Засаждане на нови дървета

10 Март 2013 година

Нови малки дърветаПролетта наближава и реших да направя засаждане на нови дървета от семена. През последните години редовно засаждам коледна елха, но от миналата година реших че е добре да правя засаждане на широколистни основно защото те се нуждаят от по-малко вода за своето развитие. Сдобих се с доста семена на орех и затова реших че е време да започна с тяхното засаждане.

И миналата година правих такова засаждане, като до есента тези нови дървета все още бяха твърде малки, но все пак половината от тях ги поставих в естествена среда с надеждата че ще оцелеят. Другата половина ги оставих в саксиите за да разбера кой е най-добрия начин за отглеждане на дървета от семена.

Тази година имам повече семена на орех, като засега ги поставих в кофички от кисело мляко и бутилки от минерална вода. Засега предполагам че бутилките от минерална вода биха били добри за засаждане на орех от семена, но не разполагам с толкова много бутилки от минерална вода.

Мисля че бутилките от минерална вода са добри за засаждане на орех понеже миналата година като се опитах да преместя поникналия орех в по-голяма саксия забелязах че негови корен е расте с малки разклонения. Надявам се по-нататък да стане ясно кое е най-добре.

При това засаждане пробих отвори на дъното на кофичките от кисело мляко и бутилките от минерална вода. След това поставих малки камъчета на дъното с цел като ги поливам от тях нормално да изтича вода в случай че е в повече и се надявам след две три седмици да има резултат.

Като за начало за поливане използвах дъждовна вода, защото днес малко дъжд валя. По принцип мисля че най-добрия начин за отглеждане на дървета е с дъждовна вода, но тя не винаги е налична. Така или иначе засега тя е налична и освен всичко останало днешния дъжд би трябвало да се отрази добре на всяка една коледна елха също.

Напоследък има добри валежи, пък вчера отново беше хубав топъл пролетен ден, така че се надявам това да подобри условията за развитие на всяка коледна елха. Естествено само с коледна елха и няколко малки дървета едва ли може да се направи хубаво почистване на целия въздух, но се надявам тези малки дървета да станат големи.

За три седмици като че ли започнаха да поникват малки дървета

31 Март 2013 година

Изглежда моите нови малки дървета са започнали да се развиват, защото днес ми се стори че видях корени в бутилките от минерална вода. Междувременно направих засаждане на още две от семена от дъб, които вече бяха поникнали в парка.

И миналата година направих такова засаждане и се надявам че и сегашните нови дървета ще се развиват. Днес ги полях с вода защото почвата ми се строи доста суха, което най-веротно се дължи на това че ги държа на топло. През седмицата валя и направо ги поставих под дъжда, защото смятам че най-добрия начин за отглеждане на дървета е с дъждовна вода, но за съжаление тя не винаги е налична.

Засаждане отново

5 Април 2013 година

Наложи се да направя ново засаждане на едно от мойте нови дървета. По принцип както е добре известно, че когато се прави засаждане на дъното трябва да се направи поставяне на малки камъчета и да се пробият отвори за дренаж за да изтича излишната вода при поливане.

Когато правих засаждане направих и поставяне на малки камъчета, но ме мързеше да правя малки отвори и направо с ножица създадох място за дренаж. Да ама едно от дърветата в бутилките за минерална вода е пуснало такива хубави корени, че те вече лесно се показват от дъното. За това реших че е добре да направя преместване в друг голям контейнер за да продължи да прави хубави корени.

За съжаление не от всички семена са се появили корение, но пък за сметка на това почвата за тях отново влезе в употреба.

Поникване

11 Април 2013 година

Поникващи малки дърветаИзглежда за около месец някой малки дървета в бутилките от минерална вода започнаха да поникват. Засега има много малки и крехки стъбла, но те вече са видими. Освен това днес настъпи хубав топъл пролетен ден и реших че вече е време да ги поставя на слънце.

Засега все още е твърде рано да извъшват фотосинтеза, но се надявам в следващите две три седмици да се появят и хубави стебла със листа. Някой от миналогодишните ми малки дървета вече започнаха да се разлистват. Предполагам че това се държи на факта, че ги държах на топло през зимата и не са били под въздействието на студен въздух.

Другите които засадих през есента все още не показват признаци на развитие, но досега околния въздух беше хладен. Мисля че са добре снабдени с вода, защото напоследък редовно вали, така че очаквам през следващата седмица и върху тях да се появят нови листа.

Моите малки дървета се развиха

8 Май 2013 година

Малки дърветаНякой от моите малки дървета все пак поникнаха и се развиха. От всичките семена засега най-добре като че ли се развиват две дървета на дъб и две и на орех. Те разбира се все още са много малки, но за два месеца не може да се очаква кой знае колко много.

Досега почти не използвах вода, в мсисъл че дъждовната вида си беше предостатъчна за тяхното развитие. Само онзи ден ги полях с два литра вода, защото две седмици беше голяма жега и забелязах че почвата е повече от суха. Все пак досега си имаше достатъчно дъждовна вода и дори три от по-старите малки дървета на които направих засаждане през есента засега добре се развиват само с дъждовна вода.

Засаждане на малки дърветаНаскоро направих поставяне на малки колчета около тях с цел да се виждат и да не бъдат окосени при някое почистване на града. За съжаление въпреки че те са на една година реално все още са твърде малки и трудно се забелязват в поникналата трева. Отгоре на всичкото напоследък редовно се прави почистване на града от поникнала трева, така реших че най-добри начин те да се виждат е около тях да има колче.

Дали ще оцелеят тези малки дървета засега не е много ясно, но добре че засега си има достатъчно дъждовна вода и се надявам скоро те да станат малко по-големи. Засега е трудно да се прогнозира какъв ще бъде летния сезон, но ако се наложи може и да имат нужда от малко вода. Дотогава се надявам те да направят хубави корени, тъй-като когато техните корени са малки достъпа им до вода от почвата е затруднен.