверси периодично са се нуждаели от подмяна защото за изложени на неблагоприятни външни условия.

Естествено все още се използват дърва за отопление, но бих казал че това е малка част от това което се е използвало едно време понеже много хора инвестираха в нова дограма, хубави врати, камини които първо загряват вода и други мерки с което необходимите количества дърва за отопление са малки.

Дори напоследък гледах че в някой малки населени места са изоставили дървата за отопление и са инвестирали в други източници, кой в климатици, кой в природен газ и вероятно тези неща спестяват хиляди кубически метри дървесина.

Не само това, но преди години нямаше голямо предлагане на електрически готварски печки, като сега има не само електрически, ами и масово се използват готварски печки използващи пропан бутан за приготвяне на храна. Вярно че през лятото понякога се използваха електрически котлони, ама много хора използваха лятната си кухня с печка на дърва, да не говорим за ефектът от микровълновата фурна където лесно, бързо и с малки разходи на енергия се топли храна.

По това перо и много хора използваха обикновени дърва за приготвяне на консерви, ама сега доста хора използват фризери, да не говорим че във всички магазини има голям избор от консерви. Като краен резултат смятам че големи количества дървесина просто не са нужни на никого, а в същото време за да е здрава една гора трябва всяка година да се прави почистване на няколко кубически метра дървесина за да се развиват нови дървета.

Реално при добро управление би трябвало да има и добър растеж и малък прираст в гората и важното е дървесината да се използва по най-добрия начин.

моя малък блог